Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jazzest simogatott a gyulai Kultur Caféban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2016. április 07. 10:00
Jazzest simogatott a gyulai Kultur Caféban
Az Erkel Ferenc Művelődési Központ második emeletén a Kovács Tamás-trió lépett fel
Újabb koncerttel kedveskedett vendégeinek a gyulai Kultur Café. Szó szerint kedveskedett, hiszen a nemrégen megújult Erkel Ferenc Művelődési Központ második emeletén található szórakozóhely puha szőnyege és foteljei, valamint gyertyafénye ezúttal simogató jazzmuzsikálásnak adott otthont. Április 2-án este a „művházban” a két gyulai és egy békéscsabai zenészből álló Kovács Tamás-trió lépett fel, hogy egy kellemes, minőségi kikapcsolódást nyújtson a Kultur Café hallgatóságának.
____Eredeti-GYHRCSD_001.JPG

A Kovács Tamás-trió a Kultur Caféban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Kovács Tamás-trió két blokkban adta elő műsorát. Az első részben halkabb, klasszikus számok, többek között Duke Ellington és Herbie Hancock sztenderdjei kerültek elő, míg a szünet után lendületesebb repertoár következett olyan szerzők tollából, mint Miles Davis, John Coltrane vagy Alex Schultz, továbbá néhány popsláger sajátos feldolgozásban. Persze, mindkét félidő számos lehetőséget adott – a talán erre a műfajra a legjellemzőbb – improvizációkra, amelyet mindhárman ki is használtak.

Kovács Tamás

Kovács Tamás két teljesen különböző stílusú elektromos gitárt állított szolgálatába: a laikusabbaknak is azonnal feltűnt a különbség a lágy hangú elektromos-akusztikus Gibson és a karakánabb Fender telecaster hangja között. A frontember mikrofonja javarészt a konferanszokhoz kellett, ám a gitáros egy-két szám erejéig néhány bluest is elénekelt közönségének. Pfeff Márton is kettős hangzásról gondoskodott: érintőnélküli basszusgitárjának simogató búgása, míg másik hangszere határozott, pattogó hangzása más és más karakterrel alapozta meg zenéjüket. Perlaki Bence variált seprűs és ütős technikája is dinamikai színeket hozott. A hármas pengetőseit láthatták már az igényes élőzene kedvelői megannyi formációban (még együtt is) muzsikálni, és hamar kiderült, hogy a Kőbányai Zenei Stúdióban nevelkedett békéscsabai dobos – ifjú kora és kollégáihoz képest csekély tapasztalata ellenére – felnőtt a feladathoz.

A Gyulai Hírlapnak Kovács Tamás elmondta, triójának tavaly nyári debütálása óta több zenész is megfordult az együttesben, de ezúttal úgy tűnik, hogy a mindössze két hónapja együtt dolgozó tercett hosszú távon is együtt tud működni. Céljuk, hogy többféle blokkból álló jazzműsorral lépnek a nagyérdemű elé, ám a tervek között szerepel saját, szintén instrumentális szerzemények komponálása is, amelyek klasszikus vagy akusztikus gitárra íródnának. A gitáros végül lapunknak elárulta: triójuk bővülhet még egy énekesnővel, és előfordulhat, hogy további közreműködőket, például fúvósokat is meghívnak majd koncertjeikre.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)