KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: innoviasolutions.co.uk
A modern táplálkozás szerves építőeleme a lenmag. Érdemes naponta egy, de inkább két evőkanálnyit fogyasztani belőle nyersen, vagy őrölve. Ez a mennyiség fedezi a napi szükségletünket Omega-3 és 6 zsírsavakból (linol-, linolénsav). A lenmag ugyanis a legjobb növényi forrása ezeknek az esszenciális zsírsavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. A lenmag magas Omega-3 és 6 tartalma miatt jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére, hozzájárul az optimális vérzsír-szinthez, és gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.
Ezen kívül vitaminokban (A, B, C, D és E) és ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, réz, fluor, kobalt, króm) is gazdag. Magas rosttartalma fokozza az emésztési folyamatokat, jó a székrekedés ellen és a különböző gyomorbántalmakra is hasznos.
A népi gyógyászat szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségeinek, köztük a hörghurutnak az enyhítésén át az emésztőrendszer számos problémája mellett a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig. Érdemes tehát minden nap fogyasztani lenmagot. Tehetjük müzlibe, joghurtba, nyers salátába, főzelékekbe vagy kávédarálóban megőrölve süteményekhez, tésztákhoz adagolhatjuk hozzá.
Sajtos-lenmagos pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg reszelt sajt
1 csapott kanál zsír
3 kávéskanál só
2 dl tejföl
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
1 dl tej
Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Az alapanyagokat a sajt felével összedolgozzuk, majd a tésztát kinyújtjuk, egyszer hajtogatjuk, és fél óráig kelni hagyjuk. Ezután kb.1,5 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tojással megkenjük, a tetejét reszelt sajttal és lenmaggal megszórjuk. Kiszaggatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Energia: 3969 kcal
Fehérje: 153,7 g
Zsír: 182,8 g
Szénhidrát: 412,5 g
Egészségükre!