Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy kis kerti munkára és némi rendrakásra szeretné rávenni a MÁV-ot a gyulai önkormányzat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2015. április 23. 14:36
Egy kis kerti munkára és némi rendrakásra szeretné rávenni a MÁV-ot a gyulai önkormányzat
Nem volt interpellációs témában hiány Gyula Város Képviselő-testületének ma 9 órakor kezdődő ülésén
Nem volt interpellációs témában hiány Gyula Város Képviselő-testületének ma 9 órakor kezdődő ülésén. Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokat átszövő politika csatározások is lecsendesülni látszanak Gyulán. A városháza dísztermének falai között napi politikától mentesen folyt a munka. Durkó Károllyal az egykori Ho Si Minh-ösvényről néztünk düledező házat, s üldözőbe vettünk színesfémtolvajokat a várkertben. Mittag Mónikával képzeletben forgalmat tereltünk el egy nem létező északi elkerülő útra. Bod Tamással gyulai autóbusz-vezetők mellett álltunk ki. Kiss Tamásnéval azt akartuk megtudni, hogy a gyulai pecások miért nem fognak elég halat a Körösben. Torma Bélával igyekeztünk rávenni a MÁV-ot egy kis kerti munkára.
____Eredeti-GYHRCSD_001.JPG

Interpellációs óra a gyulai városháza dísztermében

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

____Eredeti-GYHRCSD_003.JPG

Durkó Károly

Durkó Károly nem első és nem is második alkalommal hozta be a városházába az egyik Dózsa György utcai ingatlan ügyét és sorsát. A „városképileg” érzékeny képviselő a romos, balesetveszélyes épület előtti járda lezárását is kezdeményezte ezúttal. A Városbarátok Körének elnöke öt évvel ezelőtt hozta elsőként szóba a gyulai „Ho Si Minh-ösvényen” található ingatlan sanyarú sorsát. Az elmúlt esztendőkben nem sok dolog történt a műemlék jellegű épület körül, a külföldön élő tulajdonos vélhetően lemondott az ódon házról. A Gyula szívében található ingatlan ettől még problémát jelent, düledező falai egyáltalán nem szépek, a tetőről lepotyogó cserepek pedig valóban veszélyesek.

Dr. Varga Erzsébet aljegyző válaszában elmondta, hogy a járási építéshatóság munkatársaival helyszíni bejárást tartottak, megállapították, hogy az épület tényleg életveszélyes állapotú, ezért statikus szakembert vonnak be az eljárás menetébe. A hatóság kötelezi a tulajdonost a helyreállításra, amennyiben ezt nem teszi meg, bontásra is kötelezhetik.

Az interpellációk között ismét szóba került a guberálás. Jellemzően az országhatár másik oldaláról érkező „aranyásók” legújabb szokása az, hogy a szemétszállítási napot megelőzően járják be a gyulai utcákat, s a házak kerítésein átnyúlva próbálják a kukák tartalmát átforgatni. Ugyancsak új és felháborító jelenség, hogy sorra tűnnek el színesfémtáblák Gyulán. Ahogy Durkó Károly felszólalásában elmondta, lába kélt a honvédtiszti emlékhelyen egy bronztáblának, lelopták a Reinhardt cukrászda homlokzatáról Simonyi emléktábláját.   

Az ülésen elhangzott, hogy a Gyulai Rendőrkapitányság több mint száz esetben kezdeményezett szabálysértési eljárást köztisztasági kihágás miatt. Az ügyek szinte száz százalékában külföldi állampolgárokkal szemben kellett eljárni. Éppen ez adja a jelenség felszámolásának a nehézségét is. A külföldi elkövetőkkel szemben szinte lehetetlen a szabálysértési bírság behajtása. A probléma elsősorban nem azzal van Gyulán, hogy a szegény sorsú emberek ilyen módon igyekeznek megélhetési forráshoz jutni. A baj akkor „keletkezik”, amikor a kukák tartalmának átforgatása közben szétszórják a szemetet az utcán, vagy benyúlkálnak a házak kerítésein. Személyes tapasztalat, hogy számos gyulai a háza elé kitett szemeteskuka fedelére, vagy a hulladékgyűjtő mellé teszi a még használható, de kidobásra ítélt dolgokat, ezzel könnyítve meg a guberálók dolgát.

____Eredeti-GYHRCSD_015.JPG

Mittag Mónika

 

Mittag Mónika (Fidesz) a Németváros ütőerének számító, jelentős tranzit- és ipari forgalmat lebonyolító K. Schriffert József utca és az Ajtóssy Albert utca közlekedési problémáira és hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Ez sem új keletű téma a városban. Az állami fenntartású út kezelőjével évek óta „hadban áll” az önkormányzat. A lakók 2013-ban demonstráltak az út felújítása és a teherjárművek kitiltása érdekében. A sebességkorlátozáson túl jelentősebb eredményt senki sem tudott elérni mindeddig.

Ezzel hosszú ideig együtt kell még élnünk, egyetlen megoldás az északi elkerülő út megépítése lenne – mondta el az ülést vezető dr. Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester. Az önkormányzat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel évek óta levelezésben áll. Nem teszünk le arról, hogy a Közutat rábírjuk a rendezésre – hangsúlyozta a városvezető. Az tornacsarnoknál tervezett körforgalom kiépítése némi enyhülést hozhat ezen az útszakaszon, egyebek mellett sebességcsökkentő hatásával. Mindenesetre a képviselő interpellációját továbbítják az állami út kezelőjének.

Mittag Mónika szóvá tette a gyula vasútállomás területének rendezetlenségét. A képviselő azt kérte, hogy az turisztikai szezonra a MÁV tegyen rendet a portáján. Az önkormányzat levélben üzeni meg a képviselő asszony kérését az állami vasúttársaságnak. Addig ütjük a vasat, amíg eredményt nem tudunk elérni! – fogalmazott a polgármester.

____Eredeti-GYHRCSD_018.JPG

Bod Tamás

 

Bod Tamás (Együtt, MSZP) többek között a gyulai buszvezetők érdekében szólalt fel. A Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (DAKK) munkatársai több olyan dokumentumot adtak át a képviselőnek, amelyikben a vezérigazgatónak írják le az átszervezéssel kapcsolatosan panaszaikat, sérelmeiket és munkájukkal összefüggő kéréseiket. Felháborító, el akarják venni azt, amiért megdolgoztunk, kihasználnak és becsapnak bennünket, lecsökkentik a munkaidőnket és a bérünket, elveszik a cafeteriánkat – idézett a munkavállalók leveléből a képviselő. A buszvezetők tömeges felmondással fenyegetőznek – mondta el Bod Tamás.

Dr. Görgényi Ernő válaszában azt mondta, hogy érzelmileg a munkavállalók mellett áll, a gyulai önkormányzat azonban nem tehet semmit, mivel állami cégről van szó. A gyulai önkormányzat levélben kért tájékoztatást a DAKK vezérigazgatójától. A levél tartalma megnyugtató volt. A dolgozók cafeteria-rendszerét egységesítették, illetve olyan új ösztönzőket is bevezettek, mint az üzemanyag-megtakarítás. A gyulai üzemegység változatlan létszámmal látja el feladatát.

____Eredeti-GYHRCSD_021.JPG

Kiss Tamásné

 

Kiss Tamásné (Fidesz) a horgászok nevében kért szót. Szinte már tudományos alapossággal adott tájékoztatást a halak, a Körös, a békési és gyulai duzzasztómű összefüggéseiről. A horgászok szerint ugyanis kevés a hal a Körösben, ennek pedig oka, állítják a horgászok, a békési duzzasztómű használatában rejlik. A halgazdálkodás ellehetetlenülését is meglebegtető gyulai pecások a vízügyeseket okolják a soványka fogásokért.

Kiss Tamásné másik témája egy Béke téren üresen álló ház volt. Az ingatlan megromlott állapota miatt veszélyezteti a járdán sétálókat. Kérte a hivatal intézkedését.Megyeri Sándor osztályvezető, aki mérnökként nem titkolta egykori vízügyes múltját, alapos, hosszú és szakszerű választ adott. Azt nem tudni, hogy a díszteremben ülők közül hányan értették azt, amit elmondott, de az bizonyos, hogy szakmai mondandójának nem tudása, hanem a rendelkezésre álló idő szabott határt, és adott korlátot. Lényegében azt gondolhatta, hogy a horgász az egy nagyon különleges „állatfaj”, s azt mondta, hogy a békési duzzasztóműnek nem sok köze van ahhoz, hogy mennyi hal akad horogra. S az sem biztos, hogy a halak pontosan május 1-jén rakják le ikráikat.

____Eredeti-GYHRCSD_025.JPG

 Torma Béla

 

Torma Béla (Fidesz) is előhozakodott egy MÁV-ot érintő témával. Az Észak-törökzugi lakótelepen a vasúttársaság területét szeli át egy csapadékvíz-elvezető csatorna. Ez felel többek között azért, hogy a közelben lévő Wesselényi-tó vízmozgása megoldott legyen. A MÁV azonban nem foglalkozik a csatorna tisztításával. A képviselői kérdésre adott válaszban elhangzott, hogy az önkormányzat jelzésére a társaság májusban kitisztítja a csatornát, s vélhetően a későbbiekben annak kotrása is megtörténik. 

 

 

GYULAI HÍRLAP • 2015. április 26. 22:38
Nem volt interpellációs témában hiány Gyula Város Képviselő-testületének ma 9 órakor kezdődő ülésén
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)