képünk illusztráció
Forrás: bakingwithgab.com
A mákkal töltött sütemények tradicionális karácsonyi édességek. Szerencse, hogy nemcsak ilyenkor, hanem egész évben lehet mákot enni, ugyanis nagyon értékes élelmiszer.
A mákszemben 40-50% olaj van, amely értékes omega zsírsavakat tartalmaz. A vitaminok közül D-, E-, B1-, B6-, B2- vitamin és niacin van benne jelentős mennyiségben. Az ásványi anyagok közül kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.
A mákmagok jelentős rosttartalommal rendelkeznek, így béltisztító hatásuk miatt is szerepet kapnak az egészséges táplálkozásban. A mák jótékony élettani hatása, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, a trombózist. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, nyugtató hatású. A csontozat első számú természetes segítője.
Főleg édességek készülnek belőle.
Mákos almás pite
Hozzávalók:
1 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
10 dkg darált mák
1 dl olaj
2,5 dl tejföl
2 közepes alma
Elkészítés:
A felsorolás sorrendjében mindent összekeverünk. Az almát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, úgy keverjük bele. A tésztát kivajazott, lisztezett 24 cm-es tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt (tűpróba) készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük, és fogyaszthatjuk is. Vaníliasodót kínáljunk mellé.
Energia: b 2932 kcal
Fehérje: 44,5 g
Zsír: 194 g
Szénhidrát: 231 g
Mákos-tejfölös kocka
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
0,75 csomag sütőpor
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
A töltelékhez:
0,5 l tej
1 púpozott evőkanál finomliszt
30 dkg darált mák
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
2 dl tejföl
A tetejére:
3 db tojás
4 evőkanál porcukor
2 dl tejföl
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy vajazott, lisztezett tepsibe terítjük úgy, hogy a szélére is felhajtjuk. A töltelékhez kevés tejben simává kavarjuk a lisztet. A többi tejet elkeverjük a cukrokkal, majd hozzáöntjük a mákot. Lassú tűzön melegítjük, majd a simára kevert lisztet hozzáöntve folytonos keverés közben besűrítjük. Kicsit hűtjük, majd hozzákeverjük a vajat és a tejfölt. Alaposan elkeverjük, és ráöntjük a tésztára. Előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Közben összeállítjuk a tetejére valót. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd a tejföllel. A fehérjét habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. A süteményre kenjük, majd visszatoljuk még kb.15 percre.
Energia: 6719 kcal
Fehérje: 145,4 g
Zsír: 392,2 g
Szénhidrát: 605,2 g
Jó étvágyat!