Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A timoni csalódás végtelenségét a gyulaiak is megismerhették

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Ábrahám • KULTÚRA • 2015. július 15. 22:00
A timoni csalódás végtelenségét a gyulaiak is megismerhették
Az Athéni Timon című színdarabot végzős színi egyetemisták és Hegedűs D. Géza előadásában láthatta a várszínház közönsége
Fel mernek-e tenni sorskérdéseket tanulmányaik idején értelmiségijelöltek? Hol fogalmazzák meg a hétköznapi megélhetési gondjaikat az egyetemisták? Egymás között rágódnak-e rajta? Netán nyilvánosságra kerül? Gondolkodnak-e rajta, s ha igen, milyen formában? Volt szerencséje látni párszáz vidékinek július 12-én, a gyulai kamarateremben és annak udvarán az Athéni Timon címmel megíródott William Shakespeare színdarabot végzős színi egyetemisták és Hegedűs D. Géza előadásában. Vidnyánszky Attila nemzeti színi direktor végzős fia vagy a teljes társulat színpadra dolgozásában? Nem irigylem a srácot, minden rokonszenvem az övé. Nem gondolom könnyűnek a helyzetét.
____Eredeti-GYHRCSD_0040.JPG

Az Athéni Timon című színdarab végzős színi egyetemisták és Hegedűs D. Géza előadásában

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Rendkívüli fantázia, őrületes vehemencia, mélyen átérzett felelősség, jó adag kiábrándultság, viharos lendület, kiváló összjáték s a darab átfogó ismerete, megértése és átérzése nélkül sehova se jutottak volna.  És akkor sem, ha a tanár urak szakma- és diákszeretete nem segíti őket.

Arról nem is beszélve, hogy önálló átdolgozásra vállalkoztak. Vecsei Miklós H. újrafordításában hallhattuk Timont. Végigolvastam Szabó Lőrinc fordítását, s mit állítsak hirtelen, hogy meg ne bántsam Lóci kiváló költőjét: jobban illeszkedtek az ifjak szavai a fülemhez, mint az elképzelt színpadi darabé. Eközben a bemutatáshoz is teljesen új helyszínen kezdtek hozzá. A kamaraterem színpadából lett nézőtér, s a széksorok helyén pódiumok nőttek.

Állítanak olyat egyesek, hogy a színjátszáshoz különleges testi adottságok, káprázatos szellemi tehetség, a szakmai és alkotótársak megbecsülése és szeretete nélkülözhetetlen. Állítom azt, hogy mindez sugárzott  a levegőből, mint a gammasugár. Minden reményem az, hogy ezek a nagyszerű fiúk mutánsok, nekik ez használ. Hirtelen azt kezdtem remélni, újraindul a magyar színjátszás.

Timon nem sokat szerepel magyar színpadokon. Annyira, mint ő, nem illik jónak, adakozónak lenni.  Sorsa a mélységes kiábrándultság, az epekeserűség. Nekem, mint nézőnek pedig ilyen odaadó jó játék, ilyen önfeláldozó profi küzdőszellem, ilyen legyűrhetetlen hit jár. Olyan, amilyen igaz átélt valóságélményt kaptam a színpadon, és maradandó élményt az életemben az est játékosaitól: Hegedűs D. Gézától, Mátyássy Szabolcstól, Kovács Adriánttól, Csapó Attilától, Janka Barnabástól, Brassai Tóth Jánostól, Zoltán Árontól, Tóth Andrástól, Dóra Bélától, Böröndi Bencétől, Patkós Mártontól, Szabó Sebestyén Lászlótól, Lányi Kristóftól és Vecsei Miklóstól.

Mondjuk nem volt szokatlan ez a „kis Viditől”. Már a Hamletek gyulai vizes bemutatóján is ezt a rendkívüli élményt adták ő és társai.

Köszi, srácok. Szívből hálásak vagyunk érte.

GYULAI HÍRLAP • 2015. július 23. 22:13
Az Athéni Timon című színdarabot végzős színi egyetemisták és Hegedűs D. Géza előadásában láthatta a várszínház közönsége
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)