Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több tétje is volt az íjászversenynek a gyulai várfal tövében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • SPORT • 2015. április 19. 15:00
Több tétje is volt az íjászversenynek a gyulai várfal tövében
Az ország minden részéről érkező, korabeli viseletbe öltözött férfi és nő versengett a gyulai várkertben és a Termál Kempingben
____Eredeti-_DSC4403.JPG

Gyulavar kupa

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Igazi korabeli hangulat kerekedett vasárnap délelőtt a vár mögötti parkban, ahol a pecsenyesütő-árusoktól alig pár lépésnyire korhű öltözékű hölgyek és urak csoportja sétált-várakozott, íjakkal kezeikben. A Csónakázótó partján álló alacsony bejáratú jurta ugyanis az idei Gyulavár Kupa íjászverseny központi irodájaként funkcionált, és a programot szervező Kerecsényi László Íjász Egyesület fő bázisát jelentette.

Az igencsak látványos íjászat mostanában nem csak hazánkban, hanem világszerte is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Arról, hogy leginkább vajon sport, életforma vagy hagyományőrzés-e, szakértők között is megoszlik a vélemény. Sokak számára a szabadidő hasznos és kellemes eltöltését jelenti, másoknak a régi korokba tett, egyfajta időutazást, megint mások komoly sportként tekintenek rá, éppen ezért ambícióik is komolyak. Természetesen olyanok is szép számmal akadnak, akik pusztán csak a jó társaság és a vidám hangulat miatt fognak íjat a kezükbe, de bármelyik is legyen a fő indok, az íjászat ilyenkor valamennyit egyszerre jelenti.

- A 2006 óta működő Kerecsényi László Íjász Egyesület immár hagyományosan ilyenkor - a pálinkafesztivállal együtt - rendezi meg a Gyulavár Kupát, ami a versenyzők számára kvalifikációs lehetőséget jelent a Történelmi Íjász Országos Bajnokságra és a Dél-alföldi Regionális (DAR) versenysorozat első fordulójára – árulta el a Gyulai Hírlap érdeklődésére Lovász Tamás egyesületi elnök.

A nyílt nevezésű versenyen bárki elindulhatott – korosztályi kitétel és íjkategória szerint –, de az országos bajnokságra kvalifikációt csak érvényes versenyengedély felmutatásával vagy eseti versenyengedély kiváltásával lehetett megszerezni. Idén ez az első versenyalkalom, de rendeznek még Mindszenten, Hetényegyházán, Kétegyházán is, a fő attrakció pedig ősszel lesz Budapesten, a Vajdahunyad várában.

A gyulai versenyre érkezett 241 fős nevezésből több mint 230 versenyző jelent meg az idei két versenyhelyszínen, a gyulai várkertben (klasszikus lőlap és ügyességi technikai célok), valamint a Termál Kemping parkerdő területén (10 cél 2D, 3D vadászcélok). A versenyzők modern- és természetes anyagokból készült történelmi íj, valamint vadász íjaikkal (modernlongbow, vadászreflex) láthattak a megmérettetésnek.

A DAR (Dél-alföldi Regionális) versenyzők Apród (gyermek 10-14 év), Dalia (ifjúsági 15-18 év), Vitéz (felnőtt 19-49 év) és Tiszteletreméltó (50 év és fölötte) korosztály szerinti megkülönböztetésben versenyezhettek. A kategóriánként 1-3. helyezettet éremmel, valamint oklevéllel díjazzák, míg a 4-6 helyezéseket elérők oklevéllel távozhatnak.

A tét sem volt kevés, hisz a Romániából, valamint az ország minden részéről érkező versenyzők 40%-ának az országos bajnokság jelentette az elérendő célt, a többi 60% íjász pedig a DAR következő fokozatáért küzdött.

A verseny megnyitója április 19-én kezdődött a várkertben, a tíz-tíz lőállásból és 63 lövésből álló megmérettetés a várnál és idén első alkalommal a Termál Kempingben zajlott. Akinek pedig még ez sem volt elég, a verseny lezárása után a várfal 14 méteres magasságából bizonyíthatott az íjászpárbajban, melynek jutalma a nevezési díjból befolyó összeg volt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)