Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 171 kutya és gazda verseng a gyulai sportcsarnokban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • SPORT • 2015. április 18. 17:00
171 kutya és gazda verseng a gyulai sportcsarnokban
Az esélyegyenlőség jegyében zajlik a XIX. Medivid Agility Kupa és a X. ParAgility Kupa Gyulán
Az esélyegyenlőség jegyében telik a hétvége a gyulai Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban, ahol április 18-án és 19-én a XIX. Medivid Agility Kupa és a X. ParAgility Kupa versenyét tartják. A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub által szervezett országos egyetlen vidéki, fedett pályás kutyás ügyességi versenyre kerekesszékes versenyzők is neveztek.
____Eredeti-GYHRCSD_028.JPG

A XIX. Medivid Agility Kupa és a X. ParAgility Kupa gyulán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

- A Medivid Agility Kupa mára Magyarország leghosszabban tartó agility sorozatává nőtte ki magát, amit az utóbbi években kétnapossá tettünk – mondta a Gyulai Hírlap érdeklődésére Alt Sándor, a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub elnöke. - Ez az egyetlen vidéki, fedett- és műfüves pálya, és a paragilitysek számára is itt van egyedül versenyzési lehetőség.

A kutyaméretenként – mini, midi, maxi –, valamint a könnyített pályán versenyző kezdő- és veterán kategóriában folyó megmérettetésre az ország minden részéről mintegy 171 résztvevő érkezett.

- A véletlen hozta, hogy border collienk lett, ami a világon az egyik legintelligensebb kutyafajta, és mert így alakult, akkor már a versenyzést is érdemesnek tartottuk vele, bár szerintem minden kutya alkalmas arra, hogy agilityzzen – mondta az ezúttal is pályára lépő 4,5 éves Maya kutya gazdája, dr. Csanálosi Enikő gyulai versenyző. - A lányom 6 éve kezdett versenyezni, 2-3 éve pedig én is csatlakoztam hozzá. Eddig van két hibátlan futamunk és nagyon jó lenne, ha egy újabbat sikerülne összehozni, mert azzal egy magasabb, az A2-es kategóriába kerülhetünk.

A szombaton reggel kezdődő rendezvény a gyulai Centrum Fittnes Stúdió bemutatójával, valamint a Horváth Péter vezette Harruckern táncműhely előadásával indult, az azt követő Himnuszt pedig a versenyzők és a szurkolók már Alt Sándor és Alt Éva (Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub), Baktai Ferencné, Gyula Város Önkormányzatának sportreferense, valamint Halász Ildikó és Tráj Tamás versenybírók jelenlétében hallgathatták meg.

A megnyitó ünnepségen Gajda Róbert, Békés Megye Kormányhivatalának vezetője, a verseny fővédnöke köszöntötte a jelenlévőket.

- Az agilitysek családja különösen megérdemli nagyrabecsülésünket, hiszen napról napra és évről évre bebizonyítják, hogy a kutyatartás kultúráját milyen magas színvonalon lehet művelni, és hogy mennyire fontos a kapcsolat az ember és leghűségesebb barátja között, példát mutatva ezzel minden kutyabarátnak, hiszen kutyát tartani komoly felelősség is – mondta Gajda Róbert.

____Eredeti-GYHRCSD_017.JPG

Dr. Görgényi Ernő és Móka nevű ebe

 

A kormánymegbízott beszédében azt is elmondta, hogy Gyula városa már három Európa-bajnokságnak, három világbajnokságnak és három paragility világkupának adhatott otthont.

Az ezúttal lelkes kutyatartóként bemutatkozó dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere Móka nevű ebével a karján lépett a mikrofonhoz. A városvezető hangsúlyozta, a Medivid Kupa házigazdájának lenni igen hálás feladat, mert a rendezvényt megszervező egyesület olyan szellemiséget közvetít, amellyel minden kultúrember teljes mértékben azonosulni tud.

- Alt Sándor barátom még az 1990-es évek elején a Váraljai Kutyakiképző Iskolán belül szervezte meg azt a csoportot, mely 2001-ben alakult – városi sportcsarnokunk névadójának, Prohászka Zsoltnak hathatós segítségével – azzá az önálló klubbá, melyet ma Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub néven ismerhetünk. Az, hogy 1995-ben még saját akadálypálya nélkül rendeztek versenyt, jól illusztrálja, mekkora munkát végeztek el, és mekkora utat jártak be húsz év alatt – fogalmazott a városvezető.

Dr. Görgényi Ernő valódi kutyásként „Móka olvasmányélményeire” hagyatkozva egy Temesi Ferenc-gondolattal nyitotta meg a kétnapos versenyt: „Ha koffein és cigaretta nélkül el tudod kezdeni a napot, mindig kedves vagy bármelyik tagod fájjon is, és minden nap képes vagy ugyanezt megtenni, megérted hogy szeretteid épp most nem tudnak időt szakítani rád, egy gazdag barátot nem szeretsz jobban egy szegénynél, hazugságok nélkül szembe tudsz nézni a világgal, a feszültséget képes vagy legyőzni orvosi segítség nélkül, el tudsz lazítani pia vagy fű nélkül, őszintén elmondhatod magadról hogy nincs benned előítélet fajta, nem, bőrszín, nemzetiség, politikai hovatartozás iránt, akkor majdnem elérted a fejlődésnek azt a szintjét, ahol a kutyád áll.”.

A rendezvény április 19-én, vasárnap 8-17 óráig a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban (Gyula, Ajtóssy u. 2-10.) díjmentesen látogatható.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)