Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulaiak is érmet szereztek a 11. Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2015. szeptember 12. 17:00
Gyulaiak is érmet szereztek a 11. Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon
A főzőversenyre Budapestről és a határon túlról is érkeztek csapatok
A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata újra megrendezte az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált szeptember 12-én a Román Kulturális Központban. A rendezvény legfontosabb programja idén is a részt vevő csapatok gasztronómiai vetélkedője és az ahhoz kapcsolódó ételkóstoló és -bemutató volt.
____Eredeti-keszul_a_mics.jpg

Készül a hagyományos román étel, a mics 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A megnyitón Vetróné Negreu Marianna, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központ igazgatója, Corina Sebestyén újságíró és Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke köszöntötte a látogatókat. A román nyelvű bevezető után Grósz György, a Kétegyházi Román Kulturális Egyesület elnöke énekelt román dalokat, az előadások sorát pedig a klub fiatal néptáncosai folytatták.

A jó hangulatú délelőttön, az alapanyagok bográcsba kerülése után arra is jutott idő, hogy a csapatok tagjai körülnézzenek, és ismerkedjenek egymás receptjeivel, ahogy a zsűri is folyamatosan járta a standokat. Akadt olyan résztvevő is, aki segítségképp saját pálinkával készült a megmérettetésre. A versenyző ételek palettája igen színesre sikerült, a hagyományos micstől kezdve a magyar birka- és marhapörkölteken át egészen az olyan ételkülönlegességekig, mint például a burgundi babos oldalas vagy a kiliti kolbászleves.

 

Bandula János saját pálinkát kínált az általa készített étel mellé 

Bandula János versenyző, az utóbbi két étel elkészítője elmondta, Kétegyházáról érkezett családjával. Évek óta indulnak hasonló versenyeken, és sokszor értek már el szép eredményeket. Bár felmenői között románok is vannak, ezen a napon mégis inkább magyaros fogásokat készítettek el. Az egyik román versenyzőtől azt is megtudtuk, hogy helyben készült csülökpörköltjét hagyományosan, tejben megfőzött kukoricakásával tálalja majd, amihez bryndzát, vajat és tejfölt kever, ezt kínálja hozzá köretnek.

A kétegyházi asszonyok bográcsában hagyományos székely csorba rotyogott, aminek receptjét a Gyulai Hírlap olvasóival is szívesen megosztottak. – Mi úgy készítjük, hogy legelőször megpároljuk a hagymát és a paprikát, aztán a sertéslapocka következik, majd vízzel ötjük fel a leves alapot. A zöldség, répa és zeller belekockázása után jön a "kétegyházi furfang”, ami otthon készített, darált, szárított zöldségeket jelent. Ezt egy újabb titkos alapanyag követi, egy olyan, nálunk nem kapható, natúr, tejfölös ízesítőpor, ami kellemesen savanykássá teszi a levest, legvégül pedig petrezselyem, zeller és lestyán kerül bele – ismertették a receptet. 

Városunk polgármestere, dr. Görgényi Ernő is végigjárta a standokat, és érdeklődve hallgatta végig, mivel pályáznak a győzelemre az amatőr és profi szakácsok. Cserháti Mihály az egyik főszervező elmondta, idén harminc csapat jelentkezett, többen Romániából, emellett három magyar megyéből és még a fővárosból is jöttek lelkes vállalkozók, akik itt szerették volna bemutatni szakácstudományukat. Mindezek mellett fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a rendezvény nem egyszerű főzőverseny, hanem a kultúra megjelenésének helye, egy olyan fesztivál, ahol a román gasztronómia mellett az autentikus tánc és zene is szerepet kap.

Ebéd után került sor az elkészült finomságok végső rangsorának felállítására és az eredményhirdetésre. Első helyezett a Bedői Román Önkormányzat csapata lett, a második helyet a Gyulai Baráti Kör szerezte meg, harmadikok az Eleki Román Önkormányzat versenyzői lettek. Gaál Tibor és Ruck György, a zsűri tagjai elmondták, hogy az elbírálásnál előnyben részesítették azokat a szakácsokat, akik hagyományos román ételekkel készültek, egyéb szempontjuk ezenkívül csak az ízek harmóniája volt. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)