Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 60 éves érettségi találkozón nosztalgiáztak a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium volt diákjai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. július 25. 16:00
60 éves érettségi találkozón nosztalgiáztak a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium volt diákjai
Az összejövetelen az 1955-ben végzett évfolyam testnevelés tanára, Kovács István is részt vett
____Eredeti-IMG_1653.JPG

a 60 éve érettségizett fiúosztály és kovács istván tanár úr

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

60 éves érettségi találkozóra gyűltek össze az Erkel Ferenc (Általános) Gimnázium 1955-ben végzett leány és fiúosztályának (IV.B és IV.A) diákjai július 25-én. Az összejövetel résztvevői egykori iskolájuk (ma Karácsonyi János Katolikus Gimnázium) falai között idézték fel a szép diákéveket.

A fiúk osztályfőnöke dr. Deméndi Sándor volt. A IV.A két diákja, dr. Magosi István ésJámbor István, néhány kedves történetet osztott meg lapunkkal, melyekből kiderült, hogy a fiúcsapat nemcsak a tanulásban, de a csínytevésben is élen járt.

- Volt egy biológia tanárunk, Vidor János. Ő nem nagyon tudott fegyelmet tartani nálunk. Például amikor a növénytannál jártunk, akkor mindenkinek hoznia kellett az iskolába valamilyen virágot. Persze ezt elfelejtettük. Amikor következett az óra, kimentünk és az udvar melletti gyomos területről kitéptünk egy csomó gazt, bevittük a terembe és felhalmoztuk az asztalon – mesélte lapunknak dr. Magosi István.

Vidor János tanár úr azonban nemcsak benne, hanem diáktársaiban is maradandó emlékeket hagyott.

- Az osztálynak ezer vidám története van. Az egyik például, akkor esett meg, amikor biológia órán az ingerről tanultunk. A tanár úr épp Ruzsányi Jancsinak tette fel a kérdést, hogy „miazinger”? Az osztály meg rávágta, hogy varrógép – osztotta meg lapunkkal Jámbor István.

____Eredeti-IMG_1623.JPG

A volt diákok egykori iskolájuk falai között nosztalgiáztak

A volt diákok szerint a fiúosztály telis tele volt tehetséges, eszes tanulókkal. Jámbor István úgy fogalmazott: „ez egy jó évjárat volt”. Orvosok, közgazdászok, élsportolók és egyetemi professzorok kerültek ki közülük.

A leányosztály 34 főt számlált, osztályfőnökük Szerdahelyi Istvánné volt. A IV.B egyik tagja, dr. Ökrös Jánosné az orosz tanárnőről, Kuruczné Erzsébetről őriz szép emlékeket, aki mindig nagyon aranyosan bánt velük, jóllehet nem ez a tantárgy volt a lányok szíve csücske.

- Nem tudnék egyetlen emléket kiemelni a gimnáziumi évekből, mert az egészre örömmel emlékszem vissza, hiszen annyira fiatalok voltunk. Ennyi év távlatából pedig minden megszépül. Nagyon jó osztály voltunk. Az érettségi után sokan a városban maradtunk, és még ma is minden évben összejövünk egy találkozóra – mondta el lapunknak dr. Ökrös Jánosné.

A 60 éves találkozón az évfolyam testnevelés tanára, Kovács István is jelen volt, aki fiatal tanárként sokszor maga is csatlakozott diákjaihoz a csapatjátékokban.

- Emlékszem, hogy a fiúosztály jól atletizált, főként Rozsos András, a lányok között meg Sebestén Teréz diszkoszvetésben iskolai csúcsot javított. Az atlétika mellett kézilabdáztunk, röplabdáztunk, fociztunk, és ’55-ben felszereltük a kosárpalánkot is. Amikor ők elsősök voltak, én akkor kezdtem a pályafutásomat, 1951-ben. Összesen 36,5 évig tanítottam és egyetlen napot sem hiányoztam az iskolából – emlékezett vissza Kovács István.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)