Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bay Zoltán születésének 115. évfordulójára emlékeztek a gyulavári temetőben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. július 23. 17:00
Bay Zoltán születésének 115. évfordulójára emlékeztek a gyulavári temetőben
A tervek szerint a jövőben minden évben különleges programokat szerveznének az évforduló kapcsán
A 115 éve született Bay Zoltánra emlékeztek július 23-án a gyulavári temetőben. A tervek szerint a jövőben minden évben nagyszabású rendezvénnyel tisztelegnének a városrész híres szülötte előtt.
____Eredeti-_DSC7865.JPG

Bay Zoltánra emlékeztek sírjánál 

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

Az 1992-ben elhunyt Bay Zoltán nevéhez fűződik a magyar Hold-radar-kísérlet, valamint a fotoelektron-sokszorozó és a fénysebességre alapozott méterdefiníció feltalálása. A világszerte ismert fizikusra közös imával emlékeztek a temetőben, majd koszorúkat és virágokat helyeztek el a sírjánál. 

– A mostani koszorúzással szeretnénk hagyományt teremteni – hangsúlyozta lapunknak Szabó Károly. A városrész önkormányzati képviselője hozzátette: a gyulavári szoborkertben mellszobrot állítanának, a bejárat mellett pedig egy emlékszobát alakítanának ki Bay Zoltán tiszteletére.  

Szabó Károly kiemelte: gyulavári leghíresebb szülöttének emlékét a városrész és a gyulai önkormányzat is méltóképpen őrzi. Mint mondta, a Bay Zoltán Általános Iskola nevelőtestülete és tanulói rendszeresen kijárnak a temetőbe a fizikus sírját gondozni, a város pedig az idén létrehozott, tehetséges fiatalokat támogató Bay Zoltán-ösztöndíjjal adózott a tudós emléke előtt.

Bagyinszki Zoltán vezető főtanácsos kifejtette: az elképzelések szerint a jövőben minden évben különleges programokat szerveznének Bay Zoltán születésének évfordulóján. Az ötletek között szerepel, hogy a fizikus radarkísérletet megidézve Hold-megfigyeléseket végeznének a tudós szülőházánál. Az emléknapba a helyi rádióklubot is bevonnák – fűzte hozzá.    

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)