Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spárga

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. április 19. 11:00
A spárga
A legújabb kutatások szerint a rák egyes fajtáinak kialakulását is képes gátolni
____Eredeti-sparga_modernfarmer.com.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: modernfarmer.com

A spárga színe lehet fehér és zöld, attól függően, hogy mikor szüretelik. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még ki sem bújt a földből, a zöld spárgát pedig akkor, mikor az egész hajtás a föld felett van és a napfény hatására bezöldült. A fehér spárga íze lágyabb, a zöldé intenzívebb. A spárga gazdag ballasztanyagokban, jelentős a folsav, B1-, B2-, C-, E-vitamin-, cink-, kálium-, vas-, kalcium-, szilícium- és fluortartalma. A zöld spárga klorofillban gazdag, és több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért értékesebbnek számít.

Jótékonyan hat a szívre, májra, vesékre, tisztítja a bőrt, valamint természetes vízhajtó. Folyamatos fogyasztása enyhíti a reumatikus fájdalmakat, a köszvényes tüneteket.
A növény szára jól emészthető rostokat és nyákanyagokat tartalmaz, melyek kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést, és salaktalanítanak. Szaponintartalma csökkenti a vérzsírszintet, javítja a HDL-koleszterin arányát, ami fontos szerepet játszik a szív és a keringés védelmében. A legújabb kutatások szerint a rák egyes fajtáinak kialakulását is képes gátolni.

Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret. A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek.

 

Csőben sült tejszínes spárga (2 adag)

50 dkg fehér spárga
4 db koktélparadicsom
5 dkg füstölt sonka
2 dl főzőtejszín
1 dl tej
1 evőkanál finomliszt
1 fél citromból nyert citromlé
1/2 citromból nyert citromhéj
1/2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt (ízlés szerint)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
1/2 teáskanál cukor
2 evőkanál napraforgó olaj
petrezselyem ízlés szerint

Először meghámozzuk a spárgát, és a végükből kb.2 cm-t levágunk, majd cukros, sós, citromleves forrásban lévő vízben 5 percig főzzük. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, és megpároljuk kevés olajon. Elkészítjük a hamis besamelt úgy, hogy a hideg tejet feltesszük főni a liszttel. Amikor a liszt kezdi besűríteni a tejet, beleöntjük a tejszínt, és sűrű krémet főzünk belőle. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és a citrom héjával. Egy jénai tálba belefektetjük a spárgákat, rászórjuk a fokhagymás-hagymás keveréket, meglocsoljuk a mártással és végül ráhintjük a felkockázott sonkát, a sajtot és a koktélparadicsomot. Előmelegített sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt szép barna lesz. A végén kevés petrezselyemmel díszítjük. Kiváló előétel vagy egy könnyű vacsora.

Energia:        1316 kcal
Fehérje:        86,3 g
Zsír:            123 g
Szénhidrát:       38 g
 

Rakott spárga (4 adag)

50 dkg zöldspárga
2 db csirkemell filé
3 db tojás
350 g tejföl
10 dkg sajt (reszelve)
10 dkg sajt (reszelve a tetejére)
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál vaj
2 evőkanál napraforgó olaj
1 csipet cukor
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 teáskanál kapor

A csirkemellet csíkokra vágjuk, kevés olajon pirítani kezdjük. Sóval és borssal ízlés szerint ízesítjük. A zöldspárga fás részét levágjuk. Ha szükséges, akkor a szárat meghámozzuk. A szálakat három egyenlő részre vágjuk. Sós, kissé cukros vízben puhára főzzük. A 3 tojást habosra verjük, hozzákeverjük a tejfölt, 10 dkg reszelt sajtot és ízlés szerint adagolva a kaprot. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk az alját. Beletesszük a puhára főtt spárgát és az elkészült csirkemellet. Tetejére öntjük a tojásos masszát. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szépen meg nem pirul.

Energia:          2834 kcal
Fehérje:         219,5 g
Zsír:            198,7 g
Szénhidrát:         43 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)