Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dicséretet és jutalmat kaptak a gyulai emberölést felderítő rendőrök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2016. február 10. 19:00
Dicséretet és jutalmat kaptak a gyulai emberölést felderítő rendőrök
Rendőrségi hírek Gyuláról
Elismerésben részesítette Papp Károly országos rendőrfőkapitány azokat az egyenruhásokat, akik kiemelkedő szakmai munkájukkal segítették a február 5-ei, gyulai emberölés felderítését – adta hírül a police.hu. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai állománygyűlésén mások mellett dicséretet és jutalmat vehetett át dr. Zsóri Attila rendőr őrnagy, a Gyulai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője és Medve Zoltán rendőr zászlós, a Gyulai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja.
____Eredeti-kekhirek_2.JPG

Képünk illusztráció

Fotógrafika: Gyulai Hírlap 

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság február 10-én tartotta a 2015. évi tevékenységét értékelő értekezletét, amelynek elöljárója Papp Károly rendőr altábornagy, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitány volt. Az állománygyűlés kezdetén az országos rendőrfőkapitány elismerésben részesítette a február 5-én Gyulán történt emberölés felderítése érdekében kiemelkedő szakmai munkát végző rendőröket. Dicséretben és jutalomban részesült Tóth Csaba rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, dr. Zsóri Attila rendőr őrnagy, a Gyulai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője és Medve Zoltán rendőr zászlós, a Gyulai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. A bűncselekményhez kapcsolódó kommunikációs feladatok példaértékű elvégzéséért elismerésben részesült dr. Vargáné dr. Szombati Andrea rendőr őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője is.

Az elismerések átadását követően dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője részletesen ismertette a megye közbiztonsági helyzetét befolyásoló jogsértésekre vonatkozó adatokat. A bűnügyi fertőzöttségről elmondta, hogy a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények összesített száma Békés megyében 2015-ben 6 914 volt, amely 2,1%-kal kevesebb, mint az előző évi 7 065. A bűncselekmények százezer lakosra jutó száma 1 868, ami alacsony fertőzöttséget jelent. A csökkenő bűncselekményszámhoz 2015-ben 66%-os nyomozáseredményesség párosult, amely 7,8%-kal magasabb a 2014-es adatnál. Békéscsaba a 23 megyei jogú városok közül a 22. legkevésbé fertőzött, 1 621-es mérőszáma a kategória átlagának 50%-át sem éri el.

A bűncselekmények legnagyobb hányadát adó vagyon elleni bűncselekmények abszolút számát tekintve is a kevésbé fertőzött megyék közé tartozik Békés. Az elmúlt években folyamatosan csökkenő adat 2015-ben 4 051 volt. A lopások száma 2014 és 2015 viszonylatában 3 420-ról 2 562-re csökkent. A lakásbetörések és a rongálás bűncselekmények száma is mérséklődött. A rablások száma 2015-ben az előző évihez viszonyítva 11-el emelkedett, ugyanakkor az ilyen eljárásokban a Békés megyei rendőrség nyomozáseredményessége országosan élenjáró. A kábítószerekkel kapcsolatos, terjesztői magatartáshoz köthető bűncselekmények esetében is javult a nyomozáseredményesség.

Emberölés bűncselekményből Békés megyében az elmúlt évben 4 esetet regisztrált a rendőrség, a nyomozáseredményességi mutató az elmúlt évekhez hasonlóan 100%-os volt.

Az értékelt időszakban a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények 21, 4 %-át (1 481 bűncselekményt) követték el közterületen, ez hasonló az előző évi adathoz. A közterületi szolgálatba vezénylések száma 2015-ben 8,4%-kal, a közterületi szolgálatban töltött órák száma 13,2%-kal nőtt. Az elfogások száma több mint 7%-kal emelkedett.

A személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma a 2014. évi 575-ről 2015-ben 609-re nőtt, az emelkedés a könnyű mellett a halálos balesetek tekintetében is megjelenik. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt céljának tekinti, hogy a kedvezőtlen tendenciát befolyásolja, megállítsa, a közlekedők figyelmét ráirányítsa a szabályok betartásának fontosságára.

A Békés megyei határátkelőhelyeken 2015-ben a személyforgalom az előző évhez viszonyítva mintegy 3,4%-kal nőtt, a járműforgalom esetében pedig 5, 83%-os emelkedés történt. A megye illegális bevándorlással kapcsolatos érintettsége, fertőzöttsége 2015-ben jelentős mértékben nem tért el a korábbi években tapasztaltaktól.

A települési önkormányzatok a már évek óta hagyományos kérdőíves felmérés során 2015-ben az ötös skálán 4,38-ra értékelték a településükön végzett rendőri tevékenységet. A települési önkormányzatok képviselő-testületei az elmúlt évben is kivétel nélkül elfogadták a rendőrség éves munkájáról szóló beszámolót. A megye 9 járásának székhelyein 2015-ben is sor került a Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumokra, amelyeken az adott térséget érintő, közrenddel kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a rendőrség képviselői a helyiekkel. A fórumok tapasztalatait a rendőrkapitányságok és a határrendészeti kirendeltségek hasznosították, a szükséges intézkedéseket megtették.

Az értekezleten elismeréssel szólt a Békés megyei rendőrök munkájáról dr. Veress Gabriella c. fellebbviteli főügyészségi ügyész, a Békés Megyei Főügyészség főügyésze és Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.

Ezt követően Papp Károly rendőr altábornagy, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitány értékelte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság állományának 2015. évi tevékenységét és meghatározta a jövőre vonatkozó feladatokat, célkitűzéseket.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)