Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Anyagi támogatást nyújt a gyulai önkormányzat a Békés Megyei Culinary Team tagjainak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. március 17. 19:30
Anyagi támogatást nyújt a gyulai önkormányzat a Békés Megyei Culinary Team tagjainak
Toókos Ferenc és Ambrus György Krisztián a Gyula és környéke gasztronómiai régiót képviseli a Global Chef Challange hazai selejtezőjén
Százezer forinttal segíti a gyulai önkormányzat a Békés Megyei Culinary Team két tagját, Toókos Ferencet és Ambrus György Krisztiánt a Global Chef Challange selejtezőjére való felkészülésben – közölte dr. Görgényi Ernő polgármester március 17-én, a városházán tartott sajtótájékoztatón. A hazai verseny legjobbjai képviselhetik Magyarországot az októberi, prágai elődöntőn és a jövő évi, athéni döntőn, ahol eldől, ki nyeri el a világ legjobb szakácsa címet.
Képünkön dr. Görgényi Ernő és a Békés Megyei Culinary Team tagjai. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

Dr. Görgényi Ernő úgy fogalmazott: méltán lehet büszke a város arra, hogy a világ élvonalába tartozó Békés Megyei Culinary Team mesterszakácsai közül többen gyulaiak. A polgármester kiemelte: a gyulai séfek öregbítik a város hírnevét, és hozzájárulnak a helyi turizmusban fontos szerepet betöltő gasztronómia fejlődéséhez. A városvezető hozzátette, a csapat tagjait elismerés illeti, amiért az utánpótlás-nevelésből is kiveszik a részüket.

– A sikertörténet tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor tizenkét Békés megyei szakács úgy döntött, hogy szeretné szakmai ismereteit bővíteni, valamint Gyula és a térség ízvilágát, a magyar gasztronómiát megismertetni a nagyvilággal –  idézte fel a kezdeteket Ambrus György mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke.

A Békés megyei szakácsmesterek 2008-ban részt vettek az erfurti szakács- és cukrászolimpián, ahonnan a gyulai versenyzők közül Prohászka Béla és Ambrus György aranyéremmel, míg Balogh László bronzéremmel tért haza. Négy évvel később hat Békés megyei szakács, köztük négy gyulai séf került be a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nemzeti válogatottjának tagjai közé.

Ambrus György elmondta: a culinary team tagjai az eltelt idő alatt számos érmet szereztek a nemzetközi versenyeken. A tavalyi év egyik legnagyobb sikere, hogy a luxemburgi világbajnokságon a válogatott segítője, Ambrus György Krisztián egyéniben aranyérmet érdemelt ki Toldi Miklós a bikával című ételszobrával.  

A harminckilós bükkfa talapzaton álló mű 50 kilogramm pálmazsírból készült egy herendi porcelánszobor alapján – ismertette a részleteket Ambrus György Krisztián, aki azt is elárulta, hogy az alkotás megformázásához 500 munkaórára volt szüksége.

Toókos Ferenc elmondta, az országos döntőre hazai alapanyagokból összeállított menüsorral készülnek. A tervek szerint a hideg előételbe balatoni fogas és folyami rák kerül, a desszertbe méz, tokaji aszú és Pándy meggy, a főétel alapja pedig a mangalica lesz, amit gyulai kolbásszal koronáznak meg.

                

Képünkön (balról jobbra): Ambrus György, Ambrus György Krisztián és Toókos Ferenc. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)