Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csendes Gyula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • PUBLICISZTIKA • 2015. szeptember 26. 18:00
Csendes Gyula
Véget ért a szezon, a város felkészült az őszre
____Eredeti-OlahSzabolcs002.jpg

oláh szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap

Sétálni indultam egyik hétköznap éjjel, nyakamba vettem a várost. Javában zajlott az indián nyár, még éjfél után is kellemesen hatott egy-egy, csupasz karomat borzoló zefír. Az idő épp’ olyan volt, mint pár hete, csak a helyszín változott meg: lakatlanul kongtak Gyula város utcái. Pár héttel korábban még százával tobzódtak a sétálóutcán a turisták és az ismerősök, kerékpárral lehetetlen volt szlalomozni az élő bóják között.

Néhány napja még az utcazaj elnyomta lépteimet. Most a finoman gördülő gumitalpú cipők visszhangozva dobogtak a téren, egy ütemben a zsebben rejlő kulcscsomó csörrenéseivel. Magányos zene. A villanyfényben egy férfi alakja tűnt föl, aki kissé ingatag léptekkel sietett el mellettem. Bajuszunk alatt mormogva biccentettünk, de a süket csendben még ez is harsánynak bizonyult.

A szökőkutak vízének nyugodt, néma tükrén megpattantak az utca fényei. Semmi torzulás. A nappal zajos négysávos út és a sugárút hangyajáratainak helyén most csupán néhány levél pihent ágynyugalomban. Távolról egy büszke gázfröccs bizonygatta, hogy mégis vannak járművek a városban. A vendéglátók órákkal ezelőtt bezártak, már a csehóra vágyó kerengők is feladták a kutatást.

Észak-keleti szél támadt, a falevelek éles hangon karcolták a flasztert. A fuvallat új ingereket hozott: frissen sült kenyér illatát és monoton gépies zörejeket: virrasztótársaim a pékek és a nyomdagépek. A nyár illata még megrekedt a virágok között, de a hatalmas szerelemlakatot hamarosan megtisztítja a hűvös nyirok az ezer és ezer ujjlenyomattól.

A nagytemplom előtt, maga alá zsúfolt négy lábán egy sötét kandúr hunyorgott a bokrok koromárnya alatt. Közvetlenül mellette mentem el, de csak egy tizedmásodpercre villantak föl szemei, testtartásán mit sem változtatott. Nincs veszély.

Véget ért a szezon, a város felkészült az őszre. A nappalok nyüzsgése megmarad, de jövő nyárig újra elnémulnak a hétköznapi éjszakák Gyulán.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)