Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Körös-parton innen, a mainstreamen túl – Ismét fellépett a gyulai Illúzió zéró zenekar

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőKULTÚRA • 2015. március 15. 18:00
A Körös-parton innen, a mainstreamen túl – Ismét fellépett a gyulai Illúzió zéró zenekar
Az underground rock zenét játszó banda hamarosan kiléphet szűkebb pátriájából
Pontosan két év telt ez azóta, hogy az Illúzió zéró – akkor még Percek kérdése munkanéven – megtartotta első igazi, kétórás koncertjét a gyulavári kastélyban. Az underground rockzenét játszó banda, mondhatni, egy mágikus pénteki napon, március 13-án tért vissza újra a helyszínre, ahol a Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott drogmegelőzési és egészségvédelmi program keretében lépett fel. A közönség fiatalabbik részének a koncert előtt Bondár Mónika, a Független Egyesület munkatársa tartott filmvetítéssel egybekötött előadást.
Az Illúzió zéró másodjára lépett fel a gyulavári kastélyban. Fotó: Gyulai Hírlap - Árgyelán Adrienn

A patinás épület diszkréten sötétbe burkolózó, kékes fényekkel megvilágított Erkel termében ezúttal is kulturáltan, ülve koncertezünk, csak a ritmusra hintáztatott lábak és az ütemre bólogató fejek jelzik, hogy itt bizony lüktető alternatív rockzene dübörög a hangszóróból. A zenekar az Egyedül leszel című számmal indít, majd az énekes-basszusgitáros Szabó Ferenc Adyt invokálja, persze nem a párhuzam kedvéért – a 21. századi „holnap hőse” egészen más vizeken hajózik, mint a költőé: az egykori Abigél frontembere kollektív magányunkat kiabálja a mikrofonba. Az elidegenedett, fogyasztói társadalomban szorongó, elmosódott arcú emberét. A virtuális terekben elvesző, kiutat kereső személyiségét. 

Az elidőzésre késztető szövegekben játékos szóképekre bukkanhatunk, érdemes hát hosszasan ízlelgetni a szavakat, nyammogni egy kicsit a mondatokon. A sötétre festett, ugyanakkor az értelmezésnek tág teret engedő szövegkorpuszt sokszínű, sokféle rétegen alapuló zenei világ keretezi, amelyre az angolszász új hullám és a 70-es, 80-as évek underground vonulata éppúgy hatással volt, mint a világzene vagy a pszichedelikus rock. Az Illúzió zéró zenéje egyszerre ösztönös és meditatív, zúzós, de leginkább befelé figyelős. Dallamviláguk őserejét elsősorban Oláh Szabolcs gitárjátéka adja, míg az ellenpólust, a visszafogott intellektust Séllei József – jó érzékkel – háttérben meghúzódó billentyűkísérete jelenti. E két világ határán egyensúlyoznak a dobok, amelyek Rusznyák Csabának köszönhetően erős alapot biztosítanak a banda sajátos zenéjéhez.  

A koncert után Oláh Szabolcstól megtudom, már csak hetek kérdése, hogy elkészüljön 14 számot tartalmazó lemezük, amely A holnap hőse címet viseli. Úgy tűnik, a zenekar hamarosan ki tud lépni szűkebb pátriájából, hiszen több nagyvárosba is kapott már meghívást. Mindez nem csak a fiúknak jó hír, távolabbról megközelítve arra utal, hogy egy gyulai underground rock bandának is lehet létjogosultsága. A Körös-parton innen, a mainstreamen túl. 

                           

Szabó Ferenc. Fotó: Gyulai Hírlap - Árgyelán Adrienn
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)