Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fegyelmezésről, haragról és tekintélyről tartottak előadást a baptista imaházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. MAGAZIN • 2016. február 09. 15:00
Fegyelmezésről, haragról és tekintélyről tartottak előadást a baptista imaházban
Uzsalyné Pécsi Rita: a haragot nem az kezeli jól, aki elfojtja
Uzsalyné Pécsi Rita előadásait hallgathatta meg minden érdeklődő február 6-án a baptista imaházban. Az évek óra neveléskutatóként dolgozó előadó ezen a napon a fegyelmezés, a tekintély és haragkezelés témáiban igyekezett tanácsokkal ellátni a résztvevőket.
____Eredeti-GYHRCSD_023.JPG

Uzsalyné Pécsi Rita előadása a baptista imaházban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Uzsalyné Pécsi Rita bemutatkozásából kiderült: hosszú ideje járja az országot előadásaival, és neveléskutatóként leginkább a személyiség hatékony fejlesztése, az érzelmi intelligencia humán tőkévé alakítása érdekli. Abban próbál segíteni, hogyan tanítsunk és neveljünk úgy, hogy ne csak ismereteket, hanem akár az életet is átalakító tudást és tapasztalatot adjunk át.

Uzsalyné Pécsi Rita

Az előadó kérdésünkre elmondta: volt már Gyulán hasonló előadása, akkor az érzelmi intelligenciáról és annak fejlesztéséről beszélt közönségének. Az aktuális szombati programon elsőként a fegyelmezés témaköre került terítékre. – Kellenek a korlátok, hiszen ha nincsenek, azt például egy gyermek a törődés hiányaként éli meg. Azonban az sem mindegy, milyenek, mert az életben sajnos a legtöbbször a szélsőségek valósulnak meg: a túlzott szabadság vagy épp az erős szigor és vasfegyelem. Az arany középút megtalálásának módszereit részletezem majd az első előadásomban – fejtette ki Uzsalyné Pécsi Rita.

Azt követően a tekintély témakörében hallgathattak hasznos tanácsokat a résztvevők. – Mindez úgy kapcsolódik az előző témához, hogy tekintély nélkül a fegyelmezés sem valósul meg. Szeretnék hasznos gondolatokat átadni azzal kapcsolatban, hogyan alakulhat ki egy belső tekintély, és természetesen a kapcsolódó kérdésekre is válaszolok majd – tette hozzá az előadó.

Szombaton délután a harmadik témakörként a harag kezelése került elő. Uzsalyné Pécsi Rita összefoglalójából megtudhattuk, a haragot nem az kezeli jól, aki elfojtja, hiszen az akár pszichoszomatikus betegségekhez is vezethet. Az előadásból kiderült: az sem jó út, ha valaki másra próbáljuk átvinni az idegességünket, de ha már megtörtént, érdemes a helyzet elszenvedőjeként megértéssel fordulni ahhoz, aki minket ebben a formában megbánt, hiszen általában a cél nem ez, hanem csak az, hogy a düh valamilyen módon távozzon az éppen ideges emberből.

Az előadó fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy ez nem eleve elrendelt vagy genetikusan kialakult tulajdonság: akinek a haragkezeléssel problémája van, fejlesztheti magát, és kis lépésekben olyan irányba tudja terelni a düh energiáit, hogy azoktól sem önmaga, sem a környezete nem sérül majd.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)