Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ikonfestészettel barátkoztak a gyulai Nicolae Balcescu Román iskola diákjai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2015. május 29. 09:00
Az ikonfestészettel barátkoztak a gyulai Nicolae Balcescu Román iskola diákjai
A Magyarországi Román Ortodox Püspökség és az iskola közös szervezésében megvalósuló foglalkozásokon több mint félszáz fiatal ragadott ecsetet
____Eredeti-IMG_6078.JPG

Ikonfestészettel barátkoztak a gyulai Nicolae Balcescu román gimnázium és általános iskola diákjai 

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

Háromnapos alkotóműhelyben sajátíthatták el az ikonfestészet rejtelmeit a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium és Általános Iskola diákjai május 26. és 28. között. A gyulai székhelyű Magyarországi Román Ortodox Püspökség és az iskola közös szervezésében megvalósuló foglalkozásokon több mint félszáz fiatal ragadott ecsetet, és ismerkedett meg a keresztény ortodox egyház egyik legősibb művészetével.

A Gyulai Hírlapnak Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke elmondta, a tanulókat öt fiatal segítette a technika elsajátításában, akik a romániai Iasiból érkeztek Gyulára. Az ottani Bucium monostor apátja, Irineu Balan vezeti Iasiban a Diven art festőműhelyt, melynek ifjú alkotói már több mint tíz éve foglalkoznak ikonfestészettel.

- Meg szerettük volna mutatni a diákoknak a keresztény ortodox egyház egyik ősi művészeti ágát, a fára történő ikonfestészetet. A háromnapos műhely egy kiállításmegnyitóval indult, mert úgy gondoltuk, hogy kész alkotásokon keresztül azt is megmutatjuk a gyermekeknek, hogy hova lehet eljutni az ikonfestészettel. Szerettük volna, hogy a diákok felismerjék azt, hogy az egyházon belül is készülnek műalkotások, és hogy ilyesmivel is lehet foglalkozni a mindennapokban – fejtette ki Siluan Manuila.

Az ikonfestészet igen kedvelt művészeti ág a magyarországi románok körében, jónéhány hívő komoly gyűjteménnyel is rendelkezik. Az iskolai alkotóműhely alatt kiállított képek között is akadt egy pár magángyűjteményt gazdagító darab, többségüket azonban Iasiból hozták a festők.

____Eredeti-IMG_6128.JPG

Németh Anna és festménye

A három nap folyamán a legkisebbektől a legnagyobbakig, minden tanuló lelkesen vetette bele magát a nem mindennapi kreatív szakkör aprólékos munkálataiba. A festés során a diákok a görög és cirill betűkkel is megismerkedhettek.

A jövő művészpalántái között foglalt helyet Németh Anna is, aki lapunknak azt mondta, jó mókának találta a foglalkozást. A második osztályos diáklány szerint nem nehéz megtanulni ezt a technikát, viszont jól ki kell dolgozni az alapokat. Németh Anna megjegyezte, nagyon megkedvelte az ikonfestészetet, hiszen egyébként is szeret festeni, a rajztanára pedig mindig megdicséri a munkáit.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)