Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fenyőmag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. március 15. 13:00
A fenyőmag
A benne található E-vitamin és az antioxidánsok késleltetik az öregedési folyamatokat
Képünk illuszráció. Forrás: tcpermaculture.com

Az olasz konyha elengedhetetlen kelléke, de mi, magyarok kicsit furcsán nézünk a fenyőmagra. Pedig a diós illatú, mandulás ízű magot már az ősember is fogyasztotta, és a modern konyhában is sokrétűen felhasználható ez az értékes tápanyagokban gazdag fenyőtermés. Többek között salátákat, édes és sós süteményeket, zöldség- és halételeket is izgalmasabbá tehetünk vele.

A fenyőmag nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Az E-vitamin és az antioxidánsok késleltetik az öregedési folyamatokat, erősítik az immunrendszert, míg az F-vitamin nyugtatja és táplálja a bőrt. Magas a kalcium- és a magnéziumtartalma szabályozza a vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A fenyőmag továbbá gazdag cinkben is, mely fontos szerepet játszik a fehérje-, a zsír és a szénhidrát-anyagcserében.

Gyulladásgátló hatásainak köszönhetően a fenyőmag az érzékeny bőrben sem tesz kárt. Nem csak táplálja a bőrt, de meggátolja a különböző bőrproblémák (pl. pattanások) kialakulását, és hatékonyan hidratálja a bőrt. Bátran kóstoljuk meg!

 

Fenyőmagos vitaminsaláta

5 dkg fenyőmag
1 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
1 csokor újhagyma
1 db sárgarépa
1 csokor retek
1 db paradicsompaprika

Az öntethez:
olaj
borecet

őrölt bors
só vízzel elkeverve
 
A salátát levelekre szedjük, megmossuk, majd egy salátástálat kibélelünk velük. A többi hozzávalót ízlés szerint szeleteljük vagy kockákra aprítjuk, a sárgarépát gyufaszál vékonyra reszeljük. Az alapanyagokat a salátalevelekre halmozzuk, fenyőmagot szórunk közé. Rálocsoljuk a salátaöntetet, és bőven megszórjuk fenyőmaggal.

Energia:          1168 kcal
Fehérje:          28,8 g
Zsír:             74,2 g
Szénhidrát:       84,5 g

 

Sült alma vaníliás túróval

4 savanykás alma
1 evőkanál olvasztott vaj
8 teáskanál cukor
25 dkg túró
1 pohár joghurt
2 csomag vaníliás cukor
4 teáskanál fenyőmag

Az almákat kettévágjuk, a magházat kikaparjuk. Vágott felükkel lefelé tűzálló tálba rakjuk, és pár csepp olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd megszórjuk cukorral. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 15 percig sütjük. Közben a túrót összekeverjük a joghurttal és a vaníliás cukorral. A fenyőmagot zsiradék nélkül gyorsan megpirítjuk. A sült almákat tányérra szedjük, a túrókrémmel meglocsoljuk, és rászórjuk a pirított fenyőmagot.

Energia:          1163 kcal
Fehérje:          47,2 g
Zsír:             51,6 g
Szénhidrát:      122,6 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)