Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sajátos nevelési igényű gyermekek helyzetére hívta fel a figyelmet a gyulai Harruckern Középiskola szakmai konferenciája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. április 23. 13:50
A sajátos nevelési igényű gyermekek helyzetére hívta fel a figyelmet a gyulai Harruckern Középiskola szakmai konferenciája
A Hivatásunk világítótornyai című előadássorozatot az iskola gyógypedagógiai intézményegysége szervezte
____Eredeti-IMG_3151.JPG

Hivatásunk világítótornyai címmel rendeztek szakmai konferenciát gyulán

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

Egy TÁMOP-os pályázat keretében szakmai konferenciát rendezett a Harruckern János Középiskola gyógypedagógiai intézményegysége április 23-án Gyulán. A Hivatásunk világítótornyai című rendezvény a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek és szüleik megsegítését célozta, így a nap folyamán különféle témájú szakmai előadásokon tájékozódhattak a résztvevő pedagógusok, szülők és érdeklődők.

____Eredeti-IMG_3167.JPG

Kovács Zsuzsanna: Azért dolgozunk, hogy szárnyakat adhassunk a gyermekeknek

Kovács Zsuzsanna, a Harruckern János Középiskola intézményvezetője megnyitó beszédében iskolájuk gyöngyszemének nevezte a gyógypedagógiai egységet, hiszen – mint hangsúlyozta – az ott dolgozók egy sajátos területtel foglalkoznak, amely sok erőfeszítést, kitartást és türelmet igényel.

Az intézményvezető Goethe gondolatait idézte, miszerint „a legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak. Kovács Zsuzsanna hozzátette, kollégáival együtt ők is azért dolgoznak, hogy szárnyakat adhassanak a gyermekeknek, melyhez ez a konferencia is nagy segítséget nyújthat.

____Eredeti-IMG_3184.JPG

Marton József: A konferencia közelebb visz ahhoz, hogy pontosabb válaszokat adhassunk a miértekre

Az ünnepségen Marton József, a Békés Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy egy gyógypedagógiai intézmény eredményes működtetéséhez három alapvető kérdést kell megválaszolni: mit?, hogyan? és miért? Mint fogalmazott, ha már a hogyan? kérdéssel is foglalkozunk, akkor egy magasabb minőségi szintre emelhetjük tevékenységünket, hiszen ekkor már figyelmet szentelünk a módszerekre is. Marton József kiemelte, igazán minőségi munkát csak akkor végezhetünk, ha gyakorta feltesszük magunknak a "miért is csináljuk, amit teszünk?" kérdést is. A főosztályvezető végül hozzátette, úgy véli, egy ilyen konferencia közelebb visz ahhoz, hogy pontosabb válaszokat adhassunk ezekre a miértekre.

Gellén Gáborné, az iskola gyógypedagógiai intézményegységének vezetője a pályázat lényegéről beszélt. Mint kifejtette, ezzel a rendezvénnyel a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátását kívánják magasabb színvonalra emelni. Céljuk, hogy munkájukat az egyéni igényekhez a legjobban igazodva végezzék, és ehhez segítséget nyújtsanak a folyamatban résztvevők számára. Gellén Gáborné hozzáfűzte, mindezt képzésekkel, szakmai tudásfejlesztéssel, a civil társadalom elfogadó attitűdjének fejlesztésével, szolgáltatásaik gazdagításával, valamint speciális eszközök beszerzésével igyekeznek elősegíteni.

A köszöntők után az iskola diákjainak zenés műsora következett, majd megkezdődtek a szakmai előadások. A konferenciára Lenhardt Krisztina is ellátogatott, aki lapunknak elmondta, elsősorban az agressziókezeléssel kapcsolatos előadás miatt vesz részt a rendezvényen. Maga óvónőként dolgozik Kétegyházán, és az egyik gyermekükkel gyakran akad probléma.

Lenhardt Krisztina úgy fogalmazott, az előadástól olyan praktikus tanácsokat vár, melyeket később a gyakorlatban is hasznosíthat. Az óvónő hozzátette, a korai fejlesztésről szóló programra is kíváncsi, hiszen nemcsak óvónői, hanem fejlesztő pedagógusi diplomával is rendelkezik, így nagy figyelmet szentel arra, hogy szakmai munkáját újfajta módszerekkel bővítse.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)