Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csicsóka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. október 11. 10:00
A csicsóka
Jelentős a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és a cinktartalma
____Eredeti-Csicsoka.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: muveltkert.blogspot.com

A csicsóka más néven jeruzsálemi articsóka, csókarépa, pityóka, csókapityóka régen a szegények burgonyája volt. Manapság kezd visszatérni az élelmiszerek palettájára.

A csicsókának a burgonyánál 5-6-szor nagyobb a rosttartalma, mely segít megelőzni a székrekedés kialakulását. Jelentős a kálium-, a kalcium-, a magnézium-, a foszfor- és a cinktartalma is. Vitaminok közül figyelemre méltó a béta-karotin-, a B1–, a B2-vitamin, a niacin-, és a C-vitamin-tartalma. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Az inulin egy olyan szénhidrát, amit a szervezetünk inzulin nélkül is hasznosítani képes. Mivel vércukor emelő hatása kicsi, ezért ajánljuk cukorbetegeknek is a fogyasztását. Az inulin önmagában is csökkenti a vér magas inzulinszintjét, és bebizonyosodott rákellenes hatása is.

A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyasztva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához.

A reggeli vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük köretnek húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A burgonyához hasonlóan sokféle ételt készíthetünk belőle. Mivel a burgonyánál édesebb, erősebb fűszerezést, sózást kíván.

 

Tejszínes csicsóka krémleves

Hozzávalók (4 adag):

50 dkg csicsóka

1 közepes db burgonya

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 dlfőzőtejszín

1 evőkanál olaj

1 liter zöldséglé

bors

A levesbetéthez:

2 szelet pirított bacon vagy kolbász

2 dkg sajt

1 marék dió

petrezselyem zöld

Elkészítés: A csicsókát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A burgonyát is megpucoljuk, felvágjuk. A felaprított hagymákat egy kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a csicsókát, és felöntjük a zöldséglevessel. Ha kell, sózzuk, borsozzuk. Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük. Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt, egyet forralunk rajta, és tálaljuk.

Energia:    1420 kcal
Fehérje:    34,7 g
Zsír:      113,7 g
Szénhidrát: 80,4 g

 

Csicsókafasírt

Hozzávalók:

50 dkg csicsóka

2 tojás

1 késhegynyi őrölt kömény

2-3 evőkanál zsemlemorzsa

1 kis fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

késhegynyi pirospaprika

Elkészítés: A megtisztított csicsókát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, az őrölt köményt, a zsemlemorzsát. Kevés olajban megfonnyasztjuk a kockákra vágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát, és ezt is a csicsókához keverjük a pirospaprikával együtt. Kis gombócokat formázunk a masszából, és olajban nem túl barnára megsütjük.

Energia:    505 kcal
Fehérje:     26 g
Zsír:      10,5 g
Szénhidrát:  65 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)