sülnek a kolbászok
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Kora délutánra már javában sültek a kolbászok és a töltött káposzta is majdnem elkészült a Béke sugárúti épületben. A zenész Balázs Fecót énekelt, a piacról jól ismert arcok pedig sürögtek-forogtak, mindenki talált magának feladatot és aki akart, egy korty pálinkát is.
Illik József, a piac vezetője
Az esemény két főszervezője, Víghné Békési Katalin és Illik József, a piac vezetője a Gyulai Hírlapnak elmondták: a rendezvényt azért találták ki, hogy közelebb hozzák egymáshoz a helyi piacon dolgozókat.
– Ez az első disznótorunk, de nem az utolsó – kezdett bele Illik József. – Már nagyon sokféle eseményt szerveztünk és a kollektíva tagjai mindig boldogok, amikor valamilyen új dologban vehetnek részt. Volt már buszos kirándulásunk, kofavacsoránk, és mindegyik ilyen alkalom igazán jó hangulatúra sikerült – fejtette ki Illik József.
Víghné Békési Katalin azt is hozzáfűzte, hogy a legfontosabb és a legszívmelengetőbb az ilyen napokon az, hogy minden árus örömmel teszi hozzá a maga portékáját az esemény sikeréhez.
Víghné Békési Katalin ötletgazda
– Ez a disznótor olyasvalami, mint a mesebeli kőleves. Kitaláltuk, hogy milyen jó lenne megszervezni, de jóformán semmink sem volt, csak a kő és a víz. Végül, ahogy teltek a napok és egyre előrébb haladtunk a szervezésben, kiderült, hogy van egy hentesünk, aki szívesen feldolgozza az állatot, a cukrászok süteményt hoztak, az adománybolt eszközöket és tányérokat biztosított nekünk, az önkormányzat a helyet. Mire elértünk a mai naphoz, mindenünk meglett, amire szükségünk volt – tette hozzá az esemény ötletgazdája.
Mint megtudtuk, Víghné Békési Katalin személyében egy aranyérmes töltöttkáposzta-készítőt is megismerhettünk, aki több országos megmérettetésen is elhozta az aranyérmet, amikor ezt a fogást készítette. Természetesen ezen a disznótoron is ő volt a szakács, és kérdésünkre a tökéletes töltött káposzta titkát is elárulta.
– Nem kell hozzá más, csak valóban jó káposzta. Lapos, vékony levelű, olyan, ami csak sóval készült, tartósítószer nélkül. Ez a legfontosabb. Én először megfőzöm a sertés fülét, farkát és körmét, majd annak főzőlevével öntöm fel a töltelékeket. A legvégén paprikás rántást keverek, és nagyjából két óra alatt készen is van a káposzta – részletezte titkos receptjét.
A novemberi disznótorra ezúttal közel ötven piaci árust és termelőt hívtak meg, akik vacsora után éjjelig tartó tánccal zárták a napot, amihez Kékhegyi István és hangszere szolgáltatta a talpalávalót.