Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A torma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. április 05. 10:00
A torma
Elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása is ismert
____Eredeti-torma.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: hiit-blog.dailyhiit.com

A torma nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Igaz, nem mindenki szereti a csípős íze miatt. A tormát elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása is ismert. Csípős ízét a benzil-mustárolajnak köszönheti, ami erőteljes antibiotikum, de immunerősítő hatását a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok is segítik. A-, C-, E-, B3-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt, vasat, glükozinolátokat, illóolajat, jódot, fehérjét és rostokat tartalmaz. Fertőtlenítő hatású, megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, mandulagyulladás esetén kúrálhatjuk magunkat tormával. Izzasztó és vizelethajtó hatással is rendelkezik. Enyhíti a hólyaggyulladást. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.

A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Frissen reszelve, ecetesen, vagy mártásként is jó ízt kölcsönöz az ételeknek.

 

Sonkás tormás palacsinta (4 adag)

8 db palacsinta
15 dkg füstölt sonka
2 dl főzőtejszín
vaj
liszt
bors
torma ízlés szerint

A panírhoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa

Megsütjük a palacsintát. A sonkát és a tormát apró kockákra daraboljuk, majd a vajon megpirítjuk. Borsozzuk, megszórjuk negyed marék liszttel, felengedjük a tejszínnel, és sűrűre főzzük. Ha a töltelék kihűlt, megkenjük a palacsintákat, és feltekerjük. (A jobb és bal oldalát középre hajtjuk, hogy fedjék egymást, majd feltekerjük ügyelve arra, hogy a szélei ne csússzanak szét.) Bepanírozzuk, majd forró olajban kisütjük. (Csak a panírnak kell megpirulnia, hiszen a többi alkotóelem már elkészült.)

Energia:       2737 kcal
Fehérje:       80,5 g
Zsír:            172g
Szénhidrát:     195 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)