Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Eminescu utca és a Tiborc utca felújításának kérdése volt a csúcspont az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2015. november 19. 16:00
Az Eminescu utca és a Tiborc utca felújításának kérdése volt a csúcspont az interpellációs órában
Legkorábban tavasszal indulhat el Gyulán a kerékpárlopásokat megelőző regisztrációs rendszer
Talán az ősz, talán valami más miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert minden a legnagyobb rendben van Gyulán, nem voltak aktívak a ma 9 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés interpellációs órájában a képviselők. Két városatya volt talpon az egykori megyeháza dísztermében. Balogh Lajossal bejártuk az Eminescu és a Tiborc utcát, közvilágítást szereltünk, új emlékművet állítottunk városunknak, egy ötös kereszteződésben útburkolati jeleket festettünk. Szalai Györggyel szemetet szedtünk a Tiborc utcán, regisztrációval rémisztgettünk kerékpártolvajokat. Amúgy ma reggel Gyulán szép napos időre ébredtünk. De ez egyáltalán nem tartozik a tárgyhoz.
____Eredeti-GYHRCSD_0002.JPG

Balogh lajos képviselő témacsokorral érkezett az ülésre

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Balogh Lajos (Fidesz) egyenesen témacsokorral érkezett az ülésre. Románváros képviselője a városrész ütőerének számító Eminescu utca, illetve a több városrészt összekötő, jelentős forgalmat lebonyolító Tiborc utca felújításáról érdeklődött. Nem volt sem véletlen, sem „elsőalkalmas” ezt a két ügyet boncolgató interpelláció. Ugyanis mindkét út – jó néhány esztendeje már – tényleg ramaty állapotban van. Az önkormányzat több alkalommal pályázott felújításukra, sajnos eleddig sikertelenül.

Az ott élő embereknek fontos és probléma ez az út, folyamatosan kérdezik, mikor történik már valami – monda el Balogh Lajos. Dr. Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester válaszában emlékeztetett arra, hogy az Eminescu utca teljes rehabilitációjára két alkalommal, a Tiborc utca felújítására pedig egy alkalommal pályázott az önkormányzat. Mindkét út felújítására komplett tervvel rendelkezik a város. A saját erős fejlesztésre, mivel milliárdot megközelítő kivitelezésről van szó, nincs lehetősége a képviselő-testületnek.

A beruházás tervei készen vannak, azokat folyamatosan aktualizáljuk, pályázatokra várunk, sajnos pénzt nem tudunk nyomtatni, pedig az lenne a megoldás – jegyezte meg ironikusan a városvezető. A jó hír viszont az, hogy az önkormányzat előrelátóan nyilatkozott a leendő belterületi útfejlesztési pályázatok kapcsán arról, hogy az Eminescu és a Tiborc utcát is szeretné az alapjaitól és „átólzéig”  felújítani. Ezek a pályázatok várhatóan a jövő évben jelennek meg.

Balogh Lajos közvilágítási kálváriáját is megosztotta az ülésen jelenlévőkkel. A képviselő hat hete várja „türelmesen”, hogy a Kisökörjárásban visszagyújtsanak néhány lámpát. Elméletileg egy ilyen hibajelzés után 8 napja van a vállalkozónak arra, hogy elvégezze a munkát. Az említett helyen negyvenöt napja nincs közvilágítás. A képviselő kérdése tömör és lényegre törő volt: meddig lehet ezt csinálni?

A választ Megyeri Sándor, a Gyulai Polgármesteri Hivatal osztályvezetője szolgáltatta. Megnyugtató volt hallani, hogy az önkormányzat nem nyeli le a békát, kötbérrel sújtja – természetesen nem emiatt az egy eset miatt – a közvilágítási hibaelhárítással megbízott vállalkozást. Egyébként a silány teljesítés miatt ezt a céget le is léptették. Bizalommal várjuk, hogy az új szolgáltató jobban végzi-e majd a munkáját. Feladatuk nem kevés, hiszen 6100 lámpatest felett kell őrködniük.

– Egy új szisztémát vezettünk be, körzetekre osztottuk a várost. A karbantartó társaság munkatársai folyamatosan nézik a hibákat, amit lehet, azonnal kijavítanak, ha azonban az áramszolgáltató beavatkozását is igényli a hiba, valamelyest tovább tarthat a közvilágítás helyreállítása – magyarázta az osztályvezető. A képviselő kérdésére azt is elmondta, hogy az Uhrin János utcában tavaszra megtörténik a közvilágítás-fejlesztés. A Toldi utca erőparkjába új lámpatesteket helyeznek ki, ennek az engedélyezési folyamata a Démásznál elindult.  

A képviselő hiányolja városunkból azt az emlékművet, ami méltóképpen bemutatja és szimbolizálja városunk helyét és szerepét a magyar történelemben. Az ülésen elhangzott, hogy a Szigeterőd programban ez is megvalósulhat.

Gyula egyetlen – ahogy a képviselő nevezte – „ötös csomópontján” kérte az útburkolati jelek megerősítő festését a képviselő. A Kerecsényi, a Tomcsányi, az Erdélyi Sándor, a Mikes Kelemen és a Régitemető utcák találkozásáról van szó. Daróczi László, a Gyulai Közüzemi NKft. ügyvezető igazgatója az ülésteremben megígérte, intézkedik. Kétségünk ne legyen afelől, hogy ez meg is történik. Ez az „útburkolatom megkopott” interpelláció több képviselőt indukált hasonló és ad hoc bejelentésre.

Balogh Lajos egy egyedi problémát is felvetett. A Sittye utca 21. számú ház előtt mindössze 30 centi egyenes vonalzónyi terület választja el az utat a vizesároktól. Véleménye szerint ez balesetveszélyes, ezért zárt árokrendszer kiépítését javasolta ott.

A szakember nem mindenben osztotta a képviselő véleményét. Daróczi László elmondta, hogy ismerik Románváros belvízelvezetési problémáit. A városrészen komplexen kezelve kell és lehet megoldani a csapadékelvezetési gondokat.   

____Eredeti-GYHRCSD_0007.JPG

szalai görgynek köszönhetően elindulhat a kerékpárok regisztrációja gyulán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) sokunkat érintő témával hozakodott elő, amelynek aktualitását az ősz adja. A zöldkukák nem bírják el a sok lehullott levelet, a lakosok azt szeretnék, ha a Gyulai Közüzemi NKft. soron kívül is elszállítaná a ház előtt összegyűjtött faleveleket. A képviselő példaként említette a Rákóczi Ferenc utcát.

A témában pezsgő párbeszéd alakult ki a képviselő és Daróczi László között. A tanácskozást vezető polgármester egy ponton viccesen jegyezte meg, hogy akkor ő most visszavenné az ülés vezetését. Ezen természetesen mindenki jót derült a teremben. A beszélgetés pedig hasznosnak bizonyult. A lombhullás időszakában a bezsákozott többletlevelet – bejelentés után – elszállítja a közüzem. A Gyulai Hírlap kérdésére az igazgató elmondta, a komposztálójukba is kiszállítható az összegyűjtött levél, térítésmentesen veszik át kollégái a gyulai lakosoktól.

A városbarát képviselő is szóba hozta a Tiborc utcát. Számos lakónak okoz problémát, amikor turisták a kapubejáróban parkolnak le. Elmesélte, nem egy alkalommal volt példa arra, hogy az érintett háztulajdonos a fürdő hangosbemondóján keresztül igyekezett rátalálni a háza előtt parkoló autó vezetőjére. A képviselő az utca szemetességét is megemlítette, azt javasolva, hogy több kukát helyezzenek ki.  

Szalai György végezetül azután érdeklődött, hogy mi a helyzet az általa korábban javasolt helyi kerékpár-regisztrációval. Ezt a gyulai rendőrséggel közösen képzeli el a képviselő. Válaszként elhangzott, hogy az önkormányzat időközben megnézte, hogyan működik egy ilyen rendszer más városokban. A Gyulai Rendőrkapitánysággal is egyeztettek, legkorábban tavasszal indulhat el Gyulán a kerékpárlopásokat megelőző regisztrációs rendszer.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)