Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mézes reggelivel várták a gyerekeket a Magvető Református Általános Iskolában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2015. november 20. 13:30
Mézes reggelivel várták a gyerekeket a Magvető Református Általános Iskolában
Az eseménnyel a mézfogyasztást népszerűsíti a gyulai oktatási intézmény
A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezte mézes reggelijét a Magvető Református Általános Iskola november 20-án reggel. Ezen a napon a mézfogyasztás népszerűsítése volt a cél. Az eseményre méhészeket is meghívtak, akik kóstolóval készültek a lelkes alsósok számára. Az iskola ebédlőjében megtartott früstökölésen a reggeli menü ezúttal vajas-mézes kenyér volt, aminek elfogyasztása után a meghívott elsősök kóstolót is kaptak a helyszínen bemutatott különféle mézekből.
____Eredeti-GYHRCSD_0050.JPG

mézkóstoló a Magvető Református Általános Iskolában

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az országosan meghirdetett mézes reggeli egyik gyulai állomásán a nap a gyerekek mézes dalaival és mondókáival indult, amit Lajos Zsolt gyulai méhész előadása követett. A szakember elmondta az apróságoknak, hogy a méz nemcsak finom, de egészséges is, és igyekezett arról is megbizonyosodni, hogy a gyerekek eleget tudnak-e a mézről és gyógyhatásairól.

Az előadást a reggeli elfogyasztása követte, eközben Csete Béla 1.a osztályos tanuló kérdésünkre elárulta: nagyon szereti a mézet, amit otthon reggelire kenyérrel szokott fogyasztani, és ez ma éppen olyan finomra sikerült, mint amilyen az otthoni szokott lenni.

 

Lajos Zsolt méhész és felesége, Lajosné Hőgye Ildikó 

Lajos Zsolt, a rendezvényre mézet biztosító gyulai méhész a Gyulai Hírlapnak elmondta: nyolc éve Szlovéniában indult el az a kezdeményezés, ami célul tűzte ki, hogy a gyerekek az iskolákban több egészséges mézet fogyasszanak. Gyulán tavaly óta rendezik meg az egyidejűleg több iskolában zajló eseményt.

– A méz finom és egészséges, 11 féle vitamin és sok ásványi anyag van benne, de sajnos mi magyarok csak nagyjából fél kilót fogyasztunk belőle évente, ami messze az uniós átlag alatt van – fejtette ki Lajos Zsolt.

Felesége, Lajosné Hőgye Ildikó, azt is hozzátette, hogy fontos tudnunk a mézről például azt, hogy kikristályosodása egy természetes állapot, és tévedés, hogy hozzáadott cukor lenne az oka. Ezenkívül azt is hozzátette, hogy a mézek ugyan savas kémhatásúak, de a repceméz lúgos, így azt gyomorsavbántalmakkal küszködők is bátran ehetik, és akár a kávéjukba is keverhetik a savassága semlegesítésére.

Schriffertné Szigeti Judit, az alsós munkaközösség vezetője kérdésünkre elárulta, miért fontos az iskolának egy-egy ilyen nap megszervezése. – A pedagógiai programunkban szerepel az egészséges életmódra nevelés, ehhez kapcsolódik az iskolatej és a gyümölcsök népszerűsítése mellett ez a mai mézes program is. A gyerekek is nagyon élvezik, minden évben zenével, rajzokkal és méhecskés jelmezekkel készülnek erre a napra – fejtette ki Schriffertné Szigeti Judit.

A megjelent méhészek annyit még fontosnak tartottak elmondani: nagyon fontos, hogy a mézet ne forró teába kanalazzuk, mert a magas hő hatására sok fontos és egészséges alkotóelem veszít a hatékonyságából. A szakemberek szerint az optimális hatás elérése érdekében a méz hőmérsékletét igyekezzünk mindig 40 fok alatt tartani. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)