Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nőtt a méhészek és méhcsaládok száma Békés megyében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. március 23. 13:30
Nőtt a méhészek és méhcsaládok száma Békés megyében
A szervezeti fejlődés kiemelt téma volt a megye méhészeinek gyulai közgyűlésén
Közgyűlést tartott a Békés Megyei Méhész Egyesület. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Az elmúlt évi munkáról és a szervezeti előrelépésekről is szó esett a Békés Megyei Méhész Egyesület március 22-i közgyűlésén a gyulai Vigadó épületében. Az összejövetelen Haász Ferenc, az egyesület elnöke számolt be az egyes témakörökről.

Haász Ferenc a szervezet tavalyi gazdasági munkájára, a múlt évi szakmai továbbképzésekre, s az általuk szervezett eseményekre is kitért. Utóbbiak között a mézes reggeli programot és a Mézeskalács Fesztivált is megemlítette, melyek a méhész szaklapok szerint is igen sikeresek és népszerűek voltak. A közhasznúsági beszámoló ismertetése mellett, négy új szabályzata szervezeti működési, a pénzkezelési, az etikai-fegyelmi és a kitüntetési szabályzat – elfogadása is a találkozó napirendi pontját képezte.

A Gyulai Hírlapnak Haász Ferenc kifejtette, úgy véli, hogy mind a mérlegadatok, mind a szervezettség tekintetében szerencsésen előrelépett az egyesület.

- Nőtt a létszámunk, így mára körülbelül 650 taggal rendelkezünk. A méhészeink birtokában 35 ezer 335 méhcsalád található, mely érték szintén növekedést mutat. Az egy méhészre jutó méhcsaládok száma ugyancsak emelkedett. 4 évvel ezelőtt ez még 42 volt, de most már 60 – tájékoztatta lapunkat Haász Ferenc.

Az elnök hozzátette, a közgyűlésnek az is célja, hogy felhívja a méhésztársak figyelmét a békés megyei eltartóképesség határainak szem előtt tartására. Hiszen napjainkban a közösség tagjainak már egyre inkább gondolkodni kell azon, hogy mely területeken lehet még gazdaságosan méheket tartani. Haász Ferenc hangsúlyozta, mindennek az az oka, hogy a nyolcvanas években csupán 4-6 méhcsalád jutott egy négyzetkilométerre, ám ez a szám mára megnövekedett.

- Békés megyében 12-13 között van az egy négyzetkilométerre eső méhcsaládok száma, de vannak olyan települések – többek között Gyula -, ahol ez az érték már a 16-17-et is eléri. Szerencsére a szakma folyamatosan fiatalodik, de most már ügyelnünk kell arra is, hogy ezek az adatok ne nagyon emelkedjenek, hiszen ha a méhsűrűség eléri a 18-20-as értéket, a méhészkedés már nem gazdaságos a méhészek számára – fejtette ki lapunknak Haász Ferenc.

A közgyűlés után a jelenlévők szakmai előadásokon vehettek részt. Árgyelán János, az OMME megyei szaktanácsadója a Magyar Méhészeti Nemzeti Programmal kapcsolatban tartott tájékoztatót. Az "Így méhészkedem én NB fekvő kaptárral” című előadást Bagyinszki Gyula, Heves megyei méhészmester tolmácsolta. 

 

Haász Ferenc. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)