Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 71 évvel ezelőtt 413 zsidót hurcoltak el Gyuláról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2015. június 29. 17:00
71 évvel ezelőtt 413 zsidót hurcoltak el Gyuláról
A gyulai zsidók deportálásának évfordulóján zsidók és nem zsidók emlékeztek az izraelita temetőben
1944 tavaszán és nyár elején 413 zsidó származású gyulait, közöttük 60 kiskorú gyermeket hurcoltak el oda, ahonnan többé egyikőjük sem térhetett haza. A gyulai zsidók deportálásának 71. évfordulóján, június 28-án délben zsidók és nem zsidók emlékeztek rájuk a gyulai izraelita temetőben.
____Eredeti-_DSC7221.JPG

a gyulai zsidókra emlékeztek

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Fináli Gábor, a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbija egy zsoltárral kezdte a ceremóniát, majd kifejtette: mintegy 80-100 évvel ezelőtt nagyjából Berlin és Kijev között élt a zsidóság kétharmada-háromnegyede, csaknem 11 millió ember. Manapság ebben a zónában kevesebb mint 150 ezer zsidó él. Az első világháború hajnalán hazánkban majd egymillió magyar zsidó élt, akik háborús hősöket, találmányokat, alkotásokat és nem utolsósorban hungarikumokat adtak Magyarországnak, mégsem kímélték őket az akkori zsidótörvények, mégsem menekültek a pusztítástól – tette hozzá.

____Eredeti-_DSC7226.JPG

Fináli Gábor

– Erő és férfiasság kell hozzá, hogy mindezzel szembenézzen az ember, és azzal is, hogy Magyarország mindenkori legnagyobb temetője határainkon túl fekszik. Nem katonák nyugszanak benne, hanem polgárok – fogalmazott a rabbi, majd az elhunytak, meggyilkoltak emlékére felcsendült egy gyászima és egy arámi nyelvű kadish.

Fináli Gábor a jelenlévőknek elmondta, zsidó vallásjogi szabály, hogy aki nem tudja, mikor halt meg a rokona, ismerőse, az azon a napon gyászol, amikor utoljára látta. Ezért van az, hogy a mártír-istentiszteletek a deportálás idején történnek.

Zsidó tradíció, hogy az élőknek virágot adnak, az elhunytakra kövekkel emlékeznek, a jelenlévők ezúttal sem tettek másképpen: a gyász kövecskéivel tisztelegtek az elhurcoltak emléke előtt.

Dr. Diósi Lajos, a Gyulai Zsidó Alapítvány kuratóriumi elnöke a nekrológ végén beszélgetésre invitálta az emlékezőket, majd a gyulai zsidóság történetével foglalkozó kiadványokat is megmutatta az érdeklődőknek, hiszen, mint mondta, az emlékezéshez az is hozzátartozik, hogy olvassunk-tanuljunk arról, ami történt.

A megemlékezésen idén is részt vettek olyanok, akik nem az izraelita felekezethez tartoznak. Fenyves Dóra Gyulán született, jelenleg a Tolna megyei Gerjenben él. A Gyulai Hírlapnak úgy fogalmazott: bár nem zsidó, gyermekkora óta érdekli a zsidó kultúra és vallás. Mint mondta, hét esztendővel ezelőtt tudta meg, hogy az izraelita temetőben évről évre megemlékezést tartanak, amelyre azóta rendre visszajár. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)