Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kukorica

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. augusztus 02. 10:00
A kukorica
A kukoricában sok a ballasztanyag, ami segíti a bélműködést
____Eredeti-kukorica_cherriemoore.files.woss.com.jpg

Képünk Illusztráció

Forrás: cherriemoore.files.com 

A kukorica a XVI. században Amerika felfedezésével érkezett Mexikó szubtrópusi vidékéről Európába, majd Andalúziából kiindulva egész Dél-Európában elterjedt. Végül eljutott Törökországba is, és a törökök közvetítésével hazánkba. Nem véletlen, hogy a kukorica népies magyar nevei a tengeri és a törökbúza.

A kukoricában sok a ballasztanyag, ami segíti a bélműködést, B-vitamin tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja erősíti a keringési rendszert, a magnézium jót tesz a szívnek, a vas fontos a vérképződéshez. Csírájából előállított olaj D- vitaminban gazdag, ami a csontokat erősíti. A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin-hiányában jelentkező betegség. Az ásványi anyagok közül nátrium, kálium, kálcium, magnézium, foszfor, kén említendő. A nyomelemek közül viszonylag sok vas, cink, réz mangán van benne.

A kukorica a vese gyógynövénye. A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt.

Csövesen főzve, majd karikára vágva faszénen sütve igazán kiváló csemege. A friss szemeket a torzsáról leválasztva és megfőzve salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük.

A szárított kukoricaszemekből készült dara is sokoldalúan felhasználható. Az általában darából készülő kukoricakása vagy puliszka ma újra előkerül a népmesék világából. Az erdélyi receptek igazi ínyencséggé avatják. A reggeli cornflakes, a kukorica-csipsz, a mexikói takó, a sós és édes pattogatott kukorica is kiváló csemegék. A kukorica keményítőjével sűrített ételeket liszt-érzékenyek is fogyaszthatják!

A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló.
A kukoricaszemekből kivont keményítő textilkeményítésre is használatos, de a kozmetikai ipar is felhasználja; hintőporok, púderek alkotójaként. A kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-, és ránctalanítóként tartják számon.

A gyógyszergyártásban a tabletták segédanyagaként használják. Rostjai a papírgyártás alapanyagául szolgálhatnak. A száraz torzsa elégetve fontos fűtőanyag, az energiaárak növekedésével felértékelődik.

 

Erdélyi juhtúrós puliszka

1 liter víz
13 evőkanál kukoricadara
2-3 evőkanál olaj
25 dkg juhtúró
3 dl tejföl
3 dkg vaj
1 kk. só

Egy megfelelő méretű fazékban felforraljuk a vizet a sóval és az olajjal. A túrót villával áttörjük, a vajat megolvasztjuk. Amikor a víz felfőtt, lassanként hozzáadjuk a kukoricadarát, habverővel állandóan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze, majd lefedve, kis lángon 15-20 percig forraljuk. Egy tűzálló edényt 2 evőkanál olvasztott vajjal kikenünk, beletesszük a megfőtt puliszka felét, meglocsoljuk 1 evőkanál olvasztott vajjal, és a kanál hátával szépen elsimítjuk. Rászórjuk a túró felét, valamint elosztjuk rajta a tejföl felét. Befedjük a megmaradt puliszkával, olvasztott vajjal kissé megöntözzük, elegyengetjük, rátesszük a megmaradt túrót és tejfölt. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul. Kínálhatjuk savanyú káposztával, céklasalátával vagy sült szalonnával.

Energia:           2920 kcal
Fehérje:             80 g
Zsír:             264,5 g
Szénhidrát:       201,5 g

Kb. 1000 Ft-ból készül el.

 

Brokkolis kukoricás tészta

30 dkg tészta 
30 dkg brokkoli 
1 kukorica konzerv 
5 dkg vaj 
2 dl tej
20 dkg reszelt sajt

A tésztát forrásban lévő vízbe tesszük, majd majdnem teljesen puhára főzzük. A brokkolit egy másik lábosban megfőzzük, majd ha megfőtt leszűrjük. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a tejet és felforraljuk. Levesszük a tűzről, majd beletesszük a reszelt sajtot. összekeverjük a tésztával, a brokkolival és a kukoricával. Sózzuk, borsozzuk, majd tepsibe téve pirosra sütjük.

Energia:          2947 kcal
Fehérje:         129,8 g
Zsír:            114,6 g
Szénhidrát:        345 g

Ez az étel is elkészül 1000-1200Ft-ból.

 

Kukoricás csirkemell (4 főre)

4 csirkemell filé
2 evőkanál vaj
3 gerezd fokhagyma
300 ml tejszín
1 doboz kukoricakonzerv
10-15dkg reszelt sajt

bors

Egy tűzálló tálat kikenünk a vajjal. A csirkemelleket lapjában elfelezzük. Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzálló tálba rakjuk. Rászórjuk a kukoricát, ráöntjük a sóval, borssal és fokhagymával ízesített tejszínt. Az egészet pár órára a hűtőbe tesszük pácolódni, majd megszórjuk a sajttal, és előmelegített sütőben megsütjük.

Energia:           3559 kcal
Fehérje:            298 g
Zsír:               207 g
Szénhidrát:         108 g

Kb. 2000 Ft-ba kerül.

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)