Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vasfű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. október 04. 10:00
A vasfű
Jellegzetes sós íze miatt nagyon jól lehet használni a sószegény ételek ízesítéséhez
____Eredeti-verbena_snaplant.com.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: snaplant.com

A vasfű vagy verbéna, lakatfű, uborkafű, galambfű, szaporafű, varázsfű, szentfű, a kereszt gyógyfüve szinte az egész világon elterjedt, Magyarországon parlagok, kavicsos vízpartok növénye, valamint utak mentén fordul elő. Már a rómaiak is használták ezt a mára elfelejtett fűszernövényt.

A növényi drog, amely enyhén sós ízű, iridoid glikozidokat (verbenalint), kávésav-származékokat, flavonoidokat és nyomokban illóolajat tartalmaz. Az iridoidok fékezik a pajzsmirigyhormon termelődését, emiatt alkotórésze lehet a pajzsmirigytúltengésre alkalmazott teakeveréknek.

A vasfű bizonyítottan jó nyálkaoldó, köhögést csillapító hatású. A népi gyógyászatban emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is alkalmazták, főleg máj- és epebántalmak esetén.

Bőrfertőzések, sebek, körömágygyulladás, aranyér, zúzódások okozta fájdalmaknál gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Magas vérnyomás kezelésére is hatásos. Migrén, fogfájás, torokgyulladás, fáradtság, kimerültség, álmatlanság, vérszegénység, valamint húgyúti megbetegedések kiváló ellenszere.

(Méhösszehúzó és szülést elősegítő hatással rendelkezik, ezért alkalmazása a várandósság idején kerülendő. Nem ajánlott annak, akiknek lassú a szívverése, az asztmásoknak és vastagbélgyulladásban szenvedőknek sem. Nagy adagban hánytató hatása is megnyilvánulhat.)

Friss hajtásai kitűnően ízesítik a salátákat és a különböző leveseket. Káposztából, tökből és uborkából készült ételek jó fűszere. Jellegzetes sós íze miatt nagyon jól lehet használni a sószegény ételek ízesítéséhez.

A magyar lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja az ajánlott napi 5 grammot. A férfiak átlagosan 18 gramm, a nők mintegy 14 gramm sót fogyasztanak naponta. Ez 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet, és növeli az agyvérzés, valamint a szívinfarktus kockázatát. Ma Magyarországon kb. 2 és fél millió embert kezelnek magas vérnyomással. A halálozási statisztikák élén is a szív- és érrendszeri betegségek állnak. A sóbevitel csökkentése tehát mind egyéni, mind országos szinten jelentős egészség nyereséggel jár. A sóbevitel mérséklésével a vérnyomás is csökken. Emellett kisebb a szívinfarktus és az agyvérzés esélye is.

Magyarország is csatlakozott 2008-ban az Európai Unió célkitűzéseihez, mely szerint csökkenti a lakosság sófogyasztását. A STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program sikere elképzelhetetlen az egyes szektorok összefogása és együttgondolkodása nélkül. Ezen belül az élelmiszeripar szerepe kulcsfontosságú, hiszen sóbevitelünk jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből (pl. levesporok, ételízesítők, húskészítmények, sajtok, kenyér) származik és csak kis része ered a sózásból.

A vasfű különösen most kaphat ismét fontos szerepet a konyhában, amikor STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program keretében az új közétkeztetési törvény szerint csökkenteni kell az ételek sótartalmát.

Vigyázzunk egészségünkre! Használjuk bátran otthon is az ételeink ízesítéséhez a vasfüvet!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)