Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Alföld vadvirágos tájait ismerhetik meg a turisták és a helybéliek a gyulai Tourinform legújabb garantált programján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. június 30. 09:00
Az Alföld vadvirágos tájait ismerhetik meg a turisták és a helybéliek a gyulai Tourinform legújabb garantált programján
A lovas kocsis kirándulást a gyógynövény-ismertető túrával ötvöző program kuriózumnak számít Békés megyében
Az alföldi, vadon termő gyógynövényekkel, a helyi vízi élővilággal és Gyula vízrajzával is megismerkedhetnek a helyiek és a városba érkező turisták a Tourinform iroda legújabb garantált programján. A Vadvirág túráról Kárpáti Noémi fitoterapeutagyakornok, a gyógyhatású füvek szakavatott ismerője mesélt lapunknak.
____Eredeti-vadviragtura_karpati_n.jpg

A túrán gyerekcsoportok is részt vehetnek 

Fotó: Gyulai Hírlap – Kárpáti Noémi

– A lovas kocsis kirándulást a gyógynövény-ismertető túrával ötvöző program kuriózumnak számít Békés megyében. A mintegy másfél órás út során bemutatjuk a helyi, vadon termő gyógynövényeket és azok jótékony hatásait – fogalmazott a túravezető.

A szakember hozzátette: a térség gyógynövényvilága rendkívül gazdag, ám ismeretek híján sokszor gaznak nézzük a körülöttünk lévő gyógyfüveket. A túrán az erdőszéli és az olyan, mocsaras termőhelyeken tenyésző növényeket is szemügyre vehetik az érdeklődők, mint a fehér fűz, a nagy csalán, a fekete nadálytő, a cickafarkfű, a fekete bodza, a közönséges orbáncfű vagy a lándzsás útifű.

Mint megtudtuk, a jelentkezők a Békés megyei szűcshímzés motívumaival díszített, mutatós lovas kocsival teszik meg az Élővíz-csatorna menti ökosétányon keresztül vezető utat. A kisökörjárási erdő szélén haladó tanösvény a Fehér-Körös duzzasztójánál ér véget.

– A résztvevők állomásról állomásra haladva ismerhetik meg a növények modern, fitoterápiás felhasználásának lehetőségeit, a népi gyógyászat ismeretanyagát, a hiedelmekkel összefonódott történeteket és más földrészeken élő népek gyakorlatát – avatott be a program részleteibe Kárpáti Noémi. Az érdeklődők útközben praktikus ismeretekkel is gazdagodnak, megtudhatják például, hogy melyik fűzfát használják kosárfonáshoz, vagy hogy a gyékény nemcsak használati tárgyak alapanyaga, hanem ehető vízi növény.

A túrázók a több mint száz éven át üzemelő, régi tűs gát maradványát is megnézik, emellett a bemutatóhelyen a folyószabályozásról és a település vízrajzáról is hallhatnak. A program az Élővíz-csatorna eredésénél zárul, a szálláshelyükre visszatérő utasoknak azonban arra is lehetőségük van, hogy megnézzék a belvárost.  

Kárpáti Noémi azt is elmondta: a túrán a gyulai családok mellett a helyi óvodások és iskolások is rész vehetnek, a kiránduláson a gyerekek az életkoruknak megfelelő ismeretekkel gazdagodhatnak. A szakember hozzátette: szeretnék, ha a diákoknak fakultáció keretében vagy a tantervhez illeszkedő túrákon is lehetőségük lenne megismerni a Körösök természeti kincseit.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)