Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lenmag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. augusztus 30. 10:00
A lenmag
Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és esszenciális zsírsavakban
____Eredeti-lenmag_innoviasolutions.co.uk.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: innoviasolutions.co.uk

A modern táplálkozás szerves építőeleme a lenmag. Érdemes naponta egy, de inkább két evőkanálnyit fogyasztani belőle nyersen, vagy őrölve. Ez a mennyiség fedezi a napi szükségletünket Omega-3 és 6 zsírsavakból (linol-, linolénsav). A lenmag ugyanis a legjobb növényi forrása ezeknek az esszenciális zsírsavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. A lenmag magas Omega-3 és 6 tartalma miatt jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére, hozzájárul az optimális vérzsír-szinthez, és gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.

Ezen kívül vitaminokban (A, B, C, D és E) és ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, réz, fluor, kobalt, króm) is gazdag. Magas rosttartalma fokozza az emésztési folyamatokat, jó a székrekedés ellen és a különböző gyomorbántalmakra is hasznos.

A népi gyógyászat szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségeinek, köztük a hörghurutnak az enyhítésén át az emésztőrendszer számos problémája mellett a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig. Érdemes tehát minden nap fogyasztani lenmagot. Tehetjük müzlibe, joghurtba, nyers salátába, főzelékekbe vagy kávédarálóban megőrölve süteményekhez, tésztákhoz adagolhatjuk hozzá.

Sajtos-lenmagos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg reszelt sajt
1 csapott kanál zsír
3 kávéskanál só
2 dl tejföl
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
1 dl tej

Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Az alapanyagokat a sajt felével összedolgozzuk, majd a tésztát kinyújtjuk, egyszer hajtogatjuk, és fél óráig kelni hagyjuk. Ezután kb.1,5 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tojással megkenjük, a tetejét reszelt sajttal és lenmaggal megszórjuk. Kiszaggatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.


Energia:     3969 kcal
Fehérje:    153,7 g
Zsír:       182,8 g
Szénhidrát: 412,5 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)