képünk illusztráció
Forrás: schmoo-skincare.com
A grépfrút a citrusfélék családjába sorolható. Az örökzöld gyümölcsfát az 1600-as években fedezték fel Barbados szigetén a botanikusok. Először a karibi térségben, majd egyre több trópusi és szubtrópusi országban termesztették. Európában – Spanyolországot és Portugáliát kivéve – nem élnek meg.
A gyümölcs fürtökben fejlődik, amelyről az angol elnevezését is kapta (Grape = fürt és fruit = gyümölcs). Zöldes vagy narancssárgás héja viszonylag vastag, húsának színe a sárgától a halványpirosig változik. Mivel nem utóérő, a gyümölcsöket éretten szüretelik. (Ugyanis a grapefruit éretten is hónapokon át friss marad a fán, és nem rothad meg, így folyamatosan lehet szüretelni. Így az érett grapefruit kerül a boltokba, amely nem a hosszú szállítás során a hűtőházakban vált éretté.)
A grépfrút nagy mennyiségben tartalmaz rostot, C-vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort, míg kisebb mennyiségben B-, E- és K- vitaminokat, biotint. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint csökkentő. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium- és vírusfertőzés ellen megoldást jelent.
A grépfrút remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez. Levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.
Grépfútos csirkesaláta
Hozzávalók (2 adag):
20 dkg csirkemellfilé
1 db grépfrút
1 db narancs
½ cs. újhagyma
10 dkg rukkola
2-3 evőkanál olaj
só
bors
oregánó
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd sóval és borssal fűszerezzük. Kevés olajban kisütjük, ezután vékony csíkokra vágjuk. A salátaöntethez a fél grapefruit és fél narancs levét kifacsarjuk, sóval, borssal és oregánóval ízesítjük. A maradék grapefruitot és narancsot feldaraboljuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát és a rukkolát. Leöntjük a salátaöntettel, és az egészet jól összekeverjük. Végül a felcsíkozott csirkehúst is hozzáadjuk a salátához.
Energia: 673 kcal
Fehérje: 3,5 g
Zsír: 56,5 g
Szénhidrát: 39,5 g
Jó étvágyat!