Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Színes programokkal ünnepelték a víz világnapját Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. március 20. 15:30
Színes programokkal ünnepelték a víz világnapját Gyulán
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság idei jelmondata: Víz és fenntartható fejlődés
Színes programokkal ünnepelték a víz világnapját Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Immáron hatodik alkalommal rendezett nagyszabású programsorozatot a víz világnapja alkalmából a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az intézmény gyulai székháza előtt, a Bodoki-szökőkútnál. A rendezvény keretében március 20-án mindenféle különleges játék és szórakoztató program várta az érdeklődőket. A délelőtt folyamán az ovisok, délután pedig az iskolások vették birtokba a terepet.

A programsor megnyitóján Pocsárné Kaczkó Zita titkárságvezető, PR munkatárs köszöntötte a megjelenteket. Az igazgatóság munkatársa elmondta, a víz világnap ez évi szlogenje a víz és a fenntartható fejlődés, melynek jegyében idén vízminőségvédelmi bemutatókkal is készültek a szervezők.

Bak Sándor, a KÖVIZIG igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, ez a hagyománnyá vált rendezvény a vizek és a vízvédelem fontosságára próbálja felhívni a figyelmet, hiszen közösen sok mindent tehetünk azért, hogy a jövő generációinak is rendelkezésre álljon az a vízkészlet, mely nélkül életünk elképzelhetetlen lenne.

- Ebben az épületben nagyon sokan dolgoznak egész évben azért, hogy a térségben élők biztonságban legyenek, hogy árvíz, belvíz ne fenyegesse őket és persze azért, hogy mindig megfelelő mennyiségű és minőségű víz álljon rendelkezésre – mondta Bak Sándor.

A rendezvényre szép számú vendégsereg látogatott el, ami nem is csoda, hiszen mindenhol érdekes programok, játékok és műsorok csalogattak minket, amerre csak a szem ellát. A színpadon az óvodások bájos zenés-verses produkcióit tekinthettük meg, majd Pepe Manó bőröndmeséin szórakozhattak a csöppségek. Az ovisok „vízlábnyomállatkákat” is készítettek az alkalomra, melyekből a téren kiállítást rendeztek be. Mindeközben az állomásokon különféle érdekességek várták a népet.

Makettek segítségével megismerkedhettünk a KÖVIZIG vízkárelhárítási tevékenységével, a vízminőségvédelem kapcsán pedig az Élővíz-csatorna vízébe telepített ún. szennyeződést fogó merülőfal működését is megtekinthettük. Egy számítógépes program segítségével a vízlábnyomukat mérhették meg a jelenlévők. A helyszínen felállított gépbemutatón pedig azt is kipróbálhatták a gyerekek, hogy milyen érzés a műhelykocsiban, a vízhozammérő csónakban, az úszó nádvágógépen vagy épp egy motorcsónakban ülni.

Különféle programok révén a gát- és csatornaőrök munkájába is betekintést kaptunk. A Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagjainak segítségével megismerhettük a mesterség történetét, a gátőrmúzeumban régi használati tárgyakat vehettünk szemügyre, de a területünkön lévő gát-és csatornaőrházakat is bemutatták. A „Védjük meg a várost az árvíztől” elnevezésű interaktív játék során a gyerekek kipróbálhatták, hogy melyik a leghatékonyabb árvízvédekezési mód. Egy régi gátőrruhába bújt kolléga pedig az egyik állomáshelyen a szintezés technikáját mutatta be az érdeklődőknek. Az előbbiek mellett a szervezők számos egyéb bemutatóval, kirakóval, memóriajátékkal és ajándékokkal is készültek, az időközben megszomjazó vendégek számára pedig egy „vízivó” pultot is felállítottak.

A Gyulai Hírlapnak Horváth Zoltán és Fáskerti Liliána, a Galbácskerti Óvoda nagycsoportos lurkói elmondták, nagyon tetszik nekik a vízvilágnapi rendezvény. Szerintük a víz azért fontos, mert ha nem lenne, akkor nem ihatnánk, nem fürödhetnénk, nem úszhatnánk, a növények és a halak sem élnének, de még levest sem tudnánk főzni.

***

A KÖVIZIG Vízvilágnapi rendezvénysorozatának további programjai:

Péntek – Március 20. 16:00 Bagyinszki Zoltán „Gyula a vizek városa” című fotókiállításának megnyitója a Tájvízházban

Szombat – Március 21. 18:00 Vizet! Szellemi felfrissülés Szabó Lőrinccel című előadás bemutatója a Tájvízházban. Közreműködik: Czakó Ádám, Ruzicska László és Besztercey Attila

Vasárnap – Március 22. 10:00 Országos Gátőrfutás (Gyulai Helyszín) Indulás: Gyula, Fehér-Körös híd bal parti gátszakasz. Érkezés: Gyulai duzzasztó. Táv: 3 km. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapján tehetnek meg az érdeklődők: www.ovf.hu

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)