KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: muveltkert.blogspot.com
A csicsóka más néven jeruzsálemi articsóka, csókarépa, pityóka, csókapityóka régen a szegények burgonyája volt. Manapság kezd visszatérni az élelmiszerek palettájára.
A csicsókának a burgonyánál 5-6-szor nagyobb a rosttartalma, mely segít megelőzni a székrekedés kialakulását. Jelentős a kálium-, a kalcium-, a magnézium-, a foszfor- és a cinktartalma is. Vitaminok közül figyelemre méltó a béta-karotin-, a B1–, a B2-vitamin, a niacin-, és a C-vitamin-tartalma. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
Az inulin egy olyan szénhidrát, amit a szervezetünk inzulin nélkül is hasznosítani képes. Mivel vércukor emelő hatása kicsi, ezért ajánljuk cukorbetegeknek is a fogyasztását. Az inulin önmagában is csökkenti a vér magas inzulinszintjét, és bebizonyosodott rákellenes hatása is.
A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyasztva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához.
A reggeli vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük köretnek húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A burgonyához hasonlóan sokféle ételt készíthetünk belőle. Mivel a burgonyánál édesebb, erősebb fűszerezést, sózást kíván.
Tejszínes csicsóka krémleves
Hozzávalók (4 adag):
50 dkg csicsóka
1 közepes db burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dlfőzőtejszín
1 evőkanál olaj
1 liter zöldséglé
só
bors
A levesbetéthez:
2 szelet pirított bacon vagy kolbász
2 dkg sajt
1 marék dió
petrezselyem zöld
Elkészítés: A csicsókát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A burgonyát is megpucoljuk, felvágjuk. A felaprított hagymákat egy kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a csicsókát, és felöntjük a zöldséglevessel. Ha kell, sózzuk, borsozzuk. Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük. Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt, egyet forralunk rajta, és tálaljuk.
Energia: 1420 kcal
Fehérje: 34,7 g
Zsír: 113,7 g
Szénhidrát: 80,4 g
Csicsókafasírt
Hozzávalók:
50 dkg csicsóka
2 tojás
só
1 késhegynyi őrölt kömény
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
késhegynyi pirospaprika
Elkészítés: A megtisztított csicsókát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, az őrölt köményt, a zsemlemorzsát. Kevés olajban megfonnyasztjuk a kockákra vágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát, és ezt is a csicsókához keverjük a pirospaprikával együtt. Kis gombócokat formázunk a masszából, és olajban nem túl barnára megsütjük.
Energia: 505 kcal
Fehérje: 26 g
Zsír: 10,5 g
Szénhidrát: 65 g
Jó étvágyat!