Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Disznótoroztak a gyulai piacosok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2015. november 24. 11:00
Disznótoroztak a gyulai piacosok
A szervezők célja az volt, hogy közelebb hozzák egymáshoz a helyi árusokat, kistermelőket
Hajnaltól éjszakáig tartó disznótort rendeztek a piaci árusok november 23-án a gyulai Civil Szolgáltató Központban. A hangulatos eseményen többek között hurkát, kolbászt, töltött káposztát és cigánkát készítettek, és a mulatozáshoz mindenki azzal járult hozzá, amivel csak tudott. Az egész napos munkát közös vacsora és hajnalig tartó zene és tánc zárta.
____Eredeti-IMG_9253.JPG

sülnek a kolbászok 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Kora délutánra már javában sültek a kolbászok és a töltött káposzta is majdnem elkészült a Béke sugárúti épületben. A  zenész Balázs Fecót énekelt, a piacról jól ismert arcok pedig sürögtek-forogtak, mindenki talált magának feladatot és aki akart,  egy korty pálinkát is.

Illik József, a piac vezetője 

Az esemény két főszervezője, Víghné Békési Katalin és Illik József, a piac vezetője a Gyulai Hírlapnak elmondták: a rendezvényt azért találták ki, hogy közelebb hozzák egymáshoz a helyi piacon dolgozókat.

– Ez az első disznótorunk, de nem az utolsó – kezdett bele Illik József. – Már nagyon sokféle eseményt szerveztünk és a kollektíva tagjai mindig boldogok, amikor valamilyen új dologban vehetnek részt. Volt már buszos kirándulásunk, kofavacsoránk, és mindegyik ilyen alkalom igazán jó hangulatúra sikerült – fejtette ki Illik József

Víghné Békési Katalin azt is hozzáfűzte, hogy a legfontosabb és a legszívmelengetőbb az ilyen napokon az, hogy minden árus örömmel teszi hozzá a maga portékáját az esemény sikeréhez.

 

Víghné Békési Katalin ötletgazda 

– Ez a disznótor olyasvalami, mint a mesebeli kőleves. Kitaláltuk, hogy milyen jó lenne megszervezni, de jóformán semmink sem volt, csak a kő és a víz. Végül, ahogy teltek a napok és egyre előrébb haladtunk a szervezésben, kiderült, hogy van egy hentesünk, aki szívesen feldolgozza az állatot, a cukrászok süteményt hoztak, az adománybolt eszközöket és tányérokat biztosított nekünk, az önkormányzat a helyet. Mire elértünk a mai naphoz, mindenünk meglett, amire szükségünk volt – tette hozzá az esemény ötletgazdája. 

Mint megtudtuk, Víghné Békési Katalin személyében egy aranyérmes töltöttkáposzta-készítőt is megismerhettünk, aki több országos megmérettetésen is elhozta az aranyérmet, amikor ezt a fogást készítette. Természetesen ezen a disznótoron is ő volt a szakács, és kérdésünkre a tökéletes töltött káposzta titkát is elárulta.

– Nem kell hozzá más, csak valóban jó káposzta. Lapos, vékony levelű, olyan, ami csak sóval készült, tartósítószer nélkül. Ez a legfontosabb. Én először megfőzöm a sertés fülét, farkát és körmét, majd annak főzőlevével öntöm fel a töltelékeket. A legvégén paprikás rántást keverek, és nagyjából két óra alatt készen is van a káposzta – részletezte titkos receptjét. 

A novemberi disznótorra ezúttal közel ötven piaci árust és termelőt hívtak meg, akik vacsora után éjjelig tartó tánccal zárták a napot, amihez Kékhegyi István és hangszere szolgáltatta a talpalávalót.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)