Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hosszas küzdelem árán a törökök idén is elfoglalták Gyula várát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. július 27. 14:00
Hosszas küzdelem árán a törökök idén is elfoglalták Gyula várát
A IV. Gyulai Végvári Napok hagyományőrző bemutatóját több mint ezren tekintették meg
____Eredeti-073.JPG

A gyulai vár elfoglalása című csatajelenet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az 1566-os gyulai ostrom eseményeit kísérhették figyelemmel az érdeklődők július 16-án, a IV. Gyulai Végvári Napok keretében megrendezett hagyományőrző bemutatón. A gyulai vár elfoglalása című program városunk történelmének egyik legborzasztóbb eseményét tárta a nagyérdemű elé, mely során a több mint két hónapig tartó véres küzdelem történéseit testközelből nézhette végig a közönség.

A látottakat dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész, az Országgyűlési Múzeum igazgatója narrálta, aki gondos részletességgel mesélte el az egybegyűlteknek, mi zajlik a csatatéren.

Pertev pasa 30-40 ezer fős hadserege június végén zárta körül a gyulai várat. A bemutató elején, a téren felsorakozó törökök oldalán egy bektasi dervis terítette le imaszőnyegét, majd a harcosok imát mondtak, hogy Allah segítségét kérjék a vár elfoglalásához. Nyílvesszőre kötött levelet lőttek a palánkfal mögé, ám az üzenetet olvasatlanul röpítették vissza a várvédők, ezzel is jelezve, hogy nem kívánnak tárgyalni a törökkel.

____Eredeti-033.JPG

A törökök aknarobbantással is megpróbálták áttörni a falakat

Ezek után kezdetét vette a tűzpárbaj. A török vezér számos rohamot rendelt el, melyeket eleinte sikerrel vertek vissza a végvári vitézek. Az ellenfél aknarobbantással is megpróbálta áttörni a falakat, ám ezzel városunkban nem sokat értek el a hódítók. A hosszas küzdelem eredményeképpen a törököknek végül sikerült rést ütniük a palánkokon, amivel egyre közelebb jutottak a vár átvételéhez.

Dr. Kedves Gyulától megtudtuk, hogy a valóságban – Kerecsényi László várkapitány fogságban írt levele szerint – a gyulai várvédőknek 14 rohamot sikerült visszaverniük, ám a harc előrehaladtával egyre inkább érvényesült a török had túlereje. A gyulai várkapitány – átlátva a helyzetet – végül felajánlotta a vár feladását, hogy megmentse katonái életét. Pertev pasa ráállt az alkura, miszerint a védőőrség fegyveresen, javaival együtt, két nap elteltével szabadon elvonulhasson. A törökök azonban orvul rátámadtak a várból kivonuló seregre. A végvári vitézek többségét lemészárolták, míg másokat foglyul ejtettek. Az ostrom végeztével a törökök elfoglalták a várat és kitűzték zászlajukat a vár fokára.

A történelmi hadijáték ezúttal is látványosan és élethűen mutatta be az 1566-os ostrom eseményeit. Ágyúk durrantak, aknák robbantak, puskák dördültek, a közelharcok során pedig a kardok, pikák és bárdok is előkerültek.

A Gyulai Végvári Napokon résztvevő hagyományőrző együttesek bemutatója idén is népszerűnek bizonyult. A programra több mint ezren voltak kíváncsiak.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)