Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ammónia okozta vészhelyzetre készültek fel a Gyulahúsnál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2015. november 25. 18:00
Ammónia okozta vészhelyzetre készültek fel a Gyulahúsnál
A katasztrófavédelmi gyakorlaton az OMSZ, a tűzoltóság, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai is részt vettek
Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat és a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetékesei a Gyulahús Kft. Béke sugárúti üzemegységénél. A november 25-én délelőtt megtartott esemény célja az volt, hogy a szakemberek egyeztessék azt, hogy az üzemben bekövetkező esetleges veszélyhelyzet esetén mely szervek miként tudnak majd együtt dolgozni a lakosság teljes biztonságának megteremtése érdekében.
____Eredeti-GYHRCSD_0004.JPG

tanácskozás a gyulahús Kft. Béke sugárúti telephelyén 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Daka Zsolt a Gyulahús Kft. ügyvezetője a Gyulai Hírlapnak elárulta, hogy a tanácskozás összehívására azért volt szükség, mert a hűtőberendezésük működtetéséhez ammónia szükséges, ami egészségre ártalmas anyag, és azok felhasználásakor minden esetben szükség van egy hasonló terv elkészítésére. Mint megtudtuk, a Gyulahús Kft. üzemei e tekintetben is hosszú ideje biztonságosan működnek, megfelelő szakembergárdával dolgoznak, és bár az ammóniával kapcsolatos veszélyhelyzet kialakulása nem valószínű, a biztonsági intézkedésekre ettől függetlenül szükség van.

 

Dr. Görgényi Ernő és Daka Zsolt

Az eseményt dr. Görgényi Ernő polgármester nyitotta meg, aki kiemelte, hogy arra elsősorban azért van szükség, hogy ha bármilyen nem várt esemény bekövetkezne, minden illetékes tudja azt, hogy mi a dolga. – Dokumentumok már készültek veszélyelhárítási tervekkel, de minden terv annyit ér, amennyi megvalósul belőle, ehhez ad majd támpontot a mai tanácskozás – tette hozzá a polgármester.

A köszöntőt Szegedi Jenő tűzoltó alezredesa katasztrófavédelem munkatársának beszámolója követte, aki a külső védelmi terv felépítését mutatta be. A szakember elmondta, hogy egy ilyen dokumentum többek között azért fontos, mert egy esetlegesen bekövetkező vészhelyzetben útmutatást ad a polgármester számára a szükséges döntések meghozatalához. A katasztrófavédelem illetékese részletezte a dokumentum tartalmát is, ebből kiderülhetett, hogy ammóniaömlés esetén az érintett lakosság értesítése és védelme a legfontosabb lépés a mentésben részt vevő szervezetek riasztása mellett.

 

Zanócz István tűzoltóparancsnok

Mindezek után Zanócz István tűzoltó alezredes parancsnok ismertette a gyulai hivatásos tűzoltóság ilyenkor fontos feladatait, a szükséges felszereléseket, és elárulta, hogy hasonló helyzetben, ha szükséges, a megye minden tűzoltóságáról érkeznek erők a helyiek segítésére. A rendőrség illetékese is hasonlóan megnyugtató információkkal szolgált, és kiderült: a lakosság elzárkózásával kapcsolatos tájékoztató mellett a rendőrségnek többek között bizonyos területek lezárása és a menekülés útvonal biztosítása a dolga ilyenkor.

A tájékoztatók sorát Schneider László vezető mentőtiszt beszámolója követte, aki biztosított arról, hogy a mentőszolgálat munkatársai is tudják, mi a dolguk hasonló esetben. Emellett szót ejtett az ammóniáról is, amiről kiderült, hogy elsősorban a nyálkahártyát támadja meg, majd hörgőgöcsöt okozat és ilyenkor a szemek, orr és garat kiöblítése mellett a mentők lélegeztetéssel orvosolják az esetlegesen fellépő panaszokat.

A tanácskozás végén dr. Görgényi Ernő a polgármesteri hivatal ilyenkor szokásos feladatait is ismertette, és elmondta, hogy mindezekhez kapcsolódóan az érintett gyulaiakat szórólapon is tájékoztatják, és a jövőben lakossági fórumot is összehívnak a témában. Az eseményt Daka Zsolt zárta, aki az intézmény Béke sugárúti üzemét mutatta be a megjelenteknek. 

GYULAI HÍRLAP • 2015. december 08. 08:40
A katasztrófavédelmi gyakorlaton az OMSZ, a tűzoltóság, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai is részt vettek
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)