Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 90. születésnapján köszöntötte Némedy Jánosnét a gyulai városvezetés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. március 27. 16:11
90. születésnapján köszöntötte Némedy Jánosnét a gyulai városvezetés
A szépkorú ünnepelt azt mesélte, regénybe illő élete volt
Barátai társaságában ünnepelte kilencvenedik születésnapját Némedy Jánosné. A szépkorú ünnepeltet otthonában Becsyné dr. Szabó Márta címzetes főjegyző és dr. Görgényi Ernő polgármester is felköszöntötte a város nevében. Viktória néni kérdésünkre nagy mesélőkedvvel és korát meghazudtoló szenvedéllyel idézte fel fordulatokban gazdag életét.
90. születésnapja alkalmából köszöntötte a gyulai városvezetés Némedy Jánosnét. Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

– Az életem egy regény – fogalmazott az ünnepelt, aki azt is elmondta, hogy bár Sarkadon született, Gyulát tekinti otthonának, édesapja, édesanyja és egyik fivére is ebben a városban dolgozott. Még tizenkét éves se volt, amikor édesanyját elveszítette. Mint mesélte, egy jómódú, gyermektelen család vette magához, fogadott apja bankigazgató volt.

Viktória néni 1940-ben a fővárosba költözött, a bombázások miatt azonban két évvel később rövid időre visszatért Gyulára. Mint mondta, élete során tíz szakmát tanult ki, sokáig opera-énekesnőnek készült, de kórházi gyermekgondozóként, mozipénztárosként, varrónőként és üzletkötőként is dolgozott.

– Lánykori barátnőm volt Koszta Rozó, a háború alatt megmentettük egymás életét – idézte fel a festőnőhöz fűződő baráti viszonyát az ünnepelt. A szépkorú hölgy Kohán Györggyel is jó kapcsolatot ápolt, ahogy visszaemlékezett, sokszor iszogattak együtt Szkander bég konyakot, mert a festő csak azt szerette.

Viktória néni húsz évvel ezelőtt vásárolta meg gyulai házát. Az akkor még lakhatatlan épületet férjével felújították, majd miután unokájuknak ajándékozták zuglói lakásukat, végleg ide költöztek. Az idős hölgy 11 évvel ezelőtt egyedül maradt. Fia egy baleset miatt lebénult, unokáját pedig két évvel ezelőtt veszítette el. Az ünnepelt szomorúan emlékezett vissza a történtekre, két dédunokája fényképét azonban örömmel és büszkén mutatta meg.  

A hölgy azt mesélte, gerincproblémáik miatt férjével gyakran jártak a várfürdőbe, s ha egészségi állapota engedi, ma is szívesen igénybe veszi a gyógykezeléseket. Viktória nénitől azt is megtudtuk, hogy nagyon szeret olvasni, legutóbb Gulyás Dénes könyvét olvasta el, de a nagy kedvence Gárdonyi Géza.   

       

Némedy Jánosné. Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)