Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Milyen legyen Gyula jövője?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2015. március 19. 15:30
Milyen legyen Gyula jövője?
Dr. Görgényi Ernő: Alakítsuk ki együtt Gyula új jövőképét!
Dr. Görgényi Ernő

„Gyula egy olyan tiszta, csinos, takaros város, amely méltán híres európai színvonalú fürdőjéről, ahol a rendezett városkép hangsúlyos elemei az emberléptékű épületek és nagy zöldfelületek, az ápolt parkok, a tarka virágok. Az ide ellátogató turista és a helybeli lakosság is európai szintű szolgáltatásokat vehet igénybe, a vendéget barátságosan fogadják. A városi létre a jó polgári mód, a nyugodt, kiegyensúlyozott életvitel a jellemző. Jó szellemisége van a városnak. Az emberek igényesek önmagukkal szemben, de lakókörnyékükkel szemben is; megszervezik környezetüket. A város jól prosperáló, sikeres település, ahol a turizmusnak kulcsszerepe van, miközben az idegenforgalmat nem zavaró, mecénási szerepet is felvállaló ipari és mezőgazdasági üzemek, gyárak biztosítják a gazdasági növekedést, adják az önkormányzat bevételeinek jelentős hányadát, hiszen kibontakozás, siker, csak gazdaságilag erős városban lehetséges. Jó Gyulán lakni.”

Elfogadható-e ma is ez a 15 évvel ezelőtt, egy fejlesztési koncepcióban megfogalmazott jövőkép?

Egy város élete, problémái és lehetőségei folyton változnak, így időnként szükségessé válik ezek felülvizsgálata, és a céloknak, a megváltozott körülményekhez való igazítása is, azaz szükséges a város integrált településfejlesztési stratégiájának a felülvizsgálata. Miért fontos ez most? Az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak a város lakosságának életét befolyásoló külső körülmények, a különböző támogatási rendszerek. Szükséges újragondolni a megoldatlan problémákat és az arra adható válaszokat is, valamint új kitörési pontokat kell keresni, amelyek lehetőségeket jelentenek a településen élők, dolgozók és vállalkozók életének és a cégek működési feltételeinek javítására. A Belügyminisztérium pályázaton elnyert forrásokból biztosítja, hogy a járási székhelyek jövőképét meghatározó tervezési dokumentumok külső szakcégek bevonásával felülvizsgálatra kerüljenek. Ehhez a programhoz Gyula városa is csatlakozott.

A fejlődés, az átalakulás persze sosem lehet problémamentes. A változás mindig új kihívás elé állít minket, amit meg kell oldanunk, és amire reagálnunk kell. Hiszem, hogy az önkormányzat ezt akkor tudja a leghatékonyabban megtenni, ha az új célok és a megoldandó feladatok meghatározásában együttműködik Önökkel, és a gyulai polgárok a tervezési folyamat végére magukénak érzik majd a közösen meghatározott jövőképet, így majd a megvalósításon is közösen tudnak dolgozni.

Célunk, hogy a stratégiában meghatározott jövőkép ne csak a fizikai élettér és az életkörülményeink fejlesztését jelentse, hanem városunk közösségének fejlődésével is együtt járjon. Fent kell tartanunk a hagyományainkat és kulturális értékeinket, hogy sok-sok év múlva is egy olyan település lehessen Gyula, amelyre büszkék lehetünk, és ahol kellemesen lehet élni, amelyet szívesen hagynánk gyermekeinkre, unokáinkra is. Ehhez viszont hosszú távra, előre kell tekintenünk, és közösen, felelősen kell terveznünk.

Az előretekintéshez, a hosszú távú tervezéshez kérjük az Önök aktív támogatását, és kérjük, hogy véleményüket és észrevételeiket minél alaposabban fejtsék ki nekünk. Ezt a tudást hatalmas értéknek tekintjük, és szeretnénk figyelembe venni Gyula jövőjének megformálásához.

Legyen tehát Gyula olyan település, mint amilyennek mi közösen szeretnénk! Az eredményes közös munka reményében, előre is köszönöm a segítségüket!

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)