Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A divatdiéták féligazságairól és a kiegyensúlyozott táplálékpiramisról is hallhattunk Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. április 27. 19:00
A divatdiéták féligazságairól és a kiegyensúlyozott táplálékpiramisról is hallhattunk Gyulán
Az életmód-előadások a Tégy az egészségedért! - Szemléletformáló életmódprogram keretében zajlanak
____Eredeti-IMG_3301.JPG

dr. Beke Szilvia előadásán

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

Újabb ingyenes szűrőkampányt hirdetett az Egészséges Városért Közalapítvány és az Egészségügyi Alapellátási Intézmény április 27. és 30. között. A Tégy az egészségedért! - Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben elnevezésű akció gyulai nyitónapján szemészeti szűrésen vehettek részt az érdeklődők, valamint a dohányzásról és a kiegyensúlyozott táplálkozásról is tájékozódhattak.

____Eredeti-IMG_3287.JPG

Dr. Beke Szilvia: Egy szál cigarettában mintegy 4000 féle anyag található, amelyek közül 40 rákkeltő

A Harruckern János Közoktatási Intézményben megtartott életmód-előadások egyikét dr. Beke Szilvia egészségnevelő tartotta, aki káros szenvedélyeinkről, kiemelten a dohányzásról beszélt az ifjúságnak. A szakember prezentációja során a kevésbé ismert külsőségekről is említést tett, így a pöfékelés okozta ártalmak között a hajhullásról, a szürkehályogról, a ráncosodásról és a halláskárosodásról is mesélt. Dr. Beke Szilvia előadásán az is kiderült, hogy egy szál cigarettában mintegy 4000 féle anyag található, melyek közül negyvenről konkrétan kimutatták, hogy rákkeltő.

Szalai Ilona dietetikus egy hasonlóan izgalmas előadással készült a délutánra. Prezentációja a népszerű divatdiéták negatívumaira hívta figyelmet, és útmutatóval szolgált egy egészséges táplálkozás, étrend kialakításához is. A Gyulai Hírlapnak Szalai Ilona kifejtette, miért is nem bízhatunk meg száz százalékosan a nem szakemberek által összeállított divatdiétákban.

- A divatos fogyókúrák nagyon kimerítik a szervezetet. Rövid távon eredményesek, de hosszú távon fellép a „jojó-effektus”, amikor a nehezen ledolgozott kilókat pillanatok alatt visszaszedjük. Ugyanakkor folyadékhiányossá válik a szervezetünk, tápanyaghiány alakul ki, különösen a magnéziumot és a kalciumot illetően, ami görcsöket okozhat az izomzatban, keringési zavarokkal járhat és akár szédülés, ájulás is előfordulhat – fejtette ki lapunknak Szalai llona.

A dietetikus szerint a megoldást egy hosszú távon is tartható, tervezett életmódváltás jelentheti. Szalai llona hozzátette, persze a divatdiétákban is rejlenek pozitívumok, de az a baj, hogy ezek a fogyókúrák féligazságokat hirdetnek.

____Eredeti-IMG_3304.JPG

Szalai Ilona: A divatdiéták féligazságokat hirdetnek

- Az Atkins-diéta a szénhidrátbevitel csökkentésén és a túlzott zsírbevitelen alapul. Mivel a szívműtét előtt álló betegek részére találták ki, így dolgozó, aktív életet élő embernek nem ajánljuk. Az elválasztó étrendeket szintén nem javaslom. A fehérjéknek anyagcsere fokozó hatása van, ám mégis, hogyha egy nap alatt fogyasztunk el egy fél kilónyi-kilónyi fehérjét, azt a szervezetünk, a vesénk nem fogja tolerálni. A gyümölcsnapok beillesztése az étrendbe viszont egészséges. Ezt mindenkinek havi szinten egyszer be kellene tartania. Ez a pozitív része az elválasztó étrendnek. De az, amikor húsokat, fehérjéket vagy zsírokat kell enni egész nap, a magas koleszterinszint kialakulásához vezet, és nagyon igénybe veszi a zsírbontó enzimek működését – részletezte a divatdiéták kártékony következményeit Szalai Ilona.

A szakember végül egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet is elénk vázolt.

- A divatdiéták közül a paleolit étrend hasonlít leginkább az egészséges táplálkozáshoz. Az átlagember számára én mégis egy táplálékpiramist képzelnék el, aminek a legalsó szintjén a teljes kiőrlésű lisztből készült gabonafélék állnak. Ezeknek nagy a vitamintartalma, ami az idegrendszer működését is befolyásolja. A következő szinten a zöldségek és gyümölcsök vannak, melyekből ajánlatos minimum fél kilónyit elfogyasztani naponta. A következő lépcsőn a tejtermékek, illetve a húsfélék szerepelnek. Előbbiből napi fél liternyi ajánlott, utóbbi esetében pedig napi 15 deka bőven fedezi a fehérjeszükségletünket – bár ennek többszörösét fogyasztjuk. A piramis csúcsán az ételkészítéshez, a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához szükséges zsírok, illetve az édességek állnak – ecsetelte a dietetikus.

Szalai Ilona hangsúlyozta, persze nem mindegy az sem, hogy az egyes szinteken belül milyen ételeket választunk. Édességek esetében például a tömény „csokibombák” helyett fogyasszunk inkább mézzel készült, gabonapelyhes, gyümölcsös finomságokat, vagy akár egy túródesszertet. Szalai Ilona végül hozzátette, egy efféle életmódváltás nemcsak az esztétikumot, hanem az egészségünket is szolgálja.

A Tégy az egészségedért! - Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben elnevezésű akció további szűrései: április 28-án, kedden 13-15 óráig hallásszűrésen vizsgáltathatják ki magukat dr. Jobbágy Tamás jóvoltából az EFI Irodájában (Gyula, Béke sgt. 39.), ahol április 30-án, csütörtökön 13-15 óráig ortopédiai szűrést tart dr. Nagy Szilvia. A szűrések minden esetben ingyenesen látogathatók. A programról bővebben itt tájékozódhatnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)