Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem teljes létszámban indult újra a közfoglalkozatás Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2015. március 16. 11:30
Csaknem teljes létszámban indult újra a közfoglalkozatás Gyulán
Alt Norbert: Mindent megteszünk annak érdekében, hogy folytatódjon a közmunkaprogram
A közfoglalkoztatottakkal augusztus 31-ig kötötték meg a szerződéseket. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

- A mai napon újraindul a teljes közfoglalkozatás. Hasonló létszámmal, mint ahogy február 28-án leállt – jelentette be március 16-i sajtótájékoztatóján Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere. A városvezető elmondta, a Békés Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja által támogatott programban résztvevők főleg mezőgazdasági munkákat, valamint közterületi és köztisztasági feladatokat látnak el. A közfoglalkoztatottakkal augusztus 31-ig kötötték meg a szerződéseket.

- Miért fontos a közfoglalkoztatás? Az elmúlt években komoly eredményeket értünk el a Virágos Magyarországért versenyben, ami többségében annak a munkának köszönhető, amit a közfoglalkoztatottak a köztereken, illetve a parkokban végeztek. Továbbá az elmúlt évben kiépült egy olyan telep, amely a helyi élelmiszeripar egyik fontos ága lehet: a Gyulahús Kft. nemrégen bemutatott Kisvárosi kispáros kolbászában kizárólag közfoglalkoztatottak által termelt fűszerpaprika-őrlemény van. Ezzel is nőtt a helyi élelmiszeripari kultúra jelentősége. A program ezért éppen olyan fontos nekünk, mint a közfoglalkoztatottaknak, úgyhogy mindent megteszünk annak érdekében, ha kisebb-nagyobb leállásokkal is, de folytatódjon a program – fogalmazott Alt Norbert.

Az alpolgármester elmondta, az, hogy volt egy szünet a közfoglalkoztatásban, nem egy újszerű dolog, hiszen az elmúlt években is előfordult, hogy egy, kettő, vagy három hónapra is leállt a program - mindez a támogatások intenzitásától, mértékétől, illetve azok folyósításától függ.

Sós Judit, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályának vezetője szolgált számadatokkal. Február 28-án 233 főnek telt le a határozott idejű jogviszonya, és március 16-án mindenkinek tudtak munkát ajánlani, aki továbbra is számított a közfoglalkoztatásra. A mezőgazdasági ágon 115-en vesznek részt, az ő feladatuk a paprikatermesztés és feldolgozás, a gyümölcsös és faiskola kezelése, valamint a zöldségek, gyümölcsök előállítása a Minta menza program számára. A Helyi sajátosság programban 111-en vesznek részt, ők közterületi és köztisztasági munkákat, valamint varrodai tevékenység végeznek majd. Továbbá van még több csoport, aki jelenleg tanfolyamon vesz részt, ők április elsejétől állnak munkába.

Az osztályvezető hozzáfűzte, a mintegy két hét szünet alatt a közfoglalkoztatottak nagy része kapott támogatást: vagy álláskeresési, vagy aktív korúak ellátását. Néhányan voltak csupán, ahol a család megfelelő jövedelemi viszonya nem indokolt támogatást.

Dr. Gulyás Imre, a Gyulai Járási Hivatal vezetője kiegészítésként elmondta, a Békés Megyei kormányhivatal, illetve a Gyulai Járási Hivatal feladatának megfelelően minden segítséget megadott ahhoz, hogy a közmunkaprogram folytatódhasson, hiszen mindenképpen el kellett helyezni azokat, akik továbbra is dolgozni akartak. A program újraindítása mindenféle probléma nélkül sikerült Gyulán és a járáshoz tartozó Lőkösházán is.

Szabó Jánosné és családja számára a közmunkaprogram a megélhetést jelenti. Az általános iskolai végzettséggel rendelkező asszony lapunknak elmondta, már két éve dolgozik a programban, főleg kapál, illetve más mezőgazdasági munkát végez.

 

Képünkön (balról jobbra) dr. Gulyás Imre, Alt Norbert és Sós Judit a remetei telepen. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)