Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mák

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2015. december 20. 10:00
A mák
Növeli a szellemi teljesítőképességet, idegerősítő, nyugtató hatású
____Eredeti-mak.jpg

képünk illusztráció

Forrás: bakingwithgab.com

A mákkal töltött sütemények tradicionális karácsonyi édességek. Szerencse, hogy nemcsak ilyenkor, hanem egész évben lehet mákot enni, ugyanis nagyon értékes élelmiszer.

A mákszemben 40-50% olaj van, amely értékes omega zsírsavakat tartalmaz. A vitaminok közül D-, E-, B1-, B6-, B2- vitamin és niacin van benne jelentős mennyiségben. Az ásványi anyagok közül kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A mákmagok jelentős rosttartalommal rendelkeznek, így béltisztító hatásuk miatt is szerepet kapnak az egészséges táplálkozásban. A mák jótékony élettani hatása, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, a trombózist. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, nyugtató hatású. A csontozat első számú természetes segítője.
Főleg édességek készülnek belőle.

 

Mákos almás pite

Hozzávalók:

1 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
10 dkg darált mák
1 dl olaj
2,5 dl tejföl
2 közepes alma

Elkészítés:
A felsorolás sorrendjében mindent összekeverünk. Az almát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, úgy keverjük bele. A tésztát kivajazott, lisztezett 24 cm-es tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt (tűpróba) készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük, és fogyaszthatjuk is. Vaníliasodót kínáljunk mellé.

Energia:  b 2932 kcal
Fehérje:   44,5 g
Zsír:       194 g
Szénhidrát: 231 g

 

Mákos-tejfölös kocka

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg finomliszt
0,75 csomag sütőpor
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás

A töltelékhez:
0,5 l tej
1 púpozott evőkanál finomliszt
30 dkg darált mák
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
2 dl tejföl
A tetejére:
3 db tojás
4 evőkanál porcukor
2 dl tejföl

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy vajazott, lisztezett tepsibe terítjük úgy, hogy a szélére is felhajtjuk. A töltelékhez kevés tejben simává kavarjuk a lisztet. A többi tejet elkeverjük a cukrokkal, majd hozzáöntjük a mákot. Lassú tűzön melegítjük, majd a simára kevert lisztet hozzáöntve folytonos keverés közben besűrítjük. Kicsit hűtjük, majd hozzákeverjük a vajat és a tejfölt. Alaposan elkeverjük, és ráöntjük a tésztára. Előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Közben összeállítjuk a tetejére valót. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd a tejföllel. A fehérjét habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. A süteményre kenjük, majd visszatoljuk még kb.15 percre.

Energia:    6719 kcal
Fehérje:    145,4 g
Zsír:       392,2 g
Szénhidrát: 605,2 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)