Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az egységes kérelmek beadásáról tájékozódhattak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gyulai fórumán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. március 20. 17:30
Az egységes kérelmek beadásáról tájékozódhattak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gyulai fórumán
Megváltozott a beadási felületet, a jogcímek száma és az előírások is
Tájékoztató fórumot tartott a NAK a gyulai városháza dísztermében. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

A 2015. évi egységes kérelem beadásáról tájékozódhattak március 18-án a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fórumának résztvevői a gyulai városháza dísztermében. Az összejövetelen dr. Bak Péter, a NAK Békés Megyei Igazgatóságának igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd az esemény kapcsán Kónya István alpolgármester osztott meg néhány gondolatot.

Kónya István hangsúlyozta, a találkozó igazán fontos célt szolgál, hiszen az előttünk álló pénzügyi ciklus a földalapú támogatások kapcsán is sok olyan lehetőséget rejthet, amiről nem árt kellő időben tájékozódni. Az alpolgármester arról is említést tett, hogy várhatóan április végén az önkormányzat tájékoztató fórumot kezdeményez a gyulai gazdák számára, amit a napokban néhány térségbeli település polgármesterének is javasoltak már.

Kovács Gyula, a NAK megyei főfalugazdásza az egységes kérelem beadásával kapcsolatos tudnivalókról számolt be. Az igénylés ugyanis ezután a megszokottól eltérő felületen történik majd.

A Gyulai Hírlapnak Kovács Gyula kifejtette, céljuk, hogy minél pontosabb tájékoztatást kapjanak a gazdálkodók ebben a témában. Minderről nemcsak azoknak kell tudni, akik egyedül adják be kérelmeiket, hanem azoknak is, akik felkeresik a falugazdászokat. A rendszer ugyanis mindenki számára teljesen új lesz.

- Szükséges, hogy a gazdálkodók is fel legyenek készülve a kérelem beadására. Pontosan tudniuk kell, hogy milyen kérelmet szeretnének beadni. Maga a beadás a korábbi évekhez hasonló, de a beadási felület és a kérelmezési jogcímek száma változott. Az igénylés kizárólag elektronikusan történhet. Az újdonságot az okozza, hogy több támogatási jogcím van, és több előírásnak kell megfelelni. A cél, hogy megkönnyítsük ezt a folyamatot – közölte lapunkkal Kovács Gyula.

A fórum második felében Rákóczi Attila, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Békés Megyei Kirendeltségének mb. vezetője az elmúlt 10-11 év tapasztalatai alapján néhány gyakorta elkövetett hibára hívta fel a gazdálkodók figyelmét. Ezek elkerülésével talán rövidebb idő alatt történne az ügyintézés, és hamarabb kaphatnák meg a támogatásokat is. 

- A jogszerű földhasználat kérdésével kapcsolatban az időpontok, bejelentések, területnagyságok, időintervallumok vonatkozásában szokott probléma lenni. Ezért érdemes mindig megnézni a földhivatal által kiküldött földhasználati lapok adattartalmát. A támogatás igénylése során fontos szem előtt tartani, hogy a MePAR rendszer adatai eltérhetnek a földhivatali nyilvántartásétól. Erre is figyelni kell, hisz nem biztos, hogy ugyanakkora a támogatható terület, mint amit a gazdálkodó tud a földhasználati lapról. Fás, bokros benövés következtében például már kisebb lehet – fejtette ki lapunknak Rákóczi Attila.

A Gyulai Hírlapnak a megyei kirendeltség mb. vezetője elmondta, a gazdálkodóknak a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot feltételrendszerét is ismerniük kell, ugyanis az évek óta bevett gyakorlat megváltozott. Sok olyan kritérium kikerült belőle, ami támogatási alapfeltétel lett. Eddig például, ha gyomosnak ítéltek egy területet, akkor ún. KM-szankciót állapítottak meg, de az ügyfél megkapta a támogatást, eztán viszont ilyen esetben nem részesülhet anyagi hozzájárulásban a gazdálkodó. Rákóczi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdálkodóknak napra készen kell tartaniuk a hivatalban nyilvántartott regisztrációs adataikat, ami a kifizetéseket is megkönnyítheti.

Rákóczi Attila végül kiemelte, fontos, hogy az emberek – s főként azok, akik már 10-11 éve uniós gazdaként vannak nyilvántartva – tájékozódjanak az új helyzetről, hiszen az Európai Unióhoz való csatlakozás óta nem történt hasonló mértékű változás a közös agrárpolitika támogatásokat érintő vonatkozásaiban.

 

Kovács Gyula. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)