Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkezdődött a XX. Bay-hét a gyulavári Bay Zoltán Általános Iskolában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. március 30. 17:30
Megkezdődött a XX. Bay-hét a gyulavári Bay Zoltán Általános Iskolában
A rendezvény megnyitó ünnepségén a világhírű fizikus életműve előtt tisztelegtek
A rendezvényt Hegedűs István református lelkipásztor nyitotta meg. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Második évtizede rendez városunkban Bay-hetet a gyulai Dürer Albert Általános Iskola Bay Zoltán Általános Iskola Tagintézménye. A program március 30-i megnyitóját a gyulavári templomban tartották, ahol Szabóné Bohus Márta tagintézmény-vezető köszöntötte a jelenlévőket. A rendezvényt Hegedűs István református lelkipásztor nyitotta meg.

A lelkész elsőként egy különös egybeesésre hívta fel figyelmünket, ugyanis amellett, hogy az iskola 20. alkalommal rendezi meg a Bay-hetet, maga is épp 20 éve szolgálja a gyulavári gyülekezetet, sőt hajdan Bay Zoltán édesapja, Bay József lelkipásztor is épp ennyi ideig volt az egyházközség lelkésze.

Hegedűs István ezután a Bay családról osztott meg néhány gondolatot. Mint mondta, Bay Józsefnek és feleségének, Böszörményi Juliannának 6 gyermeke született Gyulaváriban, közülük a legifjabb, Bay Zoltán 1900. július 24-én jött a világra.

- Lelkészgyermek lévén, sokszor hallotta édesapjától Isten élő és ható igéjét, az örök életnek beszédét a Szentírásból. Miközben hangzott, a zsoltár tekintetével a csillagok felé nézett. A teremtő Isten hatalmát csodálta, és ez a kérdés foglalkoztatta újra meg újra: Meg tudnám-e tapogatni a Holdat? Isten meghallgatta szíve sóvárgását, megajándékozta lehetőséggel és tudással, amelynek segítségével felnőttként világhírű fizikussá válva a mikrohullámú sugarakkal a Holdat megérintette, és bemérte a jelek visszhangját – hangzott Hegedűs István beszédében.

Bay Zoltánt élete végéig elkísérte az Isten és a szülőföld szeretete, így amikor Amerikába ment, azt kérte a hozzá kilátogatóktól, hogy vegyék fel neki a gyulavári templom harangjainak hangját. Hegedűs István beszéde végén az Amerikában élő Bay Zoltánné üzenetét is tolmácsolta, miszerint: Kövessük hűséggel Bay Zoltán jellemét!

A beszéd után a kisiskolások emlékeztek meg az iskola névadójáról, annak életéről és munkásságáról. Műsorukból olyan érdekességeket is megtudhattunk a fizikusról, mint hogy berlini tartózkodása alatt Einsteinnel is együtt dolgozott, hogy a második világháború idején zsidó tudóstársai megmentésére sietett, vagy, hogy nevét 2003 óta egy kisbolygó őrzi.

Az ünnepség zárásaként dr. Görgényi Ernő polgármester, Juhászné Petri Hajnalka intézményvezető és Szabóné Bohus Márta tagintézmény-vezető megkoszorúzták a templomkertben álló Bay-emlékművet.

A XX. Bay-hét további programjában, kihirdetik Az én kis Zsolnaym című városi rajzpályázat eredményeit. Holnap, március 31-én interaktív természettudományos vetélkedőn mérhetik össze tudásukat a felsős diákok, míg szerdán, április 1-én, ovisok és iskolások számára „nyusziparádét” rendez az intézmény, ahol a vidámság és a játékosság kerül előtérbe. 

 

Az ünnepség zárásaként dr. Görgényi Ernő polgármester, Juhászné Petri Hajnalka intézményvezető és Szabóné Bohus Márta tagintézmény-vezető megkoszorúzták a templomkertben álló Bay-emlékművet. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)