Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 50 éve történt – A gyulai Lélu and the Strangers zenekar legendájáról ír könyvet Székely Árpád

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2015. március 18. 16:00
50 éve történt – A gyulai Lélu and the Strangers zenekar legendájáról ír könyvet Székely Árpád
Az olvasmány kapcsán az író és a banda még élő zenészei a gyulai könyvtárban futottak össze
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Az 1960-as években egy újító szellemű banda tűnt fel a gyulai deszkákon. Bár a zenekar csupán három-négy évig működött, ez idő alatt jelentős sikereket könyvelhetett el, hatalmas rajongótábort szerzett és végigkoncertezte az országot. Ez az együttes nem más volt, mint a Lélu and the Strangers, röviden Lélu. Bár a formáció csillaga rég kihunyt, most egy készülő zenekartörténeti könyv újra összehozta a csapatot. A banda még élő tagjai március 17-én, a gyulai könyvtárban találkoztak az alkotás szerzőjével, Székely Árpáddal.

Az összejövetelen Székely Árpád elmondta, egy éve gyűjt anyagokat a csapatról. A munka azonban még nem ért véget, a könyv több mint negyede hátra van. A találkozó apropója is az volt, hogy készüljön egy közös fotó az öreg rókákról, mely a készülő olvasmány végére kerülhet, „így nézünk ki 50 év elteltével” címen.

- Ők gyerekkori barátaim. Együtt éltük a napjainkat a 60’-as években. Ők zenéltek, én meg hallgattam őket. Együtt mentünk a kocsmába, a strandra, mindenhova. Magas színvonalú zenét játszottak. Olyan blues-t, amit én nagyon szeretek. Akkor ez nem volt szokványos, mert mindenki beat-zenét játszott. Ennek kapcsán, illetve azért mert 50 éve alakultak, gondoltam, hogy belevágok – mesélte lapunknak Székely Árpád.

Az írót a készülő könyvről is kifaggattuk.

- A könyv feldolgozza a zenekar történetét az első perctől az utolsóig. Lesznek benne fotók, cikkek, de írok a hangszerekről, és a díjakról is. Tervezek bele egy kis korrajzot a 60’-as évek gyulai életéről, illetve kitekintést, mely képet ad a többi, akkoriban működő gyulai zenekarról is, hiszen volt olyan szombat, amikor a város négy pontján egyszerre szólt élő zene – ecsetelte az író.

Tabajdi Ernő, a Lélu vezetője és egyik alapítója szerint Székely Árpád a 60’-as évek fiatalságát igyekszik papírra vetni.

- Régi szép idők. Akkor kezdett a Beatles, a Rolling Stones. Mi voltunk az elsők, akik egyáltalán ilyen zenét próbáltunk játszani. Akkoriban megvertek, ha nagy hajunk volt. A bulikra fehér ingben és nyakkendőben kellett járni. Az őskorszakban próbálkoztunk. Se erősítőnk, se semmink nem volt. Mi vettünk magunknak ezt-azt nagy pénzekért, viszont hatalmas tömegek jártak a bulijainkra – emlékezett vissza a Lélu éveire Tabajdi Ernő.

A Gyulai Hírlapnak Tabajdi Márta, a banda egyik oszlopos tagja elmondta, a könyv kapcsán rengeteg emlék felszínre tört benne, és csak most ébredt rá, mennyire fiatalok is voltak, amikor belevágtak ebbe. Hiszen maga már 15 évesen énekelt, és négykezest játszott zongorán Papp Lídiával. Tabajdi Márta lapunknak arról is mesélt, hogy miben rejlett muzsikájuk újszerűsége.

- A zenénk egy szűkebb rétegnek szólt, mert ez nem tánczene és nem is könnyűzene volt, amit az emberek zöme szeretett. Nálunk a rhythm 'n' blues, a blues alapú ritmikus dallamok és a nehezebb vokális zene került előtérbe. Volt olyan dal, amit kilenc szólamban énekeltünk. Játszottunk Bee Gees-t, The Beach Boys-t, Beatles-t, Rolling Stones-t, illetve a bátyám szerzeményeit – fejtette ki Tabajdi Márta.

Hőgyes Elekkel – aki Stein Tamás után vette át a dobverőt – a zenekar sikereiről beszélgettünk.

- Sajátos stílusunk és hangszerelésünk volt, ami összhangzásban elég komolyan szólt. Nagy sikereket értünk el ezzel. A legnagyobb élményünk a Ki mit tud? volt 1968-ban. Ott egy ország megismert bennünket. Csak a Neotont nem tudtuk magunk mögé utasítani. Másodikok lettünk és nagyon büszkék voltunk rá, hiszen ez akkoriban egy rangos versenynek számított – mondta mosolyogva Hőgyes Elek, majd hozzátette, a Lélu igazi legenda volt.

A Lélu and the Strangers-t Tabajdi Ernő (zongora, ének, gitár, szaxofon) és Luczay Aurél (basszusgitár) alapította meg 1965. májusában. A zenekar fennállása alatt több zenész is megfordult a bandában, úgy mint:  Tabajdi Márta (ének, zongora), Papp Lídia (ének, zongora), Hőgyes Elek (dob), Cs. Nagy Lajos (gitár, ének), Nagy Attila (gitár), Illyés Miklós (trombita, zongora), Szabó Erzsébet (ének), Remeczky Mária (ének), Stein Tamás (dob), néhai Hanusz Béla (dob, ének), Herczeg László (gitár), Borsy Péter (gitár, ének) és Botyánszki Pál (dob).

 

Székely Árpád. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)