Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A grépfrút

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. november 22. 10:00
A grépfrút
A magjából kinyert kivonat rendkívül sok baktérium- és vírusfertőzés ellen megoldást jelent
____Eredeti-Grapefruit.jpg

képünk illusztráció

Forrás: schmoo-skincare.com

A grépfrút a citrusfélék családjába sorolható. Az örökzöld gyümölcsfát az 1600-as években fedezték fel Barbados szigetén a botanikusok. Először a karibi térségben, majd egyre több trópusi és szubtrópusi országban termesztették. Európában – Spanyolországot és Portugáliát kivéve – nem élnek meg.

A gyümölcs fürtökben fejlődik, amelyről az angol elnevezését is kapta (Grape = fürt és fruit = gyümölcs). Zöldes vagy narancssárgás héja viszonylag vastag, húsának színe a sárgától a halványpirosig változik. Mivel nem utóérő, a gyümölcsöket éretten szüretelik. (Ugyanis a grapefruit éretten is hónapokon át friss marad a fán, és nem rothad meg, így folyamatosan lehet szüretelni. Így az érett grapefruit kerül a boltokba, amely nem a hosszú szállítás során a hűtőházakban vált éretté.)

A grépfrút nagy mennyiségben tartalmaz rostot, C-vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort, míg kisebb mennyiségben B-, E- és K- vitaminokat, biotint. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint csökkentő. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium- és vírusfertőzés ellen megoldást jelent.

A grépfrút remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez. Levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.

 

Grépfútos csirkesaláta

Hozzávalók (2 adag):

20 dkg csirkemellfilé
1 db grépfrút
1 db narancs
½ cs. újhagyma
10 dkg rukkola
2-3 evőkanál olaj

bors
oregánó

Elkészítés:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd sóval és borssal fűszerezzük. Kevés olajban kisütjük, ezután vékony csíkokra vágjuk. A salátaöntethez a fél grapefruit és fél narancs levét kifacsarjuk, sóval, borssal és oregánóval ízesítjük. A maradék grapefruitot és narancsot feldaraboljuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát és a rukkolát. Leöntjük a salátaöntettel, és az egészet jól összekeverjük. Végül a felcsíkozott csirkehúst is hozzáadjuk a salátához.

Energia:     673 kcal
Fehérje:     3,5 g
Zsír:       56,5 g
Szénhidrát: 39,5 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)