Képünk illusztráció
Forrás: inthekitchenwithlinda.com
Ezt a Közép-Ázsiában őshonos növényt világszerte termesztik. Jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyés, csípős ízű fűszer.
A tárkony levesek, főzelékek, raguk finom ízesítője. A főzelékek közül a burgonya, a zöldbab és a zöldborsó harmonizál a tárkonnyal. Jól illik a vad- és a szárnyas ételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.
Mint minden fűszernövény, a tárkony is sok gyógyhatással rendelkezik. Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is alkalmazzák. Az ókori görögök fogfájásra és kígyómarás kezelésére használták. A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható.
E fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben, így mindig lehet friss fűszerünk.
Tárkonyos burgonyaleves
Hozzávalók (4 adag):
8 db közepes burgonya
2 db közepes vöröshagyma
3 db közepes sárgarépa
1 db közepes fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 dl főzőtejszín
só
tárkony ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 teáskanál citromlé
15 dkg baconszalonna
Elkészítés:
A szalonnát és a hagymát apró kockára vágjuk, a répákat felkarikázzuk, a burgonyát nagyobb kockákra készítjük elő.
A szalonnát zsírjára sütjük, majd a vöröshagymát megpirítjuk rajta, végül az apróra zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután a felkarikázott sárgarépával és fehérrépával pároljuk tovább, majd felengedjük 2 liter vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, tárkonnyal. Kis idő elteltével hozzáadjuk a burgonyát, és puhára főzzük a zöldségeket. Eközben a liszttel, tejföllel, tejszínnel elkészítjük a habarást, és besűrítjük vele a levest. Ha nem elég savanykás, akkor pár csepp citromlevet tehetünk hozzá.
Energia: 2534 kcal
Fehérje: 27,9 g
Zsír: 182,7 g
Szénhidrát: 115,2 g
Vegyes saláta tárkonyos joghurtmártással
Hozzávalók (4 adag):
A salátához:
1 közepes fej jégsaláta
3 közepes db paradicsom
1 db kígyóuborka
1 közepes fej lilahagyma
Az öntethez:
2 dl joghurt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 kávéskanál tárkony
1 kávéskanál citromlé
Elkészítés:
A salátához megmossuk és tetszés szerint feldaraboljuk a zöldségeket. Ezeket jól összeforgatjuk egy salátástálban. Az öntethez a natúr joghurtot fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal és a citromlével. Tálaláshoz vagy összekeverjük az öntetet a salátával, vagy hagyjuk külön-külön, és mindenki annyi mártással locsolja meg a salátát, amennyi neki tetszik.
Energia: 360 kcal
Fehérje: 8,5 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 50 g
Jó étvágyat!