Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nagyszabású bállal ünnepelte 65. születésnapját a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. március 22. 01:00
Nagyszabású bállal ünnepelte 65. születésnapját a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium
Kónya István a város nevében egy hatalmas tortával lepte meg az intézményt
Nagyszabású bállal ünnepelte 65. születésnapját a Nicolae Balcescu Román Gimnázium. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Rendkívüli estélyen mulathattak március 21-én a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium Balcescu báljának vendégei a Román Kulturális Központban. A hagyományos, tavaszköszöntő jótékonysági estélyen ezúttal az intézmény fennállásának 65. évfordulóját is ünnepelték, így nem volt hiány meglepetésekből a rendezvényen.

A mintegy 280 vendég az iskola kórusának kedves műsorát hallgathatta meg, majd a gimnázium igazgatója, Czeglédiné dr. Gurzó Mária román és magyar nyelven is köszöntötte a jelenlévőket.

- Jótékonysági és tavaszköszöntő bált immár 13. alkalommal szervezünk ebben az iskolában, ilyenkor, márciusban, amikor a lélek és a természet feltámadásának az időszaka van. Ebben az időszakban román nyelvterületeken az emberek martisort, márciuskát ajándékoznak egymásnak, főleg a férfiak a nőknek. Ez az ősrégi, piros és fehér színű jelkép, kis díszfű sok-sok jelentés hordozója. A román költő, George Cosbuc szerint jelképezi az ember és a természet szétválaszthatatlan és örök kapcsolatát, de ugyanakkor szimbolizálja az ember és a nap barátságát – hangzott el Czeglédiné dr. Gurzó Mária beszédében.

A rendezvényt Kónya István, Gyula város alpolgármestere is megtisztelte jelenlétével. Az alpolgármester hangsúlyozta, az iskolát köszönet illeti, hiszen Gyula város kultúrájának, gasztronómiájának és oktatásának magas színvonalához nagyban hozzájárult a gimnázium közössége. E gondolatot alátámasztva a városvezető az iskola nyugalmazott pedagógusát, Luczai Miklóst említette, aki alig egy hete kapott Gyula Város Oktatásáért kitüntetést. Kónya István hozzátette, azt sem feledhetjük el, hogy Gyula város jelenlegi diákpolgármestere, Nyári Adrienn is a gimnázium növendéke.

- Önök büszkék lehetnek mindazokra az értékekre, amelyekkel gazdagítják közösségüket és városunkat. 65 éves az iskola. Ez önmagában is egy nagyon szép teljesítmény, és ha belegondolunk, hogy mennyi kiváló embert adott ez az intézmény az országnak, akkor azt gondolom, hogy ez is példaértékű – mondta Kónya István.

Az alpolgármester meglepetéssel is készült a jeles ünnepre, így köszöntője után egy hatalmas, népi motívumokkal díszített, emeletes tortát gurított be a színpadra. Az édes remekművel városunk nevében gratulált az elmúlt 65 esztendőhöz.

Az izgalmak után a bálozók az iskola diákjainak néptáncbemutatóin, népdalprodukcióin és egyéb zenés-táncos műsorszámokon szórakozhattak.

 

Kónya István és a meglepetés torta. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)