Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az új várkiállításról, az ITS-ről és az 5-ös helyi járatról is tárgyaltak a gyulai képviselők

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. június 26. 13:00
Az új várkiállításról, az ITS-ről és az 5-ös helyi járatról is tárgyaltak a gyulai képviselők
A nyári ülésszünet előtt arról is döntés született, hogy a város önkormányzati beszerzési társulás keretében vásárol villamos energiát
Rábólintott a vár új állandó kiállításának előzetes szakmai és vizuális koncepciójára a gyulai képviselő-testület június 25-ei ülésén. A tervek szerint a vármúzeumban két nagy léptékű makett is helyet kapna. Az ülésen több, sporttal kapcsolatos ügyet is tárgyalt a grémium, és az Integrált Településfejlesztési Stratégia tervezetéről is döntés született. A képviselők emellett jóváhagyták az 5-ös helyi járat menetrendjének módosítását, és határozatot hoztak arról, hogy a város 2016–2017-ben önkormányzati beszerzési társulás keretében vásárolja meg a közvilágításhoz és az intézmények áramellátáshoz szükséges villamos energiát.
____Eredeti-GYHRCSD_0007.JPG

A GYULAI KÉPVISELŐ-TESTÜLET június 25-EI ÜLÉSE A VÁROSHÁZa dísztermében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az ülésen a képviselők rábólintottak a gyulai vár új állandó kiállításának előzetes szakmai és vizuális koncepciójára. A grémium még februárban döntött arról, hogy megkezdi a 2005-ben megnyitott tárlat felújítására vonatkozó előkészületeket.

Somlai Anikó: az új kiállításon a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapna az 1566-os ostrom és a török hódoltság időszaka

A Gerelyes Ibolya, Feld István és Domokos György által kidolgozott munkaváltozatot Somlai Anikó mutatta be. A felújításra vonatkozó tervek elkészítésével megbízott cég munkatársa tájékoztatójában elmondta: az új kiállításon a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapna az 1566-os ostrom és a török hódoltság időszaka. A vár középkori és kora újkori történetének bemutatásakor a szakemberek elsősorban a helyi régészeti leletanyagra és korhű műtárgymásolatokra támaszkodnának.

Somlai Anikó arról is beszámolt: a felújítás döntően az északnyugati szárny teremsorát érintené. A tervek szerint a vármúzeumban két nagy léptékű makettet is láthatna a közönség, az egyik a vár középkori állapotát érzékeltetné, a másik az ostrom szemléltetésére adna lehetőséget. A kész koncepcióról várhatóan novemberben tárgyal a grémium.

A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének tavalyi évre vonatkozó beszámolóját, valamint a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2014. évi tevékenységéről szóló beszámolót. Zanócz István tűzoltó alezredes úgy fogalmazott: az esetszámokat tekintve közepesen csendes évet zárt a testület.

A tűzoltóparancsnok kiemelte: az elmúlt évhez képest a tűzesetek, a szándékosan megtévesztő jelzések és a téves jelzések száma is csökkent. A beszámolóból kiderült: a területtüzek arányának csökkenése a szigorú szabályozással, a hatékony lakossági tájékoztatással és a kedvező időjárási folyamatokkal is összefüggésbe hozható. A tűzoltó-parancsnokságnak egy emelőkosaras járművet is sikerült beszereznie, ezzel a város és a térség tűzbiztonsága is javult – hangsúlyozta Zanócz István.

A grémium jóváhagyta a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. által üzemeltetett 5-ös helyi járat menetrendjének módosítását. A változtatásra azért volt szükség, mert többen azt kérték: a várfürdőtől induló, és a vasútállomásig közlekedő 9.45-ös járat, valamint az üdülőszövetkezettől induló 9.40-es járat munkanapokon, szabad- és munkaszüneti napokon Ajtósfalváig közlekedjen. A módosítások augusztus 1-jétől lépnek életbe.

Az ülésen ismét Csáki Bélánét bízta meg képviselő-testület a Gyulakonyha Nonprofit Kft. ügyvezetői feladatainak ellátásával. A régi-új ügyvezető megbízatása 2020. augusztus 31-ig szól.

A grémium elfogadta a Gyula fenntartható fejlődését szolgáló Local Agenda 21 programot. A dokumentumot a Közép-békési Térség Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás megrendelésére, a gyulai polgármesteri hivatal közreműködésével a FŐMTERV Zrt. készítette el. Kidolgozására azért volt szükség, mert meglétét több környezetvédelmi célú pályázat is megköveteli.

A képviselő-testület döntése értelmében az önkormányzat bérleti szerződést köt az EDF DÉMÁSZ Zrt.-vel a tulajdonában lévő, Gyula közigazgatási területén működő lámpatestekre 2020. március 31-ig. Az 1 millió 223 ezer forint éves bérleti díjat az önkormányzat mindenkori költségvetésében biztosítja. A bérleti szerződés 2756 lámpatestet foglal magában, azonban ez a szám, és ezzel együtt a bérleti díj, a korszerűsítés jóvoltából csökkenhet. 

A tanácskozáson a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásának 2014. évre vonatkozó értékelését is elfogadták. Ennek elkészítését a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény írja elő. A tanácskozást vezető dr. Görgényi Ernő (Fidesz) kiemelte: összességében kevesebb problémát kellett kezelniük a szakembereknek, mint korábban, ugyanakkor jellemző, hogy az érintett családok halmozottan hátrányos helyzetűek.

A képviselő-testület, mint alapító, az Őszidő Közalapítvány kuratóriumi tagjának választotta Kóra Jánost, miután Alt Norbert lemondott tisztségéről.

A városatyák arról is döntöttek, hogy az önkormányzat közszolgáltatási szerződést köt a tavaly decemberben megalakult Gyulai Külterületi Út- és Infrastruktúra-fejlesztő Egyesülettel a helyi külterületi közutak karbantartására, fejlesztésére. A magánszemélyeket, gazdálkodókat és érdekvédelmi szervezeteket tömörítő szervezet célja a külterületi úthálózat kezelése, fejlesztése és az ehhez szükséges erőforrások megteremtése, a problémák feltérképezése, valamint a szakmai, tervezési, pályázati rendszerek létrehozása és koordinálása. A megállapodás július 1-jétől 2019. június 30-ig szól.

Arról is döntés született, hogy a város határozatlan időtartamra a Hőforrás Üdülőszövetkezet kizárólagos használatába adja a Rábai Miklós utcában található 55 zárt parkolóhelyet. Az üdülőszövetkezet korábban is kizárólagosan használta a területet, a kialakult gyakorlatról azonban hivatalos megállapodás nem született. A problémát Balogh Lajos (Fidesz) önkormányzati képviselő vetette fel a márciusi ülésen. A most megkötött megállapodás szerint az üdülőszövetkezet a kizárólagos használat fejében elvégzi a teljes terület fenntartási, takarítási feladatait, illetve felfesti az útburkolati jeleket.

A képviselő-testület 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Modern Táncművészeti Alapítványnak a balatonfüredi Eb-n és a szentpétervári Eb-n való részvételhez. Az összeget idei költségvetéséből fedezi az önkormányzat.

A grémium arról is határozatot hozott, hogy 2016–2017-ben önkormányzati beszerzési társulás keretében, Budapest IV. kerületi

Dr. Görgényi Ernő: a szabadpiaci, csoportos villamosenergia-beszerzéssel jelentős költséget takaríthat meg a város

önkormányzatának gesztorságával, közbeszerzési eljárás keretében vásárol legfeljebb 5 millió 456 ezer KWh villamosenergia-mennyiséget. A beszerzés lebonyolítására 1 millió 800 ezer forintot biztosított az önkormányzat. Dr. Görgényi Ernő kiemelte: az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a szabadpiaci, csoportos beszerzéssel jelentős költséget takaríthat meg a város.

A tanácskozáson a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek rekreációs célú kijelöléséről is döntés született. Dr. Görgényi Ernő elmondta: a földforgalmi törvény korábban előírta, hogy a termőföldként nyilvántartott földeket kizárólag földműves vagy mezőgazdasági termelőszervezet szerezheti meg. A jogszabály miatt az önkormányzati tulajdonú, főként hobbikerti hasznosításra kiadott ingatlanok haszonbérlete akadályba ütközött.

A kormány az országos szintű probléma föloldására módosította a törvényt, és létrehozta a rekreációs célú földhasználati szerződés fogalmát. A január 1-jével hatályba lépő módosítás lehetővé teszi, hogy a földművesnek nem minősülő belföldi személyek is használatba vehessenek e célból legfeljebb egyhektáros, önkormányzati tulajdonú termőföldet.

A városatyák a Belügyminisztérium által készíttetett Integrált Településfejlesztési Stratégia tervezetére (ITS) is rábólintottak. Dr. Görgényi Ernő kifejtette: a dokumentummal kapcsolatban 22 esetben érkezett észrevétel és javaslat társszervektől, hatóságoktól. Emellett a készítők hét további véleményt is mérlegeltek.

A városvezető a gyulai DK felvetései kapcsán hozzátette: volt olyan javaslat, ami a tervezetben is szerepelt, illetve előkészítés alatt áll. Mint kifejtette, most készül a város gyógyhelyfejlesztési stratégiája, emellett Gyulát, Békést és Békéscsabát is érintő, öko- és aktív turisztikai programok is kidolgozás alatt állnak. A polgármester azt is mondta: a kaszkádrendszer kialakításának tervét nem vetik el, azzal azonban egyetértenek, hogy a gyulai vágóhíd létesítését a sertésstratégia sikerétől tegyék függővé.

A képviselők újra elfogadták a helyi esélyegyenlőségi programot. A dokumentum felülvizsgálatát az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény írja elő. A programban az olvasható: gyermekétkeztetés kiterjesztésével Gyulán megszűnt a gyermekéhezés. 

Az ülésen két sporttal kapcsolatos döntés született. A sportreferensi státusz, illetve az ahhoz kapcsolódó sportfeladatok az önkormányzattól a Gyulasport Nonprofit Kft.-hez kerültek át. Dr. Görgényi Ernő kiemelte: a lépéssel egy kézbe kerül a sportirányítás, és hangsúlyosabbá válik a cég sportszervezői feladatellátása.

A kézilabda-utánpótlással kapcsolatos feladatok ellátását szintén a Gyulasport Nonprofit Kft. veszi át. A feladatot korábban ellátó Gyulai Sport Egyesület Közhasznú Szervezettel kötött szerződést az önkormányzat közös megegyezéssel, a szakosztály kérésére szüntette meg. Kónya István (Fidesz) alpolgármester Bod Tamás (Együtt, MSZP) kérdésére elmondta: a vállalkozók nem tájékozódnak kellően arról, hogy milyen előnyökkel járhat számukra a látványcsapatsportok támogatását biztosító TAO-s rendszer, ezért a sportszervezetek sokszor nehezen birkóznak meg a TAO-s pénzek bevonásával.

A grémium 2,5 milliót forintot biztosított a törökzugi óvoda teljes felújításához szükséges engedélyes tervek és költségvetések elkészítésére. Kónya István hangsúlyozta: ezek birtokában nagyobb eséllyel pályázhat a város.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)