Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az inzulinpumpa használatára tanították a diabéteszes gyerekeket Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. HÍREK • 2016. február 11. 14:00
Az inzulinpumpa használatára tanították a diabéteszes gyerekeket Gyulán
A pumpaklub első foglalkozásán Németh Gábor klinikai specialista tartott előadást
A diabéteszes gyermekeknek és szüleiknek szóló pumpaklub első rendezvényét február 9-én a Pándy Kálmán kórház Árvay-termében tartották meg. A délutáni esemény nevét az inzulinpumpáról kapta, amit ma már a cukorbetegséggel élő Békés megyei gyermekek 30%-a használ. A hasonló rendezvények célja az, hogy az eszköz használói felfrissítsék tudásukat, és hogy minden érdeklődő érintett megfelelő információkhoz jusson azzal kapcsolatban, mire kell ügyelnie, ha ő maga is ezt a módszer választja a hagyományos, tűszúrásos inzulinadagolással szemben.
____Eredeti-IMG_1595.JPG

A gyulai kórházban Németh Gábor klinikai specialista beszélt az inzulinpumpa használatáról 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Dr. H. Nagy Katalin főorvos, az esemény egyik szervezője lapunknak elárulta, hogy bár az eszközt felnőttek is használják, ez az alkalom a gyermekeknek szólt, akik ha megfelelő mennyiségű információt kapnak, ők maguk is kezelhetik, cserélheti a bőr alá vezetett kanüllel működő vércukormérő és inzulinadagoló berendezést. – A használata egyszerű, és bár költséges eszköz, a társadalombiztosítás 95%-ban támogatja a beszerzését 18 éves kor alatt – tette hozzá dr. H. Nagy Katalin.

Dr. H. Nagy Katalin

A nap előadója, Németh Gábor klinikai specialista azt is hozzátette: az egyszerűbb használat mellett az inzulinadagolás folyamatossága is az éjjel-nappal működő berendezés mellett szól. – A szervezet számára jobb ütemben adagolja az inzulint, mint a hagyományos módszer, emellett a kijelzője számos információval ellát, például az aktuális vércukorértéket is jelzi – mondta el a szakember.

A hat alkalmasra tervezett programsorozat első előadásán minden apróság és a velük érkezett családtagok is felfrissíthették tudásukat, a szakember újra elismételte a sokuk számára régóta ismert inzulinpumpa használatát. Németh Gábor elsőként magát az eszközt mutatta be az új érdeklődőknek, majd annak használatát részletezte.

– Fontos, hogy újra és újra elmondjuk a gyerekeknek, hogyan használják a mindennapokban az inzulinpumpát, nagyon lényeges például a szerelék és az inzulintartály rendszeres és szakszerű cseréje, ahogy a beszúrási hely változtatása is. Így a vércukorértékük mindig a lehető legoptimálisabb lesz, és nem alakulhatnak ki hegek vagy fertőzések sem – emelte ki a szakember. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
Kapcsolódó cikkek
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)