Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Látványos gyakorlat keretében állították készenlétbe az új égi liftet Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. március 06. 16:11 • Frissítve: 2015. március 06. 23:00
Látványos gyakorlat keretében állították készenlétbe az új égi liftet Gyulán
A korszerű tűzoltószer lehetővé teszi akár 14 emeletnyi magasból is a fennrekedt személyek kimentését
Látványos gyakorlat keretében állították készenlétbe az új égi liftet Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Látványos rendszerbeállító gyakorlat keretében ismerhették meg a gyulaiak a Bronto Skylift típusú, emelőkosaras, magasból mentő tűzoltószert március 6-án a gyulai várkertben. A járművet a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgatója, dr. Bakondi György tű. altábornagy bocsátotta Gyula város, illetve Békés megye rendelkezésére a közelmúltban.

Az új jövevény tulajdonságait Tóth Tibor mk. tű. ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ismertette. Mint mondta, a korszerű égi lift maximális munkamagassága 42 méter, ami lehetővé teszi akár 14 emeletnyi magasból is a fennrekedt személyek kimentését.

- Ez egy hiánypótló jármű, hiszen korábban itt Gyulán és a térségben egy 37 éves, 37 méter emelőmagasságú magasból mentő szer állt készenlétben, ami már igencsak megette a kenyere javát, és biztonságosan tovább már nem üzemeltethető – hangsúlyozta Tóth Tibor, majd hozzátette, az új gépjármű dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő polgármester közbenjárásának is köszönhető.

Tóth Tibor kifejtette, a tűzoltószer emelőkosara 400 kg terhelhetőségig képes személymentésre, de a jármű adottságai révén a bajbajutottak akár létrán is menekülhetnek az égő épületből. Mindemellett a kosárral 500 kilogrammig – az alapgémmel 2 tonnáig – emelési feladat is végrehajtható, továbbá a tűzoltószer öt méterrel a talajszint alatti életmentésre is alkalmazható. Az égi lift egy hab-víz ágyúval is fel van szerelve, amely 2275 liter/perc teljesítményű. A járművet egy Renault alvázra építették, melyet egy 12 ezer cm3, mintegy 420 lóerős, hathengeres soros diesel motor hajt.

A rendezvényen dr. Görgényi Ernő is köszöntötte a jelenlévőket, aki mint mondta, nagy kíváncsisággal érkezett a bemutatóra, sőt később maga is kipróbálta az égi liftet.

- Bizony a biztonság az életünkben mindenképpen a legfontosabb dolgok közé tartozik, és ennek az egyik garanciája az, ha a tűzoltóság megfelelő felszerelésekkel rendelkezik – osztotta meg gondolatait a városvezető.

Dr. Görgényi Ernő úgy fogalmazott, Gyulán kiemelt jelentőséggel bír, hogy a helyi tűzoltóság fel tud-e mutatni az eszköztárában egy ilyen szert, hiszen ott vannak a törökzugi tízemeletesek, az Erkel Hotel, a kórház magas épületei, az emeletes iskolák, 90 négyemeletes ház és még sok gyulai épület, mely tűz esetén igényli egy ilyen korszerű tűzoltószer beavatkozását.

A rendszerbeállító szimulációs gyakorlatot Maczek Szilárd tűzoltó őrnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei tűzoltósági főfelügyelője vezényelte le. A bemutató során a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a gyulai mentőállomás munkatársai a várfal legfelső szintjéről mentettek ki egy magasban rekedt karbantartót, majd figyelemmel kísérhettük a vízágyúval történő tűzoltás gyakorlatát is.

A bemutató után a tűzoltók szigorú felügyelete mellett a közelgő nőnap alkalmából a legbátrabb hölgyek ki is próbálhatták, milyen érzés a "kosárban utazni".

A Gyulai Hírlapnak az egyik merész hölgy, dr. Baloghné Kereszturi Andrea elmondta, számára az volt a legfurcsább, amikor odafönt először észlelte a szerkezet enyhe kilengését. Mint mondta, olyan volt, mint amikor az ember elveszíti a lába alól a talajt. Dr. Baloghné Kereszturi Andrea hozzáfűzte, félelmet nem érzett, inkább a biztonságérzete ingott meg egy pillanatra, ugyanezt érezte akkor is, amikor kipróbálta a sárkányrepülést.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)