Dr. Görgényi Ernő úgy fogalmazott: méltán lehet büszke a város arra, hogy a világ élvonalába tartozó Békés Megyei Culinary Team mesterszakácsai közül többen gyulaiak. A polgármester kiemelte: a gyulai séfek öregbítik a város hírnevét, és hozzájárulnak a helyi turizmusban fontos szerepet betöltő gasztronómia fejlődéséhez. A városvezető hozzátette, a csapat tagjait elismerés illeti, amiért az utánpótlás-nevelésből is kiveszik a részüket.
– A sikertörténet tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor tizenkét Békés megyei szakács úgy döntött, hogy szeretné szakmai ismereteit bővíteni, valamint Gyula és a térség ízvilágát, a magyar gasztronómiát megismertetni a nagyvilággal – idézte fel a kezdeteket Ambrus György mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke.
A Békés megyei szakácsmesterek 2008-ban részt vettek az erfurti szakács- és cukrászolimpián, ahonnan a gyulai versenyzők közül Prohászka Béla és Ambrus György aranyéremmel, míg Balogh László bronzéremmel tért haza. Négy évvel később hat Békés megyei szakács, köztük négy gyulai séf került be a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nemzeti válogatottjának tagjai közé.
Ambrus György elmondta: a culinary team tagjai az eltelt idő alatt számos érmet szereztek a nemzetközi versenyeken. A tavalyi év egyik legnagyobb sikere, hogy a luxemburgi világbajnokságon a válogatott segítője, Ambrus György Krisztián egyéniben aranyérmet érdemelt ki Toldi Miklós a bikával című ételszobrával.
A harminckilós bükkfa talapzaton álló mű 50 kilogramm pálmazsírból készült egy herendi porcelánszobor alapján – ismertette a részleteket Ambrus György Krisztián, aki azt is elárulta, hogy az alkotás megformázásához 500 munkaórára volt szüksége.
Toókos Ferenc elmondta, az országos döntőre hazai alapanyagokból összeállított menüsorral készülnek. A tervek szerint a hideg előételbe balatoni fogas és folyami rák kerül, a desszertbe méz, tokaji aszú és Pándy meggy, a főétel alapja pedig a mangalica lesz, amit gyulai kolbásszal koronáznak meg.