Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ültessünk gyümölcsfát!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2015. március 01. 07:00
Ültessünk gyümölcsfát!
A körte és az alma különösen feladhatja a leckét
Képünk egy korábbi faültetésen készült. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A tavaszi gyümölcsfaültetések előtt pár szót szólnék, hogy mire ügyeljünk. A körte és az alma különösen feladhatja a leckét. Ezek a gyümölcsök rendelkeznek nyári érésű fajtákkal is, melyek sövénybe (kordonba) való telepítésük nem jó, nem praktikus, ugyanis ezek erős növekedésűek, és nagy koronát nevelnek. Vagyis nem lehet a kordonok közé szorítani. Ha kordonban vagy termőkaros orsó koronaformában gondolkodunk, akkor gyenge növekedésű alanyon lévő fát válasszunk.

Az őszi, téli érésű fajtákkal egyszerűbb a helyzet, de azért ezek közt is akad egy-két erősebb növekedésű fajta, ezeknek adjunk nagyobb térközt. A kialakításnál igyekezzünk minél hamarabb vízszintes termőkarokat kialakítani, hiszen a termőalapok ezeken tudnak majd kialakulni. Ezeket vagy lesúlyozással vagy lécek mellé kötözéssel (feszítéssel) tudjuk elérni.

Amennyiben van elég hely a kertünkben, a hagyományos koronaformát is választhatjuk. Magas törzsön nevelve kevesebb feladatot ad növényünk, arról nem is beszélve, ezt a fa is jobban éli meg, hosszabb élettartamú lesz. Erdélyben láttunk 7-8 generációt etető alma- és körtefákat, melyek még pár generációt etetni fognak. Sajnos hajlamosak vagyunk öregedő fáinktól hamarabb megszabadulni, ha mégoly értékes, ritka fajta is. Ne tegyük, inkább ifjítsuk meg, és legyünk rá büszkék!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)