Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A régészet napján bejárhatják Gyula város feltáratlan régészeti emlékeinek helyszíneit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2015. május 28. 09:00
A régészet napján bejárhatják Gyula város feltáratlan régészeti emlékeinek helyszíneit
Az Erkel Ferenc Múzeum május 29-én és 30-án rendez régészeti nyílt napot
____Eredeti-liska_andras.JPG

Liska András a palánkvár régészeti feltárásán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Magyar Régész Szövetség második alkalommal rendezi meg a régészet napját hazánkban. A kezdeményezéshez az ország számos múzeuma, gyűjteménye, régészeti feltárással rendelkező intézménye között az Erkel Ferenc Múzeum is csatlakozott. A május 29-i, illetve 30-i program során régész vezetésével meglátogathatják a gyulai középkori palánkvár régészeti feltárását, illetve kerékpárral bejárhatják városunk feltáratlan régészeti emlékeinek helyszínét.

A Gyulai Hírlapnak Liska András főmuzeológus, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum régésze elmondta, a program célja, hogy a régészetet mint tudományt közelebb vigyék az emberekhez, és a szakma részleteibe is szeretnék beavatni a program résztvevőit, akik ezúttal a régészeti munkafolyamatok egyes fázisaiba nyerhetnek majd betekintést. Az idei rendezvény mottója: a leletfelderítéstől a rekonstrukcióig.

Május 29-én, pénteken 17 órától és másnap, 14 órától a gyulai vár körül a végvári időkben kiépült különleges erődítési rendszer védelmi vonalainak jelenleg is zajló régészeti feltárását tekinthetik meg a résztvevők. Május 30-án, szombaton a Rondellától drótparipán is felkerekedhetnek, hogy nyakukba vegyék a várost, és régész vezetésével végiglátogassák a föld alatt meglévő régészeti emlékeket.

– Még a gyulaiak közül is kevesen tudják, mennyi, középkorban épült, és jelenleg is részben meglévő vagy részben feltáratlan, főleg török kori emlék, minaret, dzsámi van a városban, melyeknek ismerjük a helyét, sok adatot tudunk róluk, de manapság már például egy aszfaltburkolat fedi őket. A bő egyórás kerékpárúton ezeket felkeressük, és olyan kevesek által látogatott helyekre is elmegyünk, mint a ferences romkert vagy a törökzugi templom helye – fejtette ki lapunknak Liska András.            

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)