Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tapsban mért bizalom – Fogvatartottak színházi előadását láthattuk a gyulai Vigadóban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. május 01. 10:00
Tapsban mért bizalom – Fogvatartottak színházi előadását láthattuk a gyulai Vigadóban
A program a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pályázatának köszönhetően jött létre
____Eredeti-4.JPG

Fogvatartottak színházi előadásán

Fotó: Gyulai Hírlap

Kik a bűnösök? A nyilvános bűnösöket könnyű felismerni, hisz magukon hordják a szégyen és a kirekesztettség bélyegét, de nehéz azokat, akik rosszul szeretnek, álságosak, képmutatók. Így nézve már nincs is olyan nagy különbség a börtönfalakon kívül vagy belül lévők között. A fenti gondolatokkal feszegette a bűnösség kérdését Balázs Viktória evangélikus lelkész azon a színielőadáson, amit a Békés Megyei Büntetés–végrehajtási Intézet lakói tartottak április 24-én Gyulán, a Vigadóban.

A rendhagyó alkalom a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kulturális esemény megvalósítására kiírt pályázatának köszönhetően jött létre azzal a céllal, hogy a fogvatartottak társadalomba történő visszaillesztésének elősegítését szolgálja.

A rendezvényen Sal András főtörzszászlós, a Békés Megyei Büntetés–végrehajtási Intézet sajtóreferense, az est házigazdájaként köszöntötte a Vigadó nézőterét betöltő érdeklődőket, akik a fogvatartottak színházi produkciójaként bemutatott, Baranyi Ferenc A lónak vélt menyasszony című vásári komédiára voltak kíváncsiak.

A produkció előtt azonban az intézet parancsnoka ragadta meg az alkalmat, hogy a nagyközönség számára is képet alkosson a pályázattal összefüggő munkájukról.

A törvény is meghatározza, hogy olyan módon kell foglalkozni, törődni a bent lévőkkel, aminek eredményeként szabadulásuk után képesek lesznek a civil társadalomban megfelelő életet élni – mondta köszöntőjében Hafenscher Csaba Zoltán ezredes, börtönparancsnok, aki úgy látja, hogy ezt a feladatot a hitre és a kultúrára alapozva lehet eredményesen ellátni.

A szintén színpadra lépő Balázs Viktória evangélikus lelkész is azt fejtegette, miként nyújthat kapaszkodót a vallás a bűnös embereknek. Elmondta, hogy a bűnös fogalma definiálható a pszichológia, a társadalom, a jogtudomány felől közelítve is, aminek eredményeként a bűnt elkövető csak „tettesnek” vagy „esetnek” érzi magát, szégyenérzete pedig minden egyéb érzést meggátol és kirekeszt, ugyanis ezekből a megközelítésekből hiányzik a szeretet, míg vallási viszonylatban a bűnös elkülönül a bűntől, ami legyen kicsi vagy nagy, ugyanarról a tőről, a szeretethiányból fakad. Aki pedig ezt felismeri, végső soron már meg is bánta tettét. A bűnös embert pedig azok azonosítják a bűnével, akik azt gondolják, hogy igazat szólnak, pedig képtelenek szeretni. A lelkésznő nyomatékosította, hogy a bélyegzett bűnösöket könnyű felismerni, de miként térjen meg az, aki azt hiszi magáról, hogy bűntelen az élete, és hogy Isten törvénye szerint él?

- A bűn kérdéséről való gondolkodás olyan tükröt tart elénk, amibe kényelmetlen belepillantani. Isten előtt nincs különbség az emberek között, mint ahogy a falakon kívül vagy belül lévők között sem – nyomatékosította a hallgatóságban Balázs Viktória.

Az este során Bakonyi Péter egykori fogvatartott börtönnapló részleteinek felolvasásával idézte meg a falakon belül töltött idők lelkiállapotát, majd a várva várt egyfelvonásos, A lónak vélt menyasszony című vidám műsor bemutatása következett. Az olykor csakugyan eredeti megoldásokat tartalmazó, vastapssal jutalmazott kacagtató előadást követően Galambos Hajnalka énekművész és Ormándy M. Keve színész énekelt, majd a Harruckern Táncegyüttes is megörvendeztette látványos produkciójával a nagyérdeműt. Amíg az őket kísérő zene váratott magára, Hafenscher Csaba Zoltán újra megragadta az alkalmat, hogy a közönséghez szóljon.

- Ránézésre egyik színdarabban játszó személyről sem dönthető el külön-külön, hogy mit követett el a társadalom ellen, talán még attól is el tudtak vonatkoztatni az érdeklődők, hogy fogvatartottak előadását látták. Nem tudom, hogy én mit tennék, ha nem ilyen jellegű munkahely munkáltatója lennék – mondta arra utalva, hogy a börtönbe jelentkező munkavállalók esetén kötelező az erkölcsi bizonyítvány megléte -, de egy dolog biztos: sztereotip beidegződés alapján nem utasítanám el a jelentkezőt mérlegelés nélkül, vagyis az esélyt legalább megadnám. Ezzel a műsorral, illetve más kulturális jellegű megnyilvánulásokkal is próbáljuk a civil szféra felé közvetíteni, hogy milyen fontos a fogvatartottak számára pozitív társadalmi fogadtatást biztosítani, mert ez képes önismeretüket, önbecsülésüket megváltoztatni, elősegítve a sikeres reintegrációt - mondta a börtönparancsnok.

Az intézetvezető a szakmaképzésre irányuló tréning sikerességére is kitért, elárulva, hogy tavaly húsz fogvatartott végzett el targoncavezetői tanfolyamot, és arra vonatkozóan is informálódtak, hogy az azóta szabadultak között van, akinek ezzel az ismerettel sikerült elhelyezkedni, beilleszkedni.

A népies humorban bővelkedő produkciót február óta heti két alkalommal egy-egy órában próbálta a hatfős társulat Pocsai Ildikó irányításával. A felkészülés személyiségfejlesztő, közösségteremtő hatása hamar érződött a résztvevőkön, akik a foglalkozások során empatikusabbá és felelősségteljesebbé váltak. A hosszú távú cél is az, hogy az intézetből kikerült személyek többet ne kövessenek el olyan törvénysértést, ami miatt visszaesőként újra börtönbe kerülhetnének.

Szórakoztató produkciójuk láttán a közönség élt bátorításra termett hatalmával, és élénk vastapssal fejezte ki megelőlegezett bizalmát.

A Vigadóban látott produkciót április 27-én a Békéscsabai Jókai Színházban is bemutatták.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)