Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vége a télnek! – A németvárosi ovisok elkergették a hideg napokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. MAGAZIN • 2016. február 10. 11:00
Vége a télnek! – A németvárosi ovisok elkergették a hideg napokat
Az apróságok csörgővel, kereplővel, síppal és fedőkkel hangoskodtak a gyulai utcákon
Ha hihetünk az ovis meteorológiának, akkor a jövő héttől napos idő következik, mert a Németvárosi Óvodában február 9-én végleg elkergették a mínuszokat a gyerekek. Hagyományosan megrendezett téltemető ünnepségükre minden apróság zajkeltő eszközökkel szerelkezett fel, és Pista bácsi, az óvoda gondnoka egy óriási szalmabábot is készített.
____Eredeti-GYHRCSD_040.JPG

A gyerekeknek egy télűző maszkás segített elkergetni a rossz időt 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Ahogy azt Megyesiné Pflaum Márta óvónő kérdésünkre elárulta: a szalmabáb a hagyományok szerint jelképesen segít abban, hogy amitől csak szeretnénk, annak elégetésével, megszabaduljunk. Előző nap minden apróság egy-egy papírra rajzolja le azt, amitől szívesen megválna, majd a szalmaszálak közé dugdossák, és az ünnep végén elégetik a figurát, így lezárva a farsangi időszakot.

Megyesiné Pflaum Márta

– Van olyan ovisunk, aki a hideg mellett a cumiját is lerajzolta, és néhányan még a rosszalkodást is papírra vetetették. Reméljük, sikerül valóban búcsút inteniük nekik – részletezte az óvónő. – Az eseményt midnen évben hagyományosan húshagyókedd napjára szervezzük, és a nagyböjt előtt egy ilyen eseménnyel zárjuk le a  farsangi időszakot. A zajongáson és mókán túl célunk a régi hagyományok megismertetése is – fejtette ki Megyesiné Pflaum Márta.

A felkészülés része volt mindezeken túl a „zajkeltő berendezések” közös fabrikálása is, amihez az ovisok az Implom József Általános Iskola 3/A osztályosaitól kaptak segítséget. Balogh Csenge sajtosdobozba zárt kavicsokból készített zörgős hercegnőt, amivel kapcsolatban fontosnak tartotta kiemelni, hogy a legfontosabb része az oldalára ragasztott sok-sok kék papírszalag, mivel azoktól van aranyhaja saját kézzel fabrikált csörgődobjának. – A lányok inkább hercegnőset csináltak, a fiúk inkább mérgeseket, és az iskolások is ügyesen segítettek nekünk – tette hozzá az óvodás.

– A gyerekek nagyon szeretik ezt az ünnepet, mert ezen a napon megengedjük nekik, hogy zajongjanak, és hangoskodjanak és ma egészen biztos, hogy senki sem szól érte – tette hozzá Megyesiné Pflaum Márta.

A téltemető rendezvény arcfestéssel indult annak érdekében, hogy a hideg évszak a lehető legjobban megíjedjen majd az utcára vonuló ovisoktól. Ezt követően mindenki elővette a zajkeltő tárgyat, amivel készült, amik között kereplők, sípok, dobok, fedők és csörgők is akadtak. Ezt követte a nap fénypontja: a felvonulás pillanata, amikor egészen az Apor térig csöröghettek és zöröghettek a gyerekek, amilyen hangosan csak akartak. Ott aztán elégették a telet, és a rossz szokásokat szimbolizáló szalmabábot, és mindenki fellélegezhetett: a hideg napok távozóban vannak. 

GYULAI HÍRLAP • 2016. február 17. 12:27
Az apróságok csörgővel, kereplővel, síppal és fedőkkel hangoskodtak a gyulai utcákon
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)