Az ánizs vagy bécsi kömény, a Földközi-tenger területéről származó növény. Íze kellemes, édes-fűszeres, illata a köménymagra emlékeztet, de annál édesebb. Általában egészben használjuk. Ha meg kell törni, mindig csak annyit porítsunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert könnyen elveszíti aromáját. Az ánizs illóolaja transz-anetolt, metilkavikolt, ánizs-aldehidet tartalmaz.
Rendkívül sokféle gyógyhatása ismert. Jó hatással van az emésztőrendszerre. Az ánizs jó szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő és epekiválasztást elősegítő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs nyákoldó hatású teakeverékek alkotórésze, jó köptető és köhögéscsillapító hatása miatt. Enyhe görcsoldó, és szélhajtó tulajdonsága miatt a gyermekgyógyászatban is gyakran használják.
Az illóolaj, amely bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, szájvizekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakran megtalálható.
Az ánizst fűszerként főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez használjuk. A belőle készült teát akár minden nap fogyaszthatjuk.
Ánizsos keksz
A tésztához:
12,5 dkg margarin
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál ánizsmag
16 dkg finomliszt
1 db tojás
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
A szóráshoz:
1 evőkanál ánizsmag
A margarint és cukrot és a tojást habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk az összes száraz hozzávalót, végül az ánizsmagot.
Teáskanállal kis halmokat teszünk sütőpapírra. (Hagyjunk nekik elég helyet, mert nőni fognak.) Megszórjuk ánizsmaggal. Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, vagy amíg világosbarnák nem lesznek. Hagyjuk a sütőlapon 1-2 percig, majd tegyük fémrácsra, amíg teljesen ki nem hűlnek.
Energia: 2114 kcal
Fehérje: 24,2 g
Zsír: 94,1 g
Szénhidrát: 281,6 g
Ánizsos sajtkrémmel töltött pulykamell (4 személyre)
40 dkg pulykamell
10 dkg vaj
2 db tojás
20 dkg ementáli sajt
10 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
3 dl olaj
egy kevés só
egy kevéske darált ánizsmag
szerecsendió-virág
A hússzeleteket besózzuk. Egy tálban összekeverjük a reszelt sajtot az olvasztott vajat, a sót, az ánizsmagot és szerecsendió-virágot. Ezt a masszát elosszuk a hússzeleteken, majd feltekerjük őket. Bepanírozzuk, és bő forró olajban kisütjük. Köretként fogyaszthatunk burgonyafánkot tormás-majonézzel és almaszeletekkel.
Energia: 3560 kcal
Fehérje: 168 g
Zsír: 237 g
Szénhidrát: 152 g
Egészségükre!